Şita ayında ısıdam hava, hayvanlarını merada otlatan besicileri sevindirdi

Kış ayında yunak çekicilik, hayvanlarını merada otlatan besicileri sevindirdi

ARDAHAN – Ardahan’de son biraz gündür havaların tekrardan ısınmaya başlaması genişlik haddinden fazla hayvancılıkla geçimini sağlayıcı besicileri sevindirdi.

Ardahan serencam yılların bildirme hamam şita aylarını yaşarken bu genişlik sunu çokça besicileri müspet yönde etkiliyor. Ardahan’da bu sene kar yağışının muhtemel seviyenin altında olması, ovada ve alelhusus dağlarda kar bulunmaması zımnında besiciler hayvanlarını meralarda otlatmaya devam ediyor.

Hava sıcaklığının sezon normallerinin üstünde seyrettiği kentte, besiciler şita mevsiminde birlikte hayvanlarını meralara çıkarıyor. Bu sene hem yemden hem üstelik samandan artırım eden besicilerin yüzü gülüyor. Hayvanların kışın dışarıda otlatılması besicilere konuşu yardım sağlıyor.

Hanak ilçesine tutkun Çayağzı köyünde küçükbaş hayvancılık eden Utku Yurtlu, havaların mebzul gitmesine sevinirken çoban bulamamaktan bile dert yandı. Benzeri çobanın maaş 15 ile 20 bin lira kazanmasına rağmen çobanlık yapacak âdem bulamadıklarını belirten Yurtlu, “Budun açgözlü diyorlar ama olan namevcut bu dalavere, biz bir sürücü bulamıyoruz” dedi.

Yurtlu, “Bu sene havalar çokça sunturlu. 12’nci ayın sonlarındayız. Hayvanların merada beslenmesi günce 2 bin liralık kar etmemizi sağlıyor. Bu ayıda böyle atlatırsak yer bir iki 10-15 bin lira kar etmemizi sağlayacak. Ama burada bildirme şişman sorunumuz sürücü bulamamak. Millet haris diyorlar, fakat açgözlü olan namevcut, bir güdücü da bulamıyoruz. Maalesef çoban derdi haddinden fazla, o yüzden bu işi bırakmayı düşünüyoruz” dedi.

Efe Yurtlu ise, havaların ongun gitmesinin besicilere konuşu algı sağladığını söyledi. Efe Yurtlu, “Akıbet günlerde havalar sıcak gidiyor. Geçen yıl bu devir hayvanlarımız içerideydi. Şu anda gayet yunak ve neymiş bahar havası kabil, ayrımsız nevi şita tamam kabil ve kar erimeye başladı. Efsanevi içerideyken dünyanın yemini yiyor. 10-15 dolaşma böyle giderse şişman karımız tamam. Sunu nazik sıkıntımız sürücü; 15 bin ile 20 bin lira arası bile çoban bulamıyoruz. O yüzden havaların gani gitmesi bizi müspet etkiliyor. Bizde boşaltmak ve istihdam çıkarmak istiyoruz. Edebiyat yaylaya çıkıyoruz. Esasen sürücü bulamazsak kendimiz familya namına yaylaya çıkıp hayvanlarımıza kendimiz bakacağız” diye konuştu.

Share: