Şita aylarının gelmesiyle kuzineye umu arttı

Şita aylarının gelmesiyle kuzineye ikbal arttı

RİZE Tıpkısı Rizeli’nin kemirmek oldurmak veya ehlîleşmek amacıyla olmazsa olmazlarından olan kuzineler kışın vazgeçilmezleri ortada vadi alıyor.

Kış aylarının gelmesi ile yetersiz dışından de talepler aldıklarını tamlayan kuzine ustaları bu durumun kendilerini memnun ettiğini söylüyor. Yıllardır kuzinecilik işleyen ustalar kuzineye olan talepten bahtiyar olsa birlikte mesleklerini devredebilecekleri gençlerin yetişmemesi noktasında derin kaygılar taşıyor.

“Kuzineye umu şu zaman eskisinden elan aşkın”

Sektörün sunma zihayat ustalarından biri olan ve 25 yıldır kuzine ustalığı yaptığının altını çizen Salih Orion, “Kuzineye ikbal şu zaman eskisinden daha çok. 20 yıl evvel 7-8 tuhaf kuzinemiz vardı amma şu an 65-70 asıl sobamız. Kuzineler eskiden herhangi bir aile üzere benzeri esas ihtiyaçtı. Fakat şu an eskiye nazaran gözede hitap ika ile gelişigüzel birçok kuzine türü üstelik oluştu. Normalde Rize sobası diye beğenilir ancak el dışı ve ancak dışından mevrut talepler da arttı. Sektör alelacele yükseliyor ancak alttan mevrut çırak olamadığı amacıyla ateş parçası yetişmiyor. Tığ serencam nesiliz ve 35 yaşın altında ustamız namevcut. Öğrenmek talip, ustalığı dilek eden çoluk çocuk üstelik namevcut” şeklinde konuştu.

“Sanatla uğraşan güç haris kalmaz”

Gençlerden kuzinecillik mesleğine irade göstermediğini söyleyen Orion, “Gençlerden seçme devir üzere bunlarda dilek bekleniyor amma gençlerde dilek namevcut. Imdi gençlerde daha çok masa başı işlemler rantablı geliyor bu sektörde az buçuk ağırlık. Sanatla uğraşan güç haris kalmaz. Elinin emeğinin niyetini yiyorsun sonuçta” ifadelerini kullandı.

“Maliyetler arttığı üzere kuzinelerin fiyatları de arttı”

Maliyetler arttığından ufuk Kuzinelerin fiyatlarında üstelik bire bir artım yaşandığını rapor fail kuzine ustası Ergün Kazmaz, “Geçtiğimiz yıla göre bu yıl daha üstelik satışlar arttı çünkü pandemi vaktiyle köylere çıkanlar köylerde kaldı. Bundan etraf üstelik kuzineye arzu henüz çok. Güzeşte yıl bin TL’ye sattığım kuzine maliyetlerimizin bile artmasından ufuk 4 bin TL’ye satıyorum. Maliyetler arttığı üzere kuzinelerin fiyatları de arttı” dedi.

Share: