Sivas’ta tedrisat görevlileri eski Türk geleneklerini yansıtan kompozit işporta açtı

Sivas’ta 8 öğretim görevlisi Türklerde “baştan doğuş” yerine adlandırılan “Nardugan Bayramı” mevzulu katışık sergi açtı.

Sivas Cumhuriyet Altını Üniversitesinden (SCÜ) yapılan açıklamaya bakarak, Mimarlık Güzel Sanatlar ve Dizayn Fakültesi tedris görevlilerince hazırlanan sergide ahşap oyma, besili boya, heykel ve kanaviçe çalışmaları ile 3 boyutlu kâr figürlerinin yer aldığı 19 eser, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Mimari ve Iyice Sanatlar Fakültesi Çizge Bölümü Öğretim Görevlisi İlker Öngel, çarkıt Türklerden bu yana bitmeme fail geleneği anmak, uyarmak ve neşelendirmek üzere sergiyi düzenlediklerini belirtti.

Nardugan Bayramı’nın Türkler aracılığıyla kutlandığına değinen Öngel, şunları belirtti:

“İnanışa bakarak 21 Aralık’ta şeb ve çağ savaşmaya başlar, şeb boyu süren savaşın arkası sıra güneşin zaferi kazanmasıyla 22 Aralık’ta gündüzler uzayıp geceler kısalmaya başlar. Baştan doğuş olarak tanıdık bu bayramda, Türkler soy ağacı olduğuna inandıkları akçam ağacını süslerdi. Merasim sırasında keskin yakılır, ağacın altına hediyeler bırakılır, törene katılanlar marifetiyle ağaca mülevven bez parçaları bağlanarak yeni sene amacıyla dilekler dilenirdi.”

Öngel, akçam ağacına hem gökçe yazın hem birlikte kışın yapraklarını dökmediği üzere “soy ağacı” anlamı atfedildiğini aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

“Törende soy ağacı etrafında ‘inderbay’ denilen aynı baziçe oynanırdı. Bu süreçte Türkler yeni kıyafetler giyer, özel sofralar kurar, evlerini temizler, ailece tıpkısı araya gelirlerdi. Yaşlıların ziyaretine gidilir, benzeri araya gelinerek hususi yemekler, şekerlemeler, gözyaşı ve ark meyveler hazırlanıp yenirdi. Esasen inanışa bakarak meze, yakınlarla bir araya gelerek kutlanırsa hedef getirir, ömrü uzatır.”

Sanatseverlere, geleneklere uygun taneli yiyeceklerden oluşan ikramların sunulduğu sergi, 28 Aralık’a kadar Mimarlık Evire Çevire Sanatlar ve Dizayn Fakültesi Görüşme Galerisi’nde mülakat edilebilecek.

Share: