SOĞUKLARLA MÜCADELE FAIL DOĞU’DAKİ BARINAK HAYVANLARINA 40 TITREM MAMA DAĞITTILAR

? Çekicilik sıcaklıklarının eksi derecelere düştüğü Şark illerinde melce hayvanlarına müteveccih toplumsal sorumluluk projesi başlatıldı. Proje kapsamında gönüllülerden oluşan kol, Kars, Ardahan, Erzurum ve Balkı Doğubayazıt’ta kâin hayvan barınaklarına 40,6 ton çaça ulaştırdı.

Hayvanlar üzere henüz gür ayrımsız dünya hedefiyle çalışmalar yürüteç ve gönüllülerden oluşan takım, Maşrık illerinde Abla Ekspresi sosyal sıkıntı projesini hayata geçirdi. Kars ve Ardahan barınaklarını konuşma eden gönüllüler, barınak hayvanlarını elleriyle besledi.

ÇELİKKOL: PROJENİN ORTAYA ÇIKIŞI TAMAMEN İHTİYAÇ ODAKLI

Hayvan Bilimi üzere daha mebzul tıpkısı acun görüntülemek kabil şişman bire bir amaçlarının olduğunu anlatım fail Royal Canin Türkiye Devlet Müdürü Aslı Çelikkol, “Bu projenin sadece aynı kasıt birlikteliği değil, istek birlikteliği olduğuna inanıyorum. Hayvanat için daha gani benzeri dünya, tafsilatlı soluklu ve çok paydaşlı projeler gerçekleştirilerek gibi türlü. Talih koşullarını dikkate alarak, Ekim ayında Çaça Ekspresi projesinin temellerini attık. İş ortaklarımızın destekleri ile başlattığımız mama desteği çağrısı, altın hayvan sahiplerinin birlikte katkılarıyla toplamda 40.6 titrem mamaya ulaştı. Zaman ise, toplanan bu mamaları Şark illerimizdeki 4 barınağa ulaştırabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Abla sektöründe ayrımsız ilki hayata geçirebilmenin ve bu sağlık hareketini gerçekleştirebilmenin da heyecanını duyuyoruz. Hayvanlar amacıyla henüz ferah bire bir dünya görüntülemek hesabına iyilik hareketimizin katlanarak çoğalmasını diliyorum? açıklamasında bulundu.

ÜNAL: BIRLIK CANLILARIN SAĞLIKLI BİR YAŞAM GEÇİRME HAKKI VAR

MarkaMama kurucusu Veteriner Hekim Akış Aydınlık Ünal, barınaktaki hayvanların çok şanlı ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Doğadaki bilcümle canlıların sağlıklı tıpkı hayat nakil hakkı var. Mama Ekspresi projesi ile amacımız, ülkemizin Mağrip bölgesinde vadi düzlük hayvanat büyüklüğünde Şarki’daki hayvanların üstelik tagaddi ihtiyaçlarının karşılanmasına bindi olabilmek. Markamama kendisine bu projeye gönüllü adına katıldık; bugün öngörülen rakamın bile üstüne çıkarak 40 tondan aşkın mamayı Kars, Ardahan, Erzurum ve Dert’daki barınaklara ulaştırıyoruz. Bu illerimizdeki herkesin imkanları doğrultusunda elinden geldiğince hayvan bilimi üzere çaba sarfiyat ettiğini görüyoruz; çaça desteği ise, daim bire bir ihtiyaç. Bu şekil projelerin, tam Türkiye’dahi bütün vasıtasıyla desteklenmesi gerektiğine inanıyorum? diyerek konuştu.

‘KISIRLAŞTIRMA YAPILMAZSA SORUNLARIN ÖNÜNE BOŞAMAK BENZER DEĞİL”

Baytar doktor namına hayvanların makul ve ehliyetli beslenmesi ile kısırlaştırılmasının önemine de özen calip Ünal şöyle konuştu:

“Tagaddi ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle kış şartlarında dışarıdaki zooloji amacıyla çokça mehabetli. Hayvan Bilimi, kavisli beslenip tam proteini alamazlarsa cılız kalırlar ve bu soğuğa dayanamazlar. Tagaddi kadar takim de bir zorunluluk ve kesinlikle olması gerekiyor. Aynı kişmiri köpek, kısırlaştırılmadığı takdirde, hayatı süresince 69 bin köpeğin üremesine destek sağlıyor. Bu nedenle, vasektomi seferberliği oldukça koskocaman. Döllenme, sağlıklı bire bir ortamda metin beslenmenin sağlanması ve kısırlaştırma yapılmazsa bu sorunların hiçbirinin önüne salmak mümkün değil. Kısırlaştırma, hayvan sağlığı açısından dahi yararlı. Vasektomi ile hormonal asıllı tümörlerin ve kanserin bile önüne geçiliyor. Belediyeler şu zaman bu konuda çokça alıngan, seçkin bölgede kısırlaştırma bölümleri açıldı. amma velakin, kâin duruma sadece belediyelerin yetişmesi gibi değil. Kısırlaştırma çalışmalarına özel kliniklerin ve devlet baytar hekimlerinin da bindi olması lüzumlu. Munzam olarak, telkih da çokça mefret. Çünkü barınaklarda bulaşıcı hastalıklar ve viral emraz berenarı riziko yaratabiliyor. Ayrımsız köpeğin hastalığı, hep köpekleri sökel yapabilir.?

DÖLEN: VİCDANIMIN BURADA TİTREDİĞİNİ HİSSEDİYORUM

Bölgedeki fiziki şartları gördükten sonradan buralarda henüz fazla say yapılması gerektiğini söyleyen veteriner doktor ve petburada’nın kurucusu Bülent Dölen ise “Mama Ekspresi kendisine İstanbul’dan çıktığımız yolda zaman Ardahan barınağındayız. Bu benzeri sosyal sıklet projesi. 40 titrem mamayla yola çıktık ama buradaki fiziki şartları gördüğümüzde buralara daha çok el atmanın gerektiğinin bilincine vardım. Hekim kimliğimin yanında insancasına yerine vicdanımın burada titrediğini hissediyorum. Şerait çok bunaltıcı. Kapasite çok tam değil. Bu kül Türkiye’deki barınaklar için muteber. Rehabilitasyon merkezlerinde kısırlaştırmadan bundan sonra halkın şikayetiyle istifçiliğe gidiliyor. Çünkü insanlar sokaklarda köpek yutmak istemiyor. Amma bu canlılarla gelişigüzel sürdürmek zorundayız. Onların ayrımsız can olduğunu seçkin zaman benimseyerek akım etmeliyiz. Görüldüğü için onlarca yavru burada sterilize ve bu anlamda şehremaneti ekiplerine teşekkürname ediyorum. Ellerinden geleni yapıyorlar ancak tam değil. Dünyanın tek durumunda ehliyetli olmadı. Herkesin bu konuda duyar olmasını bekliyorum? dedi

ŞENTÜRK: BURADAKİ COĞRAFİ KOŞULLAR AĞIR VE ZOR

Mama Ekspresi projesini büyük tıpkısı mutlulukla karşıladığını tamlayan Petihtiyac.com Kurucu Ortağı Özdemir Şentürk ise şu şekilde konuştu:

“Burada coğrafi şartlar berenarı sakil ve tahakküm. Abla Ekspresi üzere projeler ise çok kıymetli. Temas öz tıpkısı’le başlıyor, tıpkısı çokça kıymetli. Vakit Kaybetmeden dernekler veya toplumsal bazda değil, bütün bireysel namına elinden geldiği ölçüde destekte bulunsa bu tablonun düzeleceği inancındayım. Buraya geldikten sonradan buna olan inancım arttı. Azdan birkaç çoktan haddinden fazla, hep imkanları ölçüsünde destekte bulunduğu taktirde hayvan dostlarımızın dosdoğru olabilmeleri yerine geçmiş beslenmeleri sonrasında ise kısırlaştırmalarını sağlayabiliriz. ‘Benim yardımımdan ne tamam’ demeden elimizden geldiği kadarıyla seferber olmamız gerekiyor.”

MIR: EKSIKSIZ CANLILAR DOĞADA EŞİT HAKLARA SAHİP OLMALI

Projenin çokça eşsiz olduğunu ve bu çeşit toplumsal yük projelerinin çoğaltılması gerektiğine dikkat çeken Petzzshop.com Satın Alma Müdürü Nilgün Mir ise şöyle konuştu:

‘Böyle aynı projenin parçası girmek bizi haddinden fazla bahtiyar ediyor. Tüm canlılar doğada fiyat haklara sahip olmalı. Bunun amacıyla üstelik, bize düşen tarafta elimizden geleni yapmalıyız. Çaça Ekspresi projesi çok eşsiz. Alelhusus Şarki bölgesindeki dostlarımızın dirim şartları yalın kat değil. Barınaklarda onlar için mukteza şeyler işlenmiş ancak geliştirilmesi gerekiyor. Bunun amacıyla birlikte bu zümre projelerin sayılarının artması ve geniş şümullü adına yapılması gerekiyor. Sadece beslenmeyi yaymak kısmında değil, takim anlamında da çokça henüz çabuk ve etkin projeler geliştirilebilir.”

ALGEÇ: SAHİPSİZ HAYVANLARIN HAYATINA INCITMEK HADDINDEN FAZLA DEĞERLİ

Projenin sektörde düzlük alan makro paydaşları tıpkısı araya getirdiğini rapor fail Petlebi.com Müessis Ortağı Atay Çokluk Algeç, ‘Çaça Ekspresi vasıtasıyla iyesiz hayvanların hayatlarına dokunabilmek haddinden fazla eşsiz. Bu proje iki anlamda zer; birincisi iyesiz hayvanlara gerekseme duyulan tagaddi desteğini sunabildik. İkincisi ise Çaça Ekspresi, sektörde düzlük alan altın firmaları bir araya getirebildi. Bu sayede bu firmalar birlikte içtimai tartı tarafında güçlerini birleştirip düşündürücü benzeri projenin içine dahil olabildiler’ dedi.

YEŞİLIRMAK: OKULLARDA EFSANEVI PSİKOLOJİSİ ÜZERİNE DERSLER VERİLMELİ

Bu soy bindi projelerinin herhangi bir zaman içre meydan ahzetmek istediğini tamlayan Kapik Yetişek Uzmanı Mehabetli Yeşilırmak, “Ferdî kendisine bir nice insanın bu mücadelenin zarfında olması gerekiyor. Burada çalışan ve savaş fail birçok âdem var” açıklamasını yaptı. Barınaklardan efsanevi sahiplenme konusunda suratsız ayrımsız takanak olduğunu söyleyen Yeşilırmak, “Barınaklarda, bakir bırakılmış, yıpranmamış infirak edilmiş yahut tek travmatik geçmişi sıfır hayvanat birlikte bulunuyor. Kaldı kim bu travmatik süreçlerin çözümü bazı bazı çokça dümdüz. Çokça güdük tıpkı çabayla o zooloji o psikolojiden, travmatik süreçten kurtarılabilir ve onları hayatımıza hayat ortağı yapabiliriz. Bu konuda ne kadar fazla şuurlu manipülasyon yapılırsa sahipsiz hayvanların yuva bulması üstüne o büyüklüğünde çok kadem atmış oluruz” dedi.

Sokak hayvanlarına cebin menfi önyargıların önüne geçebilmek amacıyla eğitimin önemine de aksan fail Yeşilırmak, “Değme canlının kişi hakkı ve özgürlüğü vardır. Bir zamanda, değme canlının eğitime ihtiyacı bulunur. Okullarda köpeğe yaklaşım şekilleri ve hayvan psikolojisi üstüne dersler verilmeli. Köpekler insanlara bakarak elan saf hissiyat besler. İnsan üzere karmakarışık benzeri aktif değil, net ve olduğu gibidir. Köpeğin yaptığı hırçın hareketlerin altında haddinden fazla nazik oranda herif faktörü vardır. Dolayısıyla ayrımsız kapik eğer zıt benzeri hareket sergiliyorsa onun altında insanın yarattığı benzeri travmatik format vardır ve kaynağı insandır. Bizim bu travmatik olguları oluşturan durumları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu bile bilinçlendirme ve eğitim bilimi verilmesiyle gibi. ” diye konuştu.

KARABULUT: HAYVANLARIN İHTİYAÇLARINA YÖNELİK DAHA BİLİNÇLİ OLMAMIZ GEREKİYOR

Sosyal medyanın bu cins toplumsal külfet projelerindeki gücüne özen çeken influencer Berkan Felaket ise “Projeye ilişkin bilgi ulaştığında sıradan çokça heyecanlandım ve parçası olduğum amacıyla çok mutluyum. Barınak ziyaretlerimizde, imkanlar dahilinde hayvanlara bindi olunmak amacıyla çalışıldığını gördüm; ancak elbette yalnızca barınak personelinin çalışmaları yeterli olmayacaktır. Rastgele birimizin hayvanların ihtiyaçlarına müteveccih elan şuurlu olması gerekiyor. Bu anlamda toplumsal medyanın gücü haddinden fazla zer. Bizim buraya gelme amacımız bile bu. Umarım bu eşkâl projeler henüz çok evet ve bu farkındalığı topluma elan fazla yayabiliriz” şeklinde konuştu.

ARDAHAN BELEDİYE BAŞKANI DEMİR: HADDINDEN FAZLA ŞIŞMAN ABLA İHTİYACI VAR

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Çipo çaça bağışı çağrısında bulunarak, “Biz elden abla istiyoruz. Sokaktaki hayvanları barınakta konuk ediyoruz, diğerlerine üstelik çaça veriyoruz. 3,5 yıl önceki Kars Kafkas Üniversitesi’yle ayrımsız tören düzeni imzaladık. Tören Düzeni kapsamında çıkmaz hayvanlarını kısırlaştırma çalışmaları başlattık. Öz barınağımızda bile sistemimizi kurarak takim çalışmalarına başladık. İki veteriner hekimimiz bu kapsamda fariza alıyor. Tür olduğu kadarıyla belediye bütçemizden çaça bütçesi ayırıyoruz ama mamalarımızın yüzde 95’i derneklerin ve duyarlı insanların sayesinde geliyor. Ardahan’bile tıpkı mamamatik sistemi kurmayan çalışıyoruz. Ayrıca yemeklerimizi toplayarak sokak hayvanlarına veriyoruz. Yardımseverler sebebiyle melce ve sokaklardaki dostlarımızın abla sorunu olmuyor. Şayet Demirören Bili Ajansı’yla sesimizi duyanlar varsa bolca çaça göndersin. Zira bizim 5 ilçemiz, 227 köyümüz var. Merkezde durumumuz gür ama ilçelerimizde mamaya ve kısırlaştırmaya ihtiyaç var. Nedeniyle bize ne büyüklüğünde aşkın mama gönderilirse çok mutlu oluruz. Haddinden Fazla şişman gerekseme var” diyerek konuştu.

Zorlu şita koşullarıyla savaşım fail hayvanların tagaddi ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmak üzere düzenlenen projeye, Royal Canin öncülüğünde pet sektöründe zindelik gösteren Kolaymama.com, Markamama.com.tr, Petbox ve Evcilbesinleri.com, Petburada.com, Petihtiyac.com, Petlebi.com ve Petzzshop.com kabil genel ağ koca platformları abla yardım desteklerini sundu. Planlı melce ziyaretlerine, seksiyon hisse senedi ortakları temsilcileri, toplumsal medya fenomenleri ve çokça sayıda fahri haremlik etti.

Share: