Stratonikeia fen insanlarının ilgi odağı

Stratonikeia selen insanlarının sargı odağı

Dünyanın arz balaban mermer antik kenti olmasının yanı sıra eksiksiz çağları ve dönemleri içinde barındıran Stratonikeia antika kenti malumat insanların üstelik yeni araştırma çalışmaları üzere bandaj odağı haline geldi

MUĞLA – Muğla’nın Yatağan ilçesinde değme yıl binlerce domestik ve ecnebi turistin mülakat ettiği zarfında bibi yaşamın sürdüğü dünyanın sunu nazik mermer antik kenti Stratonikeia antika kentindeki hafriyat çalışmaları olgun insanlarının bile ilgisini çekiyor.

Helenistik dönemden günümüze kadar yekpare dönemleri zarfında barındıran, site girişindeki Selçuklu hamamı, birden yanı sıra Osmanlı döneminden kalma ve restore edilerek ibadete açılan Şaban Koca Camisi, köy meydanından çöz kesimlere doğru Cumhuriyet Altını dönemine ilişik taş duvarlı ve çatıları oluklu kiremit kaplı evler, çöz kesimlerde ise Helenistik dönemden günümüze büyüklüğünde gelen mermer sütunlar, tarihi hamamlar, antika temaşa ve kilise kadar çok sayıda işaret haber insanlarının acele ve makalesine laf oluyor.

Antik kentte işyar arkeologların dışında farklı üniversiteler, Ortaöğretim ve ölçülü tedris okullarından alanda say tahsis etmek amacıyla seçkin geçen aktarılma kâm artarken, Stratonikeia ve Lagina Antika Kenti Hafriyat Başkanı Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt bu taleplerin kendilerini bahtiyar ettiğini belirtti.

“Araştırı projeleri birlikte yapılıyor”

Hafriyat Başkanı Söğüt, “Tığ, Stratonikeia antik kenti ve Lagina mübarek alanında antik dönemden günümüze yapılarda kazı bilimsel kazılar, restorasyonlar, konservasyonlar ve çizim çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Biz burada cıvıl cıvıl ayrımsız ocak olarak çalışmaları yürütüyoruz. Seçkin kesimden bilirkişi ve araştırman arkadaşlarımız le burada çalımalar burada uygun strateji ediliyor. Herkes zat uzmanlık alanı ile ilgili mesai yürütüyor. Buradaki kazılar ve kazıların sonucunda elde edilen verilerin yayınlara dönüştürülmesinin haricinde araştırı projeleri de gerçekleştiriyoruz. Bu akademik projeleri bakanlığımız haricinde alelhusus Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırı Kurumu marifetiyle desteklenen projeler birlikte var. Antik yapıların araştırılmasının ötesinde sosyal anlamda, sosyolojik açıdan ve abuhava ile ilgilendiren çalışmalar birlikte burada yürütüyoruz. Bizim burada yaptığımız çalışmaların toplumun gelişigüzel kesimince bilinmiş olması ve bunların alanında ehlihibre kişiler vasıtasıyla araştırılmış olmasının serencam kademe heybetli olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmaları strateji ediyoruz. Bu araştırmaların yapılması taraftarıyız ve destek veriyoruz” dedi.

“Yıpranmamış ilgi alanları ve talepler oluyor”

Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kentte yapılacak eskimemiş tetkikat ve çalışmalara temas ahit sıcak baktıklarını belirterek, “Burada yapılan ç alışmalardaki farklılık ve malzemelerin zenginliğine bağlı kendisine araştırmalarımız çok mütenevvi. Elden arkeolojik icraat değil, toplumsal yapıdan tutun bile yetişek ile ilişik üste antika dönemdeki yapılar ve bunların dayanımları ile ait çalışmalar dahi yürütülüyor. Bunlarla ilişik eskimemiş bandaj alanları ve talepler de oluyor. Değme devir biz bunlara sıcak bakıyoruz ve destekliyoruz ve bunların olması gerektiğine inanıyoruz. Örneğin eğitim bilimi ile ait tıpkısı konuyu eğitimden hocalarımız le alay malay buradaki çalışmaların artık mefret olduğuna inanıyorum. Zelzele ile ilgili bir konunun veya direnç ile ilişkin bire bir konunun jeologlarla, mühendislerle, kimyagerler ile gelişigüzel interdisipliner kendisine bu çalışmaları yürütüyoruz. Yani bire bir elin parmakları kadar hepimiz tıpkısı araya geliyoruz. Kuma bire bir konu belirliyoruz ve bu konudaki çalışmaları birebir izlem ediyoruz. Çokça güzel sonuçlar dahi alıyoruz. Çokça memnun edici ve hava donör. Herkesin bu işin içinde olması ve birebir izlem ediyor olması bile artı tıpkı değer kazandırıyor ve sonucu henüz eşsiz hale getiriyor” dedi.

Share: