Sudan Kalabalık Komutanı Burhan: “Intikal döneminin 3 yılı siyasal çekişmelerle boşa gitti”

Sudan Ferman Konseyi Başkanı ve Kargaşa Komutanı Orgeneral Abdulfettah umum-Hüccet, ülkesinde geçiş döneminin üç yılının siyasal çekişmelerle boşa gittiğini söyledi.

Ferman Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Burhan, seller zımnında alışılmamış nakız car edilen Parafin Nil ve Ada eyaletlerini mülakat etti.

Hüccet, burada yaptığı açıklamada, ülkede devam fail siyasi çekişmelerden çeki duyduğunu belirterek, “Geçiş döneminin 3 yılı politik çekişmelerle boşa gitti. Vatandaşların cins sorunlarına ilgi edilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Selzedelere lazım bindi sağlanacak”

Burhan, seller zımnında facia bölgesi ilan edilen Menagil’deki selzedelere hükümetin muktezi desteği sağlayacağını vurguladı.

Hükümetin, bora yağışların ve selin etkilerini geciktirmek üzere bağırsak ve aut seferberlik kampanyası zar ettiklerini açıklanan Belgit, Silahlı Kuvvetler Mühendisler Birliğine, mühendislik çalışmalarına bitmeme etmeleri ve etkilenen vatandaşlara besin yardımı ulaştırmaları talimatını verdiğini kaydetti.

Bakanlar Müesses, başat felaketlerinin yaşandığı Nil Nehri, Ada, Beyaz Nil, Gün Batısı Kurdufan, Cenup Darfur ve Kesele eyaletlerinde alışılmadık nakız zar etmişti.

Ülkenin itidalli kesimlerindeki Ada eyaletine kapalı Menagil dahi sellerdeki ölümler ve maddesel kayıplar nedeniyle “facia bölgesi” zar edilmişti.

Ülkede, hazirandan bu yana sellerde 79 sevimli hayatını kaybetti.

Konfedere Milel İnsani İşler Ofisi, ülkedeki üzücü yağışlardan 136 bin kişinin etkilendiğini açıklamıştı.

Senet, 14 Ağustos’ta Nil Nehri eyaletinde selden etkilenen bölgeleri ülfet ederek, selzedelere lazım desteği sağlama sözü vermişti.

Sudan’da orak ayı-ekim döneminde etkin olan başat ve taşkınlar sonucu rastgele yıl 100’den aşkın kişi hayatını kaybediyor, on binlerce aile, hareket yeri ve tarım arazisi uymazlık görüyor.

Share: