Sudan’da sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak “çerçeve geçim” imzalandı

Sudan’üstelik geçtiğimiz yıl yapılan askeri darbenin arkası sıra askeri yönetim ile demokratlık yanlısı grup arasında demokratik seçimlerin yolunu anahtar “söve konvansiyon” imzalandı.

Sudan’bile geçtiğimiz yıl 25 Ekim’deki askeri darbenin peşi sıra siyasal krizin çözümü amacıyla yakınlar arasında önce aşama atıldı. Askeri yönetimde olan Irade Konseyi Başkanı ve Cıvıl Cıvıl Komutanı Orgeneral Abdulfettah halk-Belgit ve Yardımcısı Mohammed Hamdan Dagalo ile demokrasi yanlısı Hürriyet ve Değiş Güçleri liderleri ortada hükûmet merkezi Hartum’de sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak “çerçeve kavil” imzalandı.

Sudan’birlikte askeri dalavere ile danışma etmeyi reddeden demokratlık yanlısı Direnç Komitesi da karışma kalkmak için oylumlu çapraz güçlerin birçoğu anlaşmayı boykot etti. Anlaşmanın imzalanmasının arkası sıra Dayanma Komitesi liderleri anlaşmaya cebin eylem çağrısında bulundu. Ittifak, ülkeyi seçimlere yollamak üzere sivillerin liderliğinde eskimemiş tıpkı geçiş hükümeti kurmayı üstlenme ediyor ve Ekim 2021’deki darbenin ardından Sudan’ın demokrasiye geçişi üzere ileriye çevrilmiş tıpkısı sefer sunuyor. Barışma ile Sudan’de ordunun siyasetten çekilmesi ve ülkeyi bağımsız milletvekili ve adaletli seçimlere götürecek sivil aynı başbakanın 24 mahiye geçiş sürecini denetlemesi öngörülüyor. Çerçeve anlaşmanın birkaç hafta ortamında sonuncu anlaşmaya ve arızi anayasal düzenlemelere dönüştürülmesi bekleniyor.

Sudan’üstelik yönetimin tamamen sivillere devredilmesi için yapılan gösterilerde bugüne kadar 119 sevimli hayatını kaybetti.

Ne olmuştu?

Sudan’ın bozuk Oran Başkanı Ömer ahali-Beşir’in 30 yıllık iktidarının 11 April 2019’dahi umum ayaklanmasıyla sona ermesinin ardından başlayan geçiş döneminde cıvıl cıvıl ve sivil idare ortada iktidar paylaşılamamıştı. Geçtiğimiz sene 25 Ilk Teşrin’dahi Başvekil Abdullah Hamduk ile aralarında en beş altı 4 bakanın üstelik bulunduğu ayrıksı sivil hükümet yetkilileri gözaltına alınmıştı. Kaime Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Abdülfettah el-Burhan, elan sonraları alışılmamış nakız car ederek, sivil yönetimi feshettiğini duyurmuştu. – HARTUM

Share: