Süleymanlı Plato Gölü kuruyor

Süleymanlı Plato Gölü kuruyor

Suyu çekilen kırılan alandaki gölden içler acısı görüntü

bir zamanlar ayn kamaştıran göle deminden otomobiller park yeri ediliyor

DENİZLİ – Denizli’de Stabil Korunacak Kırılan Düz ilan edilen ve çarkıt halinden işaret kalmayan Süleymanlı Yayla Gölü, herhangi bir sabık periyot suyu çekilerek kurumaya başladı. bir zamanlar su olan yerlere araçların park edilmesi içler acısı görüntüler ortaya çıkardı.

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Kesme Korunacak Hassas Düz car edilen Süleymanlı Plato Gölü’nde gelişigüzel sabık çağ sular çekilmeye başladı. İçinde barındırdığı 182 tuhaf kuş çeşidinden muhit ‘Kuş Cenneti’ namına aşina ve olgunlaşmamış tavşan, oklu kirpi, yeşilbaş ördek, selim kaşıkçı kuşu ve sakar meke kabilinden hayvanların yanında ikisi endemik kalkmak üzere 95 tuhaf bitkisi olan Süleymanlı Yayla Gölü, suların çekilmesi ile irade görmemeye başladı. Geçen yıllarda kırcı meşgul akarsu olan bölgelere anahtar parkı yapıldığı görülürken, kuraklığın canlılar zarfında benzeri haddinden fazla olumsuzluğu yanı sıra getirdiği görüldü. Çarkıt halinden ürün kalmayan ve kâh yıllarda dahi susuzluk tehlikesi yaşandığı tanıdık göl, mıntıka halkını dahi huzursuz etmiş durumda. Vatandaşlar gölün bozuk güzelliğine kavuşarak yerel ve ecnebi turistleri ağırlamasını beklerken, gölün ağız ağıza kurumasından korkuluyor.

“Göl kendi doğal kaynağıyla beslenmektedir”

Halkça kuraklığın önüne dökmek istediklerini ve gölün natürel kaynaklardan beslendiğini anlatım fail Ömer Yeşildağ, “Denizli’nin Buldan ilçesinde 1150 rakıma sahip Süleymanlı Gölü’ndeyiz. Bura saf aynı göldür. Fehamet tarafından sit alanı ilan edilmiştir. Göl özlük saf kaynağıyla beslenmektedir. Antrparantez baran sularının kışın arıkların tamirat edilmesiyle alay malay baran suyuyla dahi beslenmektedir. Dünya ve Türkiye’de olduğu gibi susuzluk bulunan. Gördüğünüz yerlerdi sular fariğ durumda” ifadelerini kullandı.

“Eskisi kadar tamamen kurumaz diye ümit ediyoruz”

Gölün tıpkı defa tadilattan geçmesi gerektiğini ve zarfında değişik canlılar olduğunu tamlayan Yeşildağ, “Gölümüz yıllar evvel kurumuştu ve inşallah öyle tıpkı talihsizlikle karşılaşmayız. Bir Zamanlar belediyeler yoluyla suyu tutulan duvarlar yapılmıştı. Bunlar yine yapılması lazım zira su kaçırıyor. Bu göl zevk, natürel kuş ve türlü endemik nebatat açısından haddinden fazla adamakıllı . İnsanlarımız burada piknik yapıyor ve inşallah susuzluk elan dahi kötüye gitmez. Halkımızı henüz duyarla olmaya nida ediyoruz. Çıkışlı mercilerden bu çalışmalar için bindi istiyoruz” dedi.

Share: