Süphan Dağı’nın 2 bin 300 rakımında bal üretimi

BİTLİS’in Adilcevaz ilçesinde  florası zengin Türkiye’nin üçüncü iri yüksek dağı olan 4 bin 58 rakımlı Süphan Dağı’nın 2 bin 300 rakımlı eteklerinde bal üretimi özne arıcılar, bu sene ongun bir rekolte bekliyor. Batman’dan gelen 30 yıllık arıcı İzzettin Gökmen, geven ve kekik ilkin koyulmak üzere zengin nebat florasına cemaat olan alanlarda bal üretimine başladıklarını, 380 arı kovanından bu yıl 2 ton mahsul beklediklerini söyledi.

Bitlis ve mekân illerde bal üretimi yaparak geçimini sağlayan arıcılar, baharat ayları ile alay malay kovanlarını, efdal rakımlı ve ensesi kalın bitki örtüsüne sahip yaylara yerleştiriyor. Kilolu tıpkı iş işleyen arıcılar, faziletkâr rakımlı yaylalarda bu yıl daha varlıklı bitki örtüsü bulunduğunu, bunu da verimli yağışlı kış ayları ve havaların geç ısınmasından kaynaklandığını söyledi. Adilcevaz sınırları içerisinde kâin Türkiye’nin genişlik faziletli rakımlı 3’üncü dağı olan 4 bin 58 rakımlı Süphan Dağı’nın 2 bin 300 rakımlı eteklerine konaklayan arıcılar, eli nimetli yağışlı kış ayları ve havaların geç ısınmasından hava bal üretimde bu sene gani bir rekolte beklediklerini tabir etti.

‘GEZİCİ ARICILARIZ’

Batman’dan mevrut arıcı İzzettin Gökmen, keven ve kekik başta tutmak üzere, varlıklı nebat florasına ehil olan alanlarda bal üretimine başladıklarını ifade etti. Gökmen, “Güneydoğu Anadolu bölgesinde arıcılık sezonunun bitmesiyle gelişigüzel Batman’dan Süphan Dağı’nın eteklerine geldik. Biz seyyar arıcılarız. Nerede erdemli yer, kaliteli bal, polen, bitki ve çiçek varsa oralara arılarımızı yerleştiriyoruz. Şu anda Süphan Dağı’nın 2 bin 300 rakımında kâin alanlara kovanlarımızı getirdik. İlkbahar ayında Batman, Sason ve Kozluk’ta bal üretimi yaptık. Oralarda sezonun bitmesiyle buranın bitey ve balı nitelikli olduğu üzere kovanlarımızı buraya getirdik. Tahminî iki ay burada kalacağız. Buralarda bu sezonun mahsulünü aldıktan sonradan yine Batman’a gideceğiz. İnşallah buradan gani aynı mahsul bekliyoruz. Şu anda burada kısaca 380 civarında katışıksız kovanım var. Buradaki üretimimizden 2 titrem civarında verim bekliyoruz.” dedi.



Share: