Taksici Esnafı Trafik Sigortası ve Kaskoya Mevrut Fahiş Artışa İsyan Etti: “Aynı Taksinin Sigorta Masrafı 30-35 Bin Lirayı Buluyor.

ABDULLAH ÇELEBİ

Mecburi gidiş geliş sigortası primlerine ilkgüz ayından itibaren gelecek yüzdelik 20 remiks ve kasko ücretlerindeki fahiş çoğalma, taksici esnafını üstelik pres durumda bıraktı. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnafı Odası Başkanı Ulu Anık, aynı taksinin sayı farkı sigorta masrafının 30-35 bin TL’yi bulduğunu belirterek, “Şu dakika tutuk durumdayız. Bizim bu fiyatlarla başa çıkmamız olanaklı değil. Çoğu arkadaş elhak kasko yaptıramıyor. Yemeden Içmeden gidiş geliş sigortasıyla yollara çıkıyor. Onu yaptırmayan, baş koltukta giden üstelik var. Bu hakeza gitmez. Türkiye’deki 150 bin taksiye da muhakkak ÖTV iskonto yapılmalı” dedi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Aranjman ve Fal Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortası primlerine ilkgüz ayından bahsetmek için yüzde 20 remiks yaparken, aylık artım oranı da yüzde 2,25’ten 4.75’e çıkarıldı. Şişkinlik ve dövizdeki yükselişle gelişigüzel kasko fiyatlarının birlikte katlanması taksici esnafını sıkıntıya soktu.

“KELLE KOLTUKTA YOLA ÇIKAN VAR”

ANKA Fen Ajansı’na mütekellim İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ulu Anık, bire bir taksinin sigorta ve kaska masrafının ortalama 30-35 bin lirayı bulduğunu söyledi. Hazır şöyle konuştu:

“Zorunlu trafik sigortası ve kasko dayanılmaz zamlandı. Bire Bir taksinin normal gidiş geliş sigortasını 10 bin TL’den dun yaptıramazsınız. 17-18 bin lirayı bulan birlikte var. Eğer ‘Sigorta yaptıracağım’ derseniz o bile 17-18 bin lirayı buluyor. Yani bire bir taksinin averaj 30-35 bin teklik yemeden içmeden sigorta masrafı var. Bunu vermek de olabilir değil. Bu araçların rezerv parçaları de tahammülfersa pahalandı. Tamire sunulan paraya büyüklüğünde bütünü zamlandı. Çokça enteresan bir süreç yaşıyoruz. Mazot arttı. Her madde dahi tıpkı anda yükseldi. Gidiş Geliş sigortası ve kaskolarla bizim başa çıkmamız gibi değil. Çoğu eş elhak kasko yaptıramıyor. Hoppadak gidiş geliş sigortasıyla yollara çıkıyor. Onu yaptırmayan dahi var. Mir koltukta revan de var. Kontrollerde da elhak bu çıkıyor. Pekâlâ bire bir öğün bulunması lazım. Masrafımız bunlarla birlikte bitmiyor. Yanımızda iki şoför çalıştırıyoruz. Bunların sigortası 2 bin küsur. Ayrımsız dahi esnafın BAĞKUR’u var. 5-6 bin teklik arabanın çabucak SSK’evet ödediği servet 3 birey için. Ödediğiniz mahrukat, sakınım parçaya verdiğiniz dünyalık. Buyur, otur kişmiri yağız düşünüm. İnşallah önümüzdeki günlerde düzelir. Bunların hepsinin ucu ÖTV indirimine geliyor. Bu piyasaya bile yansıyacak. Ettiğimiz zararı buradan telafi ederiz. Taksinin olmadığı büyüklük düşünemezsiniz. Katiyetle bir deva bulunmalı. Bu Avrupa ülkelerinde taksilere indirim var. Çaresi haddinden fazla mahdut. Tezyifkâr aynı aranjman ile bizi araba grubundan ayırılırsa indirim yasalı zemine oturtulur.”

“BU BÖYLE GİTMEZ”

Hükümete “taksiciler üzere ÖTV indirimi” çağrısı yapan Hazır şöyle bitmeme etti:

“Biz taksicilerin kullandığı vesait araba grubuna dahil. Ayrımsız işi fail, bulaşıcı veya denge taşıyan vesait hafif ticari diye niteleyerek geçiyor. Minibüs, servis, otobüs, kamyon, kamyonet bunların ÖTV’si yüzdelik 4-8 arası. Bizim ödediğimiz ÖTV ise yüzde 45. Bu ödemesi çokça zor benzeri rakam. 500 bin TL’lik fazla alsanız, bir anda kolaylıkla yarısı gidiyor. Tıpkısı üstelik KDV’si var. 2016 yılında benzeri sefere mahsus ÖTV artık. ‘Türkiye’deki taksiler benzeri sefere anlaşılan ÖTV’den istisnadır’ dediler. 3 sene dahi süre verdiler. İnsanlar bunu kullandı. ‘Bu sürede kaza yapar ya dahi arabanızı satarsanız geriye ödersiniz’ dediler. Şu zaman tıkanmış durumdayız. Bugün normal şartlarda ‘Akim araba alacağım’ diye niteleyerek bayiye gitseniz alabileceğiniz fazla namevcut. Var amma 500 bin TL civarında. Ben bunu alsam hangi kazanacağım? Bunun filhakika 240 bin TL’si çabucak ÖTV. Tıpkı üstelik KDV’si var. Bu böyle gitmez. Bayram verildi, ‘Tamam’ dendi. Tehalüf liderleri birlikte bunu dile getiriyor. Türkiye’deki 150 bin taksiye kesinlikle ÖTV tenzilat yapılmalı. Akim ÖTV gibi. Sıfırdan artım yüzdelik 5, 10 peki. Devletin içre bulunduğu şartlar birlikte beyninde. Aynı yasa değişikliği ile bu hareket çözülür diye düşünüyorum. Yine ‘Üç sene satamazsınız’ desinler. ÖTV problemi banko çözülmeli. İnşallah önümüzdeki günlerde taksici esnafının bile yüzü güler. “

“ELEKTRİKLİ ŞALTER BİR MİLYON LİRA”

Araçları değiştiremediklerini vurgulayan Ulu Anık, ” Avrupa Birliği’nde dizel araçların üretimi durdu. Bazen parçalar haricen geliyor. Dizel kullanımı kısılıyor. Alabileceğimiz bire bir elektrikli komütatör yok. Ayrımsız milyon lira elektrikli araca verip birlikte nerede şarj edeceğim, pekâlâ çalıştıracağım? Bu dahi ayrı tıpkı maslahat. İkinci el araca yöneliyor arkadaşlarımız. İzmir’birlikte taksiye sıfır araba yüzdelik 10 ancak giriyordur. 3-4-5 yaşında çıkıntı araçları koyuyor arkadaşlar. Yapacak ayrıksı benzeri husus yok” diye konuştu.



Share: