Tarihi kıraathanede hatıralar yaşatılıyor

Denizli’nin Çameli ilçesinde 40 yılı aşkındır babadan oğulla güzeşte çaycılık mesleği kahve ile gelişigüzel yaşatılıyor. Mimari yapısı özellikle atılmak için içerisinde bulunan malzemelere hiç dokunulmamış olan kıraathanenin orijinalliği görenleri hayrette düşürüyor.

Çameli ilçesine mecbur Gökçeyaka Mahallesi’nde işletmeciliğini Enver Karataş’ın yaptığı 40 yıllık kahvehane önceki günkü mimarlık yapısını ve içindeki malzemelerini koruyor. 1982 yılında faaliyete güzeşte kıraathanenin mimari yapısına tek dokunulmamış ve 40 yıldır içerisinde makbul malzemeler orijinalliğini koruyor. TRT Saz eliyle belgeseli dahi çekilen 40 almanak yarenler kahvesi, Gökçeyaka Mahallesi Taşavlu Mevkii’nde kayran alıyor. Enver Karataş marifetiyle işletilen kıraathane yıllar önceki Çameli yerli sanatçılarını ağırladı. “Yarenler Kahvesi” namına tanıdık kıraathanede mukaddema Hayri Dev, Hasan Sebep ve Durmuş Yıldırım gibi umum ozanlarının yarenlik yaptığı belirtildi. Baziçe ve gösterilerinde yapıldığı kıraathanenin hem ilçe halkı hem bile dışardan mevrut misafirlerine ev sahipliği yaptı. Şimdilerde özel eyyam ve toplantılara birlikte hizmet veren kahvehanenin mail zamanda tadilatı yapılması planlanıyor.

” Fransa’dan mevrut benzeri yönetmen aracılığıyla videosu yapılmıştır”

Tadilat yapılacak olan kahvehanede duvarlarını sakat sanatçıların fotoğrafları ile süsleneceği ve Hayri Dev’in adının yaşatılacağı tamlayan Muhtar Rafet Dev, “Burası atölye adına 1976’de yapıldı ve 1982 yılında kıraathane kendisine çevrildi ve sakat halini koruyor. İnşallah burası bütün ayakta kalacak ve Hayri Dev’in adıyla anılacaktır. İlk yıllarında yarenlerin burada buluştuğu nokta olmuştur. Fransa’dan mevrut tıpkısı direktör yoluyla videosu yapılmıştır. Hasan Yıldırım, Hayri Dev ve Durmuş Saika kabil sanatçılarımız burada söyleşiler yapmış oyunlar oynanmıştır. Akşam başlayan yarenler programı sabahleyin saat 04.00’a büyüklüğünde bitmeme ederdi. Dışardan ve mahalli müzisyenlerin yol uğrağı yeriydi. Dışarıdan çokça can gelirdi” dedi. – DENİZLİ

Share: