Tarihi köprülerin restorasyonu sürüyor

Bitlis’te Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hayata geçirilen “Dereüstü Islah Projesi” kapsamında, çevresindeki sakat yapılardan arındırılan 10 tarihi köprünün yenileme çalışmaları bitmeme ediyor.

Kadim tarihiyle birçok medeniyete ocak sahipliği eden kentte, asırlar önce düz yazı edilen tarihi köprülerin bozuk görünümlerine kavuşturularak kentin turizmine kazandırılması hedefleniyor.

Güçlendirilen, eksikleri tamamlanan ve fek olan taşların namına yenileri yerleştirilen köprülerden 6’sının bu sene bitirilmesi planlanıyor.

Restorasyon çalışmalarını inceleyici Karayolları 11. Nahiye Müdürü Hasan Ali Arslan, AA muhabirine, önceleri Bitlis’in tarihi zenginliğinden bahsedildiğini ancak yıpranmamış yapılardan kıran bu zenginliğin çokça aşkın görülmediğini söyledi.

Bitlis Deresi’nin üzerine ve çevresine nesir edilen yapıların kaldırılmasıyla tarihi köprülerin ortaya çıkarıldığını anlatan Aslan, şöyle konuştu:

“Öz yatağında tüm tescilli tarihi 10 köprü bundan sonra. Görev ve kalın alanımızda olduğundan köprülerin onarımını ayırmak bize düştü. Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzün sebebiyle çalışmaları tamamlayabilmek üzere 2 ayrı eksiltme yaptık. Önder Köprüsü’nün onarımı devam ediyor. Bunun yanında Hatuniye, Pamukçular, Şerefiye 1 ve Şerefiye 2 namına birinci hizip ihalemiz bu şekilde oldu.”

“Bitlis’e haddinden fazla şişman ayar katacağına inanıyoruz”

Hatuniye Köprüsü’nün dışındaki köprülerde kitabe bulunmadığını belirten Aslan, Hatuniye Köprüsü’nün 16. yüzyılda Nuh Konak aracılığıyla yaptırıldığını dile getirdi.

Ekin ve Turizm Bakanlığının projeleri onaylamasıyla çalışmalara başladıklarını anlatım fail Arslan, şunları kaydetti:

“Onarım çalışmalarımız devam ediyor. 10 köprünün 6’sını bu sene bitirmeyi hedefliyoruz. 4’ünü de gelgel şartlarına büyü namına Valiliğin rekreasyon alanı programına yetiştireceğimize inanıyoruz. Derenin aynı tarafında Bitlis Kalesi bire bir tarafında bile yerleşim alanları bulunuyor. 16. yüzyılda iskân alanları ile kalenin bağlantısının sağlanması için çokça kesif köprüler mamul. Bu çalışma Bitlis’in tarihi açısından cesim zira dere üzerindeki bütün binalar yıkılmış ve gün ortaya huruç durumda. Bunun Bitlis’e çokça şişman derece katacağına inanıyoruz. Önceden bütün Bitlis tarihi ayrımsız şehir diyorduk ama tarihini göremiyorduk. Şu anda öz yatağı temizlendi. Bakanlığımız, Firez ve Turizm Bakanlığı ve Valiliğimiz kâr sağlayarak burada aceleci tıpkı imalata girildi. Belde düzenlemesi sağlanarak sunturlu bir fon ve tarihin belgesi olacağına inanıyoruz.”

Köprülerin onarımının Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanlığı uhdesinde Karayolları Genel Müdürlüğünce yapıldığı bilgisini veren Arslan, “Köprülerin bütünü akçakesme taş yerine biliniyor. Bunların onarımları için korkulu ayrımsız mücahede gider ediliyor. Fesih reşit taşların tamamını kaldırarak yerine eskimemiş akçakesme taş getiriyoruz. Bazalt ve Bitlis karmaşığı kendisine bilinen iki makule taş kullanıyoruz.” dedi.

Share: