Tatvan sahilinde 50 bin metreküp art çamuru temizlendi

Tatvan sahilinde 50 bin metreküp dip çamuru temizlendi

BİTLİS Bitlis’in Tatvan Belediye Reisi Mehmet Tehlikesiz Geylani, Van Gölü art çamuru temizliğinin bitmeme ettiğini belirterek, “Kestirmece 30 hareket makinemizle devam fail çalışmalarımızda şimdiye kadar 50 bin metreküpün üstünde bire bir dip temizliği gerçekleştirdik” dedi.

Van Gölü’nde çığlık belirti ve görüntüye faktör olan üst çamurunu likidasyon çalışmaları, Van Gölü Kesim Esirgeme Eylem Planı ve Uygulama Programı çerçevesinde devam ediyor. Türkiye’nin en balaban sodalı gölü olma özelliğine ehil Van Gölü’nün 7 kilometrelik Tatvan kaymakamlık deniz boyu bandında 600 bin metreküp dal çamurunun temizlenmesi hedeflenen projede, şu asıl büyüklüğünde 50 bin metreküp art çamuru ve çökelge çıkarıldı. Gölde yıllarca biriken mil ve balçığın temizlenmesi amacıyla kolları sıvayan Tatvan Belediyesi, 30 hisse senedi makinesi ile üst balçık temizliğini hararetli aynı şekilde sürdürüyor.

Dip çamuru temizliği, gölün ekosistemine müspet yardım sağlarken, katışıksızlık çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde çokça sayıda kuş türü üstelik görülmeye başlandı.

Göl kıyısında düzenlenen çalışmaları durumunda inceleyen Başbuğ Geylani, “Ağustos ayında başladığımız Van Gölü yan temizliğine bitmeme ediyoruz. Yaklaşık 30 hisse senedi makinemizle bitmeme eden çalışmalarımızda şimdiye büyüklüğünde 50 bin metreküpün üzerinde ayrımsız art temizliği gerçekleştirdik. Hedefimiz 2 yıl içerisinde Van Gölü’nün Tatvan kıyısına ait olan 7 kilometrelik alanın tamamını koparmak. Sabık günlerde yaptığımız toplantıda ise fizibilite çalışmalarında Van Gölü’nün yaklaşık 600 bin metreküpe andıran bire bir dip çamuru temizliği yapılması tespiti yapıldı. Bununla ilişik takım ve takım sayımızı arttırıyoruz. Eskimemiş makine siparişlerimiz var. Mart ayında eskimemiş etraflı bomlu ekskavatörler inşallah ekipmanlarımıza dahil olacak. hava şartları elverişli az çok çalışmalarımız bitmeme edecek. Şu zaman hava raporu çokça müsait. Kıyıda bitmeme fail icraat ile bu sene 2 iskele arasının tamamını temizlemeyi hedefliyoruz” dedi.

“2024’ün ortalarına kadar hep üst çamuru temizliğini tamamlayacağız”

Van Gölü’nden çıkarılan çamurun laboratuvar testi sonucu ayrıştırılarak dolgu malzemesi olarak kullanılacağını tamlayan Geylani, “Mart ayında elan fazla takım ve ekipmanla 2023’ün sonları veya maksimal 2024’ün ortalarına büyüklüğünde hep ense çamuru temizliğini tamamlayacağız. Çamurlar ile ilgili raporlarımız var. Laboratuvar testleri yaptırılıyor. Laboratuvar testlerine bakarak bertaraflar yapılıyor. Ağız Ağıza saf olan balçık dolgu malzemesi adına yersiz alanlarda kullanılabiliyor. Laboratuvar testlerine göre çamurlar ayrıştırılarak bertarafı gerçekleştirilmekte” diye konuştu.

Share: