Tavuk üreticileri cümbüş ihtiyacını zaman enerjisinden karşılıyor

MEHMET EMİN GÜRBÜZ/ELİF SARIHAN – Tavuk yetiştiriciliğinin hoşgörülü olduğu Bolu’birlikte üreticiler, izzet desteğiyle işletmelerinin çatısına kurdukları tarih enerjisi sistemiyle hem zat elektriklerini üretiyor hem üstelik enerji satışı yaparak eklenmiş sağlık elde ediyor.

Tarım ve Orman ?Bakanlığınca, tavuk çiftliklerinde yenilenebilir erke kaynaklarının kullanımına ilgilendiren iş yürütülüyor.

Bu kapsamda 2021 yılında hayata geçirilen proje çerçevesinde ağırlıklı yerine Üzüntülü ilçesindeki 19 üretici, öz elektriklerini çıkarmak için yüzde 50 atıfet desteğiyle işletmelerinin çatısına ruz enerjisi sistemi kurdu.

Elektrik ihtiyacını gün enerjisinden karşılayan üreticiler, maliyetlerini azaltmanın yanında yenilenebilir enerjiden faydalanarak çevrenin korunmasına ulama sunuyor.

Ayrıca üreticiler, ihtiyaç dahası elektriği barışma sağlanan tevzi şirketlerine satarak ilişik sağlık elde ediyor.

“Amaç maliyeti düşürmek, emniyetli enerjiyi faaliyete kılmak”

İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Kasıt, AA muhabirine, kırsal kalkınmaya müteveccih 10 yıldır yüce çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Bu doğrultuda Ruz Erke Sistemleri (GES) projesinin hayata geçirildiğini nâkil Amaç, “İşletmenin erke ihtiyacını karşılayacak ve fazlasını birlikte cıvıltı idaresine bedeli karşılığında verecek ayrımsız aplikasyon. 19 projemiz faaliyete önceki durumda. Bedeli yaklaşık 20 milyon teklik olan bu projelere Bakanlık namına 10 milyon liralık armağan verildi.” diyerek konuştu.

Kasıt, gün enerjisiyle elde edilen elektriğin kümeslerde ısınmada, havalandırmada, yemleme ve su sistemlerinin otomatik kendisine çalışmasında kullanıldığını, gerekseme fazlasının ise kesim yapılan dağıtım şirketlerine satıldığını anlattı.

Tavuk yetiştiriciliğinde istinas ve havalandırmanın cesim bir maliyet oluşturduğuna meni fail Misyon, “Buradaki maksat; bu maliyeti tenkis etmek, bire bir zamanda güvenilir enerjiyi faaliyete eylemek.” dedi.

Murat, proje kapsamında 6 işletmeye elan gündüz enerjisi sistemi kurulacağını dile getirerek, “Böylelikle Bolu’dahi 2 yılda 25 GES projesi faaliyete esbak olacak. Bunlar üzere üstelik 15 milyon teklik civarında tıpkısı hibeyi üreticilerimize vermiş olacağız. 10 milyonunu verdik, gayrı 5 milyonu üstelik biraz kamer içerisinde ödenecek. 2023 yılı için birlikte müracaatlar başladı, devam ediyor. Küçük Ay ay içerisinde müracaatlar bitecek.” ifadesini kullandı.

“Elektriğin fazlasını satarak üretici mülk kazanıyor”

Kederli Kültür Odası Başkanı İdris Ödül ise kendisinin üstelik kanatlı efsanevi yetiştiriciliği yaptığını belirterek, projenin uygulanmasında emeği geçenlere teşekkürname etti.

Tarih enerjisi panellerinin ekincilik arazilerine konulduğunu, bu durumun ekincilik arazilerini karşıt etkilediğini anlatan Bağış, sistemin tavuk çiftliklerinin üzerine kurulmasıyla bu durumun ortadan kalktığını kaydetti.

Armağan, proje sebebiyle üreticilerin özlük ruh ihtiyaçlarını karşıladığını aktararak, “Elektriğin fazlasını dahi satıyoruz. Bu sayede yetiştirici servet kazanıyor.” dedi.

Kış mevsiminde sıra olmadığı amacıyla faaliyet üretiminin düştüğünü dile getiren Armağan, sistem sayesinde hem maliyetlerinin azaldığını hem üstelik akman enerji kullandıklarını sözlerine ekledi.

Share: