TBMM Plan ve Bütçe Alt Kurul Başkanı Yılmaz: “2 bin 150 konteynerin altyapısı hazırlanıyor”

TBMM Plan ve Bütçe Yarkurul Başkanı Yılmaz: “2 bin 150 konteynerin altyapısı hazırlanıyor”

BİNGÖL – Bingöl’birlikte matbuat mensuplarıyla ayrımsız araya mevrut TBMM Traksiyon ve Bütçe Yarkurul Başkanı Cevdet Yılmayan, “2 bin 150 konteynerin altyapısı hazırlanıyor. Bu konteynerler konmayacak şu an yalnız altyapıları hazırlanacak. Tanrı korusun bire bir coşkunluk olması halinde acul benzeri şekilde kolaylıkla buralar konteynır şehre dönüştürülecek” dedi.

TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, Bingöl’dahi matbuat mensuplarıyla ayrımsız araya gelerek, gündeme dair açıklamalarda bulundu. 6 Küçük Ay Kahramanmaraş depremlerinin peşi sıra Bingöl’da da hasar tespit çalışmalarının yapıldığını belirten Yılmaz, Mekân Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün raporları Ankara’ya gönderdiğini belirtti. Bingöl üzere ‘Umumi Hayata Etkin Kıran Bölgesi’ kararını beklediğini vurgulayan Yılmayan, “Bingöl bu büyük afetten etkilenen amma birey kaybı yaşamayan ayrımsız yer oldu. Yaralımız, fert kaybımız yok haddinden fazla şükür. Bu depremi sunma hafif şekilde atlattığımızı rapor edebilirim. Mefret olan cana bire bir husus gelmemesidir. Fakat bina stokumuzda mahsus etkilenmeler meydana geldi. Özellikle forma, Taze ve Nişanlı bölgelerimiz başta görünmek için serencam dönemde yine Yayladere ilçemiz, bilcümle buralarda belli oranda tıpkı hasar tespiti işlenmiş durumda. Çevre ve Kentçilik İl Müdürlüğümüz bu konuda sorumlu kurumumuz. İl müdürlüğümüze 5 bin civarında arzuhâl geldi, bu dilekçeleri el işi koydu müdürlüğümüz ve binlerce tetkik yaptılar. Bu araştırmalar neticesinde tespitlerini dahi rapora bağlayıp AFAD başkanlığına iletmiş durumdalar. Şuan üstelik merkezde bu gönderilen raporlar inceleniyor. İlave olarak Yayladere, Yedisu, Kiğı ilçelerimiz kaldı. Onlarla birlikte ait çalışmaların haftaya bitmesini bekliyoruz. O çalışmalar biter bitmez raporlar Ankara’ya gönderilmiş olacak ve orada gereğinin yapılacağına inanıyoruz. Lüzumlu AFAD Başkanımızla, gerekse İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Aristokrat ile bu konuları defalarca konuştuk ve yakından izlem ediyoruz. Hem yereldeki hem bile merkezdeki çalışmaları yakından izleme ediyoruz. İnşallah en bodur sürede bu incelemeler tamamlanır ve Genel Hayata Canlı Facia Bölgesi kararlarını görmüş oluruz. Bunu bekliyoruz” diyerek konuştu.

Bingöl’de 10 okul için yıkım kararı çıktı

Bingöl’da hasar tespiti yapılan 10 okul için katabolizma kararı çıktığını ve 9 okulda birlikte başarım değerlendirilmesi yapıldığını aktaran Yılmaz, “Iri bire bir kısmını yenilemiştik okullarımızın ama kâin stokumuzda eski yapılar gene var. Bu çerçevede 19 okulumuzda sorun tespit edildi. 10 okulumuz yıkım kararıyla ayrıldı, 9 okulumuzda tahliye edildi. Bunların başarım incelemeleri yapılıyor. Eğer suratsız çıkarsa bunlar birlikte kapsama münfail olacak” şeklinde konuştu.

Yine umulur aynı kıran durumunda konteyner kentlerin kurulumunun yapılacağı alanların belirlendiğini ve bu alanlarda altyapı çalışmaların başlayacağını vurgulayan Yılmaz, “AFAD Müdürlüğümüz bile bu yaşanan depremlerden sonradan yıpranmamış icraat başlattı. Şuan üstelik 3 kıta düzlük belirledi AFAD Başkanlığımız. Tanrı korusun bire bir kıran yaşanması halinde nereye taşımalık şehir kurulacak bunlar tespit edildi. Bunların altyapıları oluşturulacak ve tıpkı facia yaşanması halinde hızlı bire bir şekilde altyapı hazır bu alanlara konteynerlerin kurulumu sağlanmış olacak. Bu çerçevede Şeyh Ahmet dediğimiz bölgede 100 dönümlük bire bir yer buraya bin konteynerlik tıpkısı düz mensur edilecek, altyapısı kurulacak. İkincisi Et ve Benzen Kurumumuz bahçesi oraya 700 konteyner, bire bir dahi Kasman dediğimiz benzeri bölgede var orada 45 dönümlük ayrımsız alanda 450 olmak için toplamda 2 bin 150 konteynerin altyapısı hazırlanıyor. Bu konteynerler konmayacak şuan çabucak altyapıları hazırlanacak. Allah korusun tıpkısı ateş olması halinde acul ayrımsız şekilde tezelden buralar konteyner şehre dönüştürülecek. Bu çokça büyük bir say. Ayrıca ayrımsız afet olması halinde oba kentlerin nereye kurulacağına ait dahi yeni bire bir mücahede, güncelleme yapıldı. 9 bin 80 çadırın kurulabileceği 35 sayı düzlük belirlendi. Bunlar da çerge site kurmaya elverişli yerler” ifadelerini kullandı.

İl Hususi İdaresi güruh salonunda gerçekleşen matbuat açıklamasına TBMM Plan ve Bütçe Komite Başkanı Cevdet Yılmaz’ın birlikte DÜRÜST Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ile belediye başkanları katıldı.

Share: