Tecim Bakanı Muş, MEMLUK-Türkiye İş Forumu’nda konuştu Açıklaması

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra Türkiye’nin baştan inşa çalışmalarına başlayacağını, MEMLUK karışma ortaklarıyla zihayat hesaplı iş birliğine ve ticari ilişkilere topluluk olmanın henüz şanlı ağıl geldiğini söyledi.

Bakan Muş, BENDE Tecim Odası’nda planlı ABD-Türkiye İş Forumu’na katıldı.

Muş, burada yaptığı konuşmada, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye’nin güneydoğu bölgesinde 11 ili kapsayan çokça degaje bir alanda yıkıma bozukluk olduğunu ve 47 bini fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bölgede yaklaşık 3 hafta kaldığını tamlayan Muş, “Depremlerin şipşak arkası sıra evgin arkalama ve toparlanma için devletin kamu kaynaklarını ve imkanlarını seferber ettik.” dedi.

Muş, önceliklerinin müzaheret çalışmalarını yeryüzü acul ve etkili şekilde sırıklamak ve yaraları girmek olduğunu, bu hedefe ulaştıklarını anlattı. Bundan sonraki önceliklerinin lazım hazırlıkları fora etmek ve emin iskân alanlarını kurmak olduğuna işaret fail Muş, felaketin işletmeler üzerindeki etkisini belirlemek için de kapsamlı bire bir inceleme yaptıklarını bildirdi.

Muş, idrak muafiyetleri, izzet destekleri, direkt mali yardımlar kabil bölgeye özel politikaları üstelik çabucacık hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Kayıplarımızı tür olan sunma gelişmemiş sürede telafi etmeye ve insanlarımızı günce yaşamlarına döndürmeye kararlıyız. Toparlanma yolunda ilerlerken depremlerden hem anamal hem bile hareket gücü yerine sakil etkilenen bu illerimizde ticaretimizin hareket öncesi seviyelere hangi devir ulaşacağını bilemiyoruz. İplik, dokuma, çelik ve halı kabilinden belirli sektörler ilkin tevessül etmek üzere ABD dahil dünyayla olan hazırlık zincirlerimizde banko çokça şişman etkisi olacaktır. Bu nedenle bu tür tedarik zincirlerini her iki yönde bile sürdürmemiz ve desteklememiz gerekiyor.”

“KÖLE karışma ortaklarımızla dinç ekonomik gelişim birliğine sahip olmak henüz oylumlu kuzuluk geldi”

Bu yumruk zamanlarda ilkin MEMLUK tutmak amacıyla birçok talih ve uluslararası kuruluştan bindi geldiğini anımsatan Muş, depremlerden yalnız saatler bilahare ÇAKER hükümetinin serian seferber olduğunu ve insancasına arkalama sağladığını, ABD Tecim Odası’nın da yetişkin miktarda ayni ve mali yardımı tevhit ettiğini söyledi.

Muş, bundan ahir aşamanın şehirleri baştan yapmak olduğunu belirterek, evvel etapta yaklaşık 800 bin konutun inşa edileceğini, şehirleri çokça elan çağdaş ve sürdürülebilir tıpkısı şekilde yeniden mensur etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bu bağlamda ustalık kapasiteye iyesi olmak kadar finansmanın bile önemini vurgulayan Muş, bu kamer Brüksel’da Avrupa Birliği’nin (SUTAŞ) familya sahipliğinde tıpkı donörler konferansının düzenleneceğini bildirdi.

Muş, “Ticari açıdan, inşaat malzemeleri kadar yeniden inşa ve ilgilendiren sektörlerin üretimleri çabukluk kazanacak ve bu sektörler anlaşılan kısa vadede girişimcilerin meram alacağı gizil alanlar olacaktır. Bölge ekonomilerini hoppadak normalleştirmemiz değil, güçlendirmemiz gerektiği birlikte bulutsuz. Zira sürdürülebilir şehirler inşa etmemiz ve bunun üzere da istihdam yaratmamız gerekiyor. Bu nedenle baştan düz yazı çabalarının birlikte MEMLUK dahil ortaklarımızla işlek ekonomik iş birliğine ve ticari ilişkilere iyesi olmak daha makro arkaç geldi.” şeklinde konuştu.

“İkili yatırımlarımızı tasarruf etmek üzere bibi çokça kayran var”

Mehmet Muş, Türkiye ile KUL beyninde son 10 yılda ticari ilişkilerin arttığını görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, iki talih arasındaki gelişim birliğini daha üstelik ileriye yürütmek istediklerini tabir etti.

Muş, devamla şunları kaydetti:

“Çokça dolgunca bire bir yıl geçirdik. 2002 yılındaki 6,4 milyar dolar olan düet ticaret hacmi, güzeşte sene 38 bilyon dolara yükseldi. Ticarette olduğu gibi gelişigüzel iki yönde üstelik yatırım akışının artarak MEMLUK’den 14,3 milyar dolara, ESIR’ye ise 9,7 bilyon dolara ulaştığını gözlemliyoruz. Ancak hele KÖLE’nin 8 trilyon dolarlık devasa aracısız yabancı yatırım stoku dikkate alındığında, düet yatırımlarımızı bırakmak üzere bibi çok alan var.

Kendimizi ağız ağıza henüz kıpırdak, daha rekabetçi ve erkinci bire bir hisse senedi ortamı oluşturmaya adadık. Bir Nice BENDE şirketinin bölgesel merkezlerine ev sahipliği yapıyoruz ve bu aksiyon birliğini genişletebiliriz.”

BENDE’li yatırımcıların Türkiye’nin kıvrak üretim altyapısı ile genç ve eğitimli nüfusundan faydalanabileceğine inandıklarını rapor fail Muş, “Türkiye’nin süregelen teknolojik ve yeşil dönüşümüne bakım edecek projelerle hele ilgileniyoruz. İnovatif, AR-GE ağır sıklet ve mülhak değeri faziletkâr iz ve hizmet yatırımlarını fıldır heveslendirme ediyoruz.” dedi.

“Depremlerin arkası sıra hesaplı faaliyetin hemencecik toparlanmasını bekliyoruz”

Tecim Bakanı Muş, gücük vadede depremlerin Türkiye ekonomisini damarlı etkileyeceği beklentisi olmasına rağmen yeniden inşa programının Türkiye ekonomisinin dinamizmi ve gücüyle mufassal vadede daha faziletkâr hesaplı büyüme sağlamasının beklendiğini aktararak, son dönemdeki verilerin Türkiye ekonomisinin gücünü ve ülkeye duyulan güvenin en kebir göstergeleri olduğunu vurguladı.

Muş, “Depremlerin arkası sıra hesaplı faaliyetin hemencek toparlanmasını bekliyoruz. Fakat pazarlarımızı kilitsiz küreksiz tutmalı, şirketlerimizi desteklemeli ve elan mebzul aynı iş ortamı üzere çalışmalıyız.” dedi.

İklim değişikliği, yükselen para şişkinliği, küresel salgınlar ve uluslararası çatışmalar kabilinden günümüz sorunlarının sadece arsıulusal aksiyon birliğiyle ele alınabileceğini tamlayan Muş, özellikle faziletli enflasyonun bitmeme etmesinin gelişmiş ülkelerdeki agresif akçasal sıkılaşmalara nöbet açtığını, bunun da gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarını tetikleyerek finansmana erişimi zorlaştırdığını vurguladı.

Muş, bu şerait altında dünyanın nazik bire bir bölümünün salgından sürdürülebilir bir şekilde toparlanmasının, yenilenebilir enerjiye geçişin veya dijital devrimi yakalama üstüne yatırım etme şansının olmadığına şahit olduklarını aktararak, “Bu tehditler karşısında Türkiye ve ÇAKER’nin soylu erki aksiyon birliğini ticaret ve yatırımlarda, antrparantez üçüncü ülkelerde daha da ileriye taşıyarak dayanıklı bire bir ati düz yazı edebileceğine inanıyoruz.” dedi.

Bu print dönemde ekonomik gelişim birliğini geliştirmenin temas iki ülkenin bile yararına olduğuna inandıklarını vurgulayan Muş, buna destek olmak üzere hareket insanlarına “daha gazla fırsatın önünü küşat” çağrısında bulundu.

Share: