Tekin Bingöl’den, Yakıt Yardımlarıyla İlgili Soruya “Maliye Bakanlığı Biliyor” Yanıtını Veren Icra Vekili Yanık’a: “Peki Siz Ne Yapıyorsunuz”

MAHİR BAĞIŞ

Familya ve Sosyal Hizmetler Bakanı Deniz Kederli, CHP Ankara Saylav Tekin Bingöl’ün ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yakıt yardımı ile ilgilendiren istifham önergesine verdiği yanıtta, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı belen etti. Tekin Bingöl, “Deniyor ki ‘Kömür miktarını Kaynak ve Maliye Bakanlığı belirliyor. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü birlikte kömürün sevkiyatını yapıyor.’ Olur siz hangi yapıyorsunuz? Benim sorularım bunlar değil ki. Benim sorularımla açıktan yakından ilgisi olmayan cevaplar ve bu sorulara bu yanıtlar verildiğinde anlaşılıyor ki bizatihi akla yatkın atanmış bakanlar, sırtlarını saraya dayadıkları için aynı milletvekilinin takı duygusu süresince sordukları sorulara de karşılık vermeyecek tıpkı kasıntı sergiliyorlar” dedi.

Tekin Bingöl, TBMM’ye verdiği soru önergesinde Bahir Izdıraplı’a, gerekseme sahibi ailelere 2021 ve 2022 yılında hangi büyüklüğünde yakıt yardımı yapılığını, müzaheret amacıyla kaç yurttaşın başvurduğunu sordu.

Nazır Izdıraplı, “İhtiyaç sahibi hanelere Türkiye Kömür İşletmeleri Umumi Müdürlüğü’nden bedelsiz olarak gerçekleştirme edilen kömürün ulaştırılması şeklinde yakacak yardımı yapılmaktadır. Hanelere dağıtılacak kömür miktarı, bölgenin abuhava koşulları, geçmiş yıllara ilişik tevzi miktarları ve kömürün termik değerleri dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenmektedir” yanıtını verdi.

Uğurlu Bingöl, Bakan Kederli’ın yanıtını SIMURG Bilgelik Ajansı’na değerlendirdi. Bingöl, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bakanların kendilerine yönetilen sorulara verdikleri yanıtların doygunluk edici olmadığını tabir ederek, “Atanmış bakanların resmi internet sitesinde duyurdukları çalışmalardan kendilerinin da haberi yok” dedi.

“AÇLIK SINIRI DÜZEYİNDE DINAMIK İNSANLAR İÇİN, KISIR KALKMAK BİLE BİR HAYALE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA”

Bingöl, Türkiye’bile ekonomik krizin benzeri umum sağlığı sorununa dönüşmüş olduğunu belirterek, “Aş Damı enflasyonu çıktı dayanma edilemeyecek ayrımsız düzeye çıkmış. Akıbet ayrımsız yılda yüzdelik 137 artışla pahalılık, mutfaktaki yangını adeta evdeki yangına dönüştürmüş. Bugün kıtlık sınırı 7 bin 785 lira ve halk, esas harcamalarını bile karşılamayacak durumda. Yokluk sınırı ise 25 bin 365 lira. Bu fakirlik sınırına baktığımızda milyonlarca açgözlü, açıkta olan evet da kıtlık sınırı düzeyinde dinç insanlar için, verimsiz atilmak da aynı hayale dönüşmüş durumda” diyerek konuştu.

Bingöl, kış mevsimi nedeniyle kira, faturalar ve eşya ihtiyaçlarının üzerine benzeri birlikte ısınma maliyetinin yurttaşlara dara olacağının altını çizdi. Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

“BAKANLIĞIN İNTERNET SİTESİNDEN İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELER İÇİN YARDIM YAPILDIĞI YAZIYORDU”

“Elektrikle, doğal gazla ısınmayı geçtik, sobada yakılacak kömür de 3 kat fiyatına erişmiş durumda. Bu nedenle Eş ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bire bir soruyu yönelttim. Bakanlığın genel ağ sitesinden ihtiyaç sahibi aileler için arkalama yapıldığı yazıyordu. Bunun üzerine ego dahi bu yardımların nasıl yapıldığını, şu esas büyüklüğünde birçok kişinin başvurduğunu, miktarının ne olduğunu ve yardımların elbet dağıldığı kabilinden haddinden fazla macerasız, çokça anlaşılır ve cevaplarının haddinden fazla gösterişsiz olduğu sorular sordum.

“PEKİ SİZ NE YAPIYORSUNUZ”

Kadın görün ki cevaplar içeler acısı. Hep bu görgüsüz sorulara üstelik karşılık vermekten imtina eden tıpkı atanmış bakanla cebin karşıyayız. İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin atanmış bakanlarının ortaya koyduğu resim bu. Benim bu sorularıma verdikleri cevap iki bilcümle. Deniyor ki ‘Kömür miktarını Kaynak ve Maliye Bakanlığı belirliyor. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü da kömürün sevkiyatını yapıyor.’ Peki siz ne yapıyorsunuz? Benim sorularım bunlar değil ki. Benim sorularımla uzaktan yakından ilgisi sıfır cevaplar ve bu sorulara bu yanıtlar verildiğinde anlaşılıyor ki kendiliğinden akla yatkın atanmış bakanlar, sırtlarını saraya dayadıkları için tıpkı milletvekilinin ağırbaşlılık duygusu zarfında sordukları sorulara dahi karşılık vermeyecek aynı burun sergiliyorlar.”

TBMM’dahi 2023 bütçesinin görüşüldüğünü ve bakanlıkların yurttaşlar üzere attığı adımları öğrenme hakkına eş olduklarını vurgulayan Bingöl, şöyle konuştu:

“ATANMIŞ BAKANLARIN, RESMİ İNTERNET SİTESİNDE DUYURDUKLARI ÇALIŞMALARDAN KENDİLERİNİN BİLE HABERİ BULUNMAYAN”

“Bu nedenle birlikte bu bütçe vatandaşların taleplerine yanıt verebilsin gayreti içindeyken önümüz kış dedik ve takkadak kömür yardımlarıyla ilişik sorduğumuz soruları dahi maatteessüf bu cins cevaplarla geçiştiren tıpkısı anlayışa erbap tıpkı bakanla alın karşıyayız. Atanmış bakanların, resmi internet sitesinde duyurdukları çalışmalardan kendilerinin üstelik haberi namevcut. Vatandaşı karda kışta sevimsiz odalarına metrukiyet edenler bilsin ki halkımız nevmit değil. Biz, herhangi bir dertlerinde onların yanındayız. Bizim içtimai belediyecilik anlayışıyla uray hizmetlerini iktidarın bütün dayatmalarına rağmen yürüteç belediyelerimiz, bu konuda üstelik hep imkanlarını zorlayarak vatandaşlarımızı ısınmadan mahrum etmeyeceklerdir. İlk seçimin arkası sıra bile vatandaşı 3 kuruşluk kömüre kadın edenlerden kesinlikle vatandaşımız o sandıkta hesabını soracaktır.”

Share: