Teknolojiye aşınmış düşen eşyalar görücüye imdi

Teknolojiye yenik sakıt eşyalar görücüye bundan sonra

Minik öğrenciler, sergilenen eski eşyaları içten inceledi

SAKARYA – Sakarya’nın Karasu ilçesinde gerçekleştirilen sergide, teknolojiye yenik düşmüş eşyalar öğrencilere tanıtıldı. Öğrenciler, çarkıt eşyaları özden inceledi.

Glokom Yaka İlkokulu’nda gerçekleştirilen “Geçmişten Günümüze” isimli etkinlikte günümüzde teknolojiye yıprak sakıt, kullanılamayan fakat evvelden hayatın merkezinde olan eşyalar görücüye bundan sonra. Velilerin evlerinden getirilerek sergilenen çarkıt eşyalara öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Sergiyi Glokom Şehremaneti Başbuğ Yardımcısı Hüdaver Ağun, Karasu İlçe Milli Yetişek Müdürü Bati Turhan ve kaymakamlık protokolü bile mülakat etti.

“Bu eşyalar bir zamanlar hayatımızın ortasındaydı”

Okul Müdürü Meram Özdemir, “Bir Zaman insanlar neler kullanmışlar, ne eşyaları hayatlarının civar planında tutmuşlar, çocukların bunları görmesini istedik. Bu eşyalar, bir zaman hayatımızın yekpare ortasındaydı. Teknoloji ilerledikçe bu eşyalar ikinci planda kaldı, ibret veya bezek eşyası halini aldı. Genişlik basitinden şurada görmüş olduğunu dikiş makinesi, reklam namına açık kitlelere münteşir bire bir sloganı vardı. ‘Zetina terzilik makinası, herhangi bir gailesiz kızın rüyası’. Amma çıktı öyle ayrımsız imge namevcut” dedi.

“Anneannemin evinde görmüştüm”

Sergiyi gezen ve giydiği kıyafetle dikkatleri konusunda çekici okulun öğrencilerinden Yaren Temiz, “Daha başlangıçta anneannemin evinde görmüştüm. Şurada kâin sürahiyi kullanıyor. Hamam akarsu koyup öz demliyor. Ben birlikte eskiden patiğim vardı. Onu kullanıyordum” şeklinde konuştu. Sergi böylece Türk mutfağının domestik lezzetleri olan ve sarıklı, öğrenci ile veliler vasıtasıyla hazırlanan çiğköfte ve dürme ikram edildi. Öğretmenler eliyle putrel eşliğinde söylenen türküler birlikte beğeniyle dinlendi.

Share: