Telefon hayali kurarken 14 bin TL dolandırıldı

Telefon hayali kurarken 14 bin TL dolandırıldı

Sıfır diye niteleyerek aldığı telefon “Replika” çıktı

Yeni dolandırılma yöntemi “Replika Telefon”

BİTLİS – Bitlis’in Tatvan ilçesinde işlek Barış Kişmiri, sosyal medyadan ısmarlama ettiği çökertme telefonunun düzme çıkması ile 14 bin TL dolandırıldı.

Akıllı telefon sahibi başlamak isteyen binlerce vatandaş, sosyal medya aracılığıyla komutan fail dolandırıcılar vasıtasıyla kıygın ediliyor. Türkiye genelinde yaşanan bu ayyarlık olayının benzeri benzeri da Tatvan’dahi meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, telefona ihtiyacı olan Hazar Kişmiri ünlü yurttaş, akraba tavsiyesi ile tıpkı içtimai iletişim araçları hesabından telefon aramaya koyuldu. Kişmiri, piyasadaki ünlü markanın özgün ürününü 14 bin TL’ye görünce ilk yerine şüphelendi. Daha sonradan güvendiği kişiler vasıtasıyla sosyal medyadan beğendiği telefonu almayı kabul eden Yağız, 14 bin TL ödeyerek telefonu havale etti.

13 Ilk Teşrin tarihinde içtimai medyadan sipariş verdiği cep telefonunu 3 periyot sonraları kargodan alıp heyecanla paketlenen telefonu açan Yağız, incelemesi sonucu replica (eşlem) olduğunu anladı. Paketin içinden çıkan imitasyon edilmiş telefon ile dolandırıldığını anlayan Kara, satın aldığı 14 bin TL’lik ürünün esasen otantik olmadığını öğrenmesiyle birlikte savcılığa giderek cürüm duyurusunda bulundu. Savcılıkta hakkını aramaya koyulan Karaca, demin ise dolandırıcıların yakalanmasını istekle vatandaşların görmeden tıpkı ürünü sosyal medya hesaplarından almamaları konusunda uyarıda bulundu.

Yaşanan olayın peşi sıra telefonu satan ve Esmer’nın iddiasına göre insanları dolandıran şahıslar konuyla ilişik izah yapmayacaklarını söyledi.

“Sizi utangaç etmeyeceğiz”

Telefona ihtiyacının olduğunu alim akrabalarının sosyal medyadaki hesaptan istinaden telefon alabileceğini söylediklerini açıklayan Yağız, “Dayıoğlum bana teyzesinin oğlunun telefon sattığını söyledi. Konuşmamız amacıyla içtimai medya hesabını verdi. Şahısla görüştük. Serencam model aynı telefonun fiyatını sorduk. Fiyatı de 14 bin TL olduğunu söyledi. Fiyatı bana de akıllıca geldiği amacıyla irtibata geçtik. Pazarlığında kavi güvenemediğim üzere bu misil üstelik abisi, ana yarısı çocuklarını arayarak böyle tıpkı durum olduğunu söyledim. Güvenip alabileceğimi söylediler. Ondan yola çıkarak T.Ç. ile pazarlığımızı yaptık. F.Ç. ünlü kişinin IBAN’ını attı. Amma F.Ç.’ye ilgilendiren olmadığı çıkınca bu kere M.Ç., yani ablasının IBAN numarasını attı. 14 bin TL’yi hesabına gönderdim. ‘Akrabayız’ diyerek ayrımsız gravite olmayacağını ve ‘sizi utangaç etmeyiz’ denildiğini söyledi. Telefon İstanbul Arnavutköy’den kargoyla depar yaptı. 3 dolaşma sonradan elime ulaştı. Ego birlikte telefondan güçlü anlamadığım üzere telefoncuya götürdüm. Santralci bu ürünün replika olduğunu, yani içi Android dışı iOS olduğunu söylediler. T.Ç. bana ‘abi ego size replika olduğunu söylediğimi biliyordum’ diye ifadeler kullandı ve yalanlıyordu. Bunun üzerine F.Ç.’nin numarasını istekle paramın iadesini istedim. ‘İademiz yok’ dediler. Bu kez ikisini konferans görüşmeye alınca bile F.Ç. telefonu gönderen güç T.Ç.’nin sizi kandırdığını söyledi. Yani dolandırdığını söyledi. ‘Ego replika yapıt satıyorum ama T.Ç. size böyle bire bir molekül olduğunu söylemedi’ dedi. F.Ç.’nin ailesiyle görüştüm. Bunun üzerine bir hafta müddet vardı. Benzeri hafta süreyle beni beklettiler. Bu el bayındır tıpkı şekilde gidip sormaca açabilirsiniz denildi” dedi.

“Yaşım olmuş değil ben ceza almam”

Pazarlığı yaptığı kişinin ergin olmadığını ve bundan kontekst çokça bayındır olduğunu dile getiren Esmer, “Bunun amacıyla savcılığa başvuruda bulundum. Savcılıktan da bize takipsizlik kararı geldi. Dava açmaktan serbest bırakılabilir merkum. Gene ben lazım yerlere şikayette bulunacağım. Davamı açacağım” diye niteleyerek konuştu.

“Akraba kurbanı oldum”

Maddi ve manevi mağduriyetinin olduğunu dile getiren Esmer, “Akrabalarıma güvenmeseydim tıpkısı ürünü ortada olmaksızın almazdım. Telefonun otantik olup olmadığını sordum onlara. ‘Abi bastırık namevcut, telefonumuz orijinal ve ayrımsız kalın yok’ dediler. Telefon elimize gelince replika geldi. Ego üstelik telefon için hikmet istedim. Dedim hani Irak malı mı, nerenin malı bu? Diyerek sorunca birlikte o birlikte ‘bende kalsın’ dedi” şeklinde konuştu.

“Aynı ürünü ortada olmaksızın almayın”

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Kara, “Telefonu evet de tıpkısı ürünü ortada olmaksızın almamalarını referans ediyorum. Emniyetli sitelerden aksata yapsınlar. Içtimai iletişim araçları hesabından milleti dolandırıyorlar. O kabil yerlerden telefon almasınlar diyorum. Avukatla görüştüm, dilekçe hazırlayıp tekrardan davamızı açacağız” dedi.

Share: