Telif ile 351 dosyanın tarafları, hakim karşısına çıkmadan anlaştı

Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Adalet Bakanlığının ukubet muhakemelerinde dostane çözüm yolu yerine uygulamaya koyduğu uzlaştırma ile kentte 2022’birlikte 351 dosyada konvansiyon sağlandı.

Mağdur ve şüphelinin kabulüyle başlayan, hür iradeleriyle bitmeme eden uzlaştırmada, tarafların uyum teklifini akseptans etmesiyle istişare aşamasına geçiliyor.

Bakanlıkça belirlenen tarafsız ve bağımsız milletvekili uzlaştırmacıların yürüttüğü müzakerelerde barışma konusu olan edimi, gene etraf belirliyor. Tarafların memnuniyetini en üst düzeye çıkaran aplikasyon yardımıyla mağdurların suç dolayısıyla düçar oldukları uymazlık çabucak tazmin ediliyor.

Bayburt’ta akıbet ayrımsız yılda haklarında çarpık çurpuk cerh, taşlama, mala uymazlık ödeme kabilinden suçların bulunduğu 351 dosyada müşteki ve şüpheliler, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Telif Bürosundaki uzlaştırmacıların müzakereleri sonucu yardımseverliğin ön planda olduğu talepleri karşılayarak hakim karşısına çıkmadan anlaştı.

Uzlaştırmacı Ahmet Fırat, AA muhabirine, benzeri çokça dosyada yakınlar beyninde uyum sağlanarak hem mağduriyetin giderildiğini hem bile yargının gelişim yükünün hafifletildiğini söyledi.

Dosyaları olumlu kotarmak üzere ağırbaşlı ceht harcadıklarını tamlayan Fırat, “Uzlaştırma dediğimiz madde umum gözetiminde ‘barışmak’ yada ‘şikayetten vazgeçmek’ anlamında biliniyor. Aslında ikisi de değil. Telif şikâyetçi mağdur tarafla suratsız yani başı yerde canip arasında bir edime bağlanarak yada bağlanmayarak dosyanın sonuçlandırılmasıdır. Kıygın burada zat mağduriyetini izale namına maddesel yada manevi bire bir şart, fiil dilek edebiliyor. Bizde bu talebi sakil şahsa iletiyoruz ve ılımlı yolu bularak dosyayı müspet ayla getirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde hem yargının gelişim yükü azaltılmış oluyor hem de çevre mutlu oluyor.” diye konuştu.

Fırat, en üst kendisine gelen “kadına alın tehdit” dosyasıyla ilgili şüphelinin, Ocak ve Içtimai Hizmetler Bakanlığına kapalı yavru evlerinde küsurat çocukların ihtiyaçları için 5 bin lira armağan yaparak mağdurla kesim sağladığını anlatarak bu durumun toplumsal duyarlılık ve barışa dahi ulama sağladığını anlatım etti.

Uzalaştırmacı Elif Mumcu de danışmalar sırasında taraflarla karşı karşıya görüşmeyi tercih ettiğini bunun konvansiyon açısından henüz deli dolu olduğunu söyledi.

Kamu yararına edimleri tarafların olumlu karşıladığına işaret eden Mumcu, “Çevre maddesel adına aynı beklenti içerisinde olduğu ant bu mağdurluk yaşatan tarafta da ters bir yüklülük yaratıyor. Amma daha çok kamu yararına edimler olduğu takdirde kendileri amacıyla de yarayışlı olduğunu ‘aynı şeye yarıyorum’ ‘evet yarar sağlıyorum’ ‘benim üzere birlikte daha ongun olur’ deyip müspet adımlar atıyor.” dedi.

Bu yıl içerisinde tıpkı çokça dosyada tarafların uzlaşma sağladığına dikkati çekici Mumcu şunları kaydetti:

“Bir dosyamda kıygınlık yaşatan 2 nahoş vardı. Yakınan onlardan amel istedi. Oturup düşündük ne yapabiliriz? Bir kişiye 30’a andıran ağaç diktirdik. Diğerine üstelik boya aldırıp bire bir okulu boyattık. Sunma azından kendisinin dahi emeği olsun istendi. Şüpeli bunu yaparken banko ‘neden bunu yapıyorum’ deyip sitemkar tavırda bulunmadı. Bilakis ‘evet ben okulu boyarım en azından aynı şeye müfit oldum’ fikrindeydi. Onun haricinde yine sahipsiz hayvanlara bire bir cirim mama yardımı yaptırdık. Bunu fail taraf hakeza bir yardım sağladığı için ortaya konulan bedelin üstünde misil verdi. İster istemez bu hat kamuya faydalı edimler yanlar açısından elan olumlu sonuçlar doğruyor. Bizi bile bu anlamda bahtiyar ediyor. Bizde aynı şeylere komütatör olup olumlu tıpkı şekilde sonuçlanmasına halka, kamuya daha müfit olmasından kaynaklı bizde mutluluk içerisinde oluyoruz.”

Share: