Tescilli şerbetçi otunda mahsul azaldı

Türkiye’de yemeden içmeden Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen endüstriyel bitki şerbetçi otunun hasadına başlandı.

İlçede 1965’ten bu yana yetiştirilen ve genellikle deva endüstrisinde, meşrubat sanayisinde ve unlu mamullerin yapımında kullanılan yayın, hasat dönemi olan ağustos ayı boyunca tarlalardan yaş namına alınıyor.

Sadece cerrar çiçeklerinden (kozalak) faydalanılan, fabrikalarda kurutularak balyalanan, elan bilahare işlenen şerbetçi otundan 450 çiftçi geçimini sağlıyor.

Geçen sene 1800 dekar alanda 1335 titrem yerine gerçekleşen rekoltenin bu yıl çekicilik koşullarındaki olumsuzluklar dolayısıyla 1600 dekarda 900 ton civarında olması bekleniyor.

Türk Nişancı ve Bellik Kurumunca 2020 yılında coğrafi bel yerine tescil edilen şerbetçi otunun kurum fiyatı ise “Brewers Gold”, “Erciyes”, “Veli” ve “Pazaryeri” cinslerinde kilo başına 27 liralık, “Hoş Koku” cinsinde 28 teklik namına belirlendi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Başkumandan Sert, AA muhabirine, 2021’birlikte ilçede şerbetçi otundan tahminî 15 milyon teklik dirimsel elde edildiğini söyledi.

Bu sene bölgede etken olan komple nedeniyle bir nice çiftçinin otlarını söktüğünü tamlayan Kaba, “Teşrinievvel alanında daralma oldu. Buna rağmen 1600 dekar alanda 720 ton yaş kitap, 180 titrem ise kuru nişane alınarak tahminî 19 milyon 440 bin liralık sağlık bekleniyor.” dedi.

Hasat kamer sonuna büyüklüğünde devam edecek

Pazaryeri ve Köyleri Şerbetçiotu ve Gül Ekicileri Tarımsal Kalkınma (Maden-Gül) Kooperatifi Başkanı Yengi Kozpınar da bu bitkinin 21 ilde denendiğini fakat sunma ongun şerait ilçelerinde olduğu amacıyla üretimin burada yapıldığını tabir etti.

Şerbetçi otunun 6 bin nüfuslu ilçenin yer kebir sağlık kaynaklarından olduğunu vurgulayan Kozpınar, “Nisan-mayıs aylarında çiftçilerimiz şerbetçi otunu ipliklerler. Yani topraktan sâdır bitkinin filizlerini daha gür yetişmesi ve sarılması için sırıklara iple bağlarlar. Ağustos kocaoğlan sonuna kadar hasat ve alımlar yapılır. Aldığımız ürünleri kurutma tesisimizde kurutarak mamul haline getiririz.” diyerek konuştu.

Kozpınar, olumsuz albeni koşulları kaynaklı ürün kaybına rağmen fiyatların üreticileri mutlu ettiğini dile getirdi.

Üretici Okan Karyel da bu bitkiye iyi bakıldığı ant 1 dekar alandan 1 ton im alınabileceğine dikkati çekti.

Karyel, “Bu yıl yaşadığımız meşbu, yeğin kabil afetler az buçuk verimi azalttı. Bir Nice toprak göçtü, otlarda sararma oldu. Buna rağmen ongun bakıldığında iz pir tamam. Biz ailecek 23 dekar alanda bu üretimi yapmaktayız. İnşallah bu yıl emeklerimizin karşılığını almayı umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: