TESK Başkanı Palandöken: Pahalılık oranının yükselmesinin asıl nedeni 3 harfli marketler

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketlerin rakiplik gücünün yüksekliği zımnında vatandaşları yanıltma politikalarını de alay malay yaptıklarını söyleyerek, “Enflasyon oranının yükselmesinin temel nedeni rappadak çok yani zincirler 3 harfli marketler” dedi.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini musahabe fail Bendevi Palandöken, pandemi sürecinde güçlük hayat dolu esnafın bakir kullanılmamış toparlanmaya başladığını fakat, sıkıntılarının arttığını söyledi. Girdi maliyetlerinin arttığını tamlayan Palandöken, “Yeni bakir toparlanma başladı ama bu el da ekonomide büyük denk artışlarıyla uğraş edildi. Esnaf sıkıntıları ikmal be mezuniyet arttı. Ne oldu? Girdi maliyetleri arttı. İnsanlar avlu pahalılığından şikayetçiler, sözde sorumlusu esnafmış kabil esnaf yapıyormuş gibi algıladı. Esnafın beklentilerini ahit içinde ait bakanlıklar ve sayın cumhurbaşkanımıza ifade ediyoruz.” dedi.

Para Şişkinliği oranının yükselmesini 3 harfli zincir marketlere bağlayan Palandöken, “Enflasyon oranının yükselmesinin asıl nedeni patadak çok yani zincirler 3 harfli marketler. Pejmürde ticaretin neredeyse yüzde 68’ini bulan tıpkı tecim hacmi. Dolayısıyla buradaki kazancının algı levhasının ülke merkezli olması dolayısıyla devletin üstelik önemli kayıpları var. İkincisi bile bunlar 10 bin 12 bin mağazayla buradaki geleneksel yapıyı bozmayla kalmıyor, rakiplik gücünün yüksekliği nedeniyle vatandaşı yanıltma politikalarını dahi birlikte yapıyorlar.” diye niteleyerek konuştu. ‘PAREKENDE YASASININ BİR DAKIKA ÇIKMASI LAZIM’ Geleneksel yapıdaki esnafların zincir marketlerle yarışmasının tür olmadığını ifade eden Palandöken, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sabık hafta bildiğiniz için Türkiye’nin üç tarafı denizle çevrilmiş olduğu için bunlar ne sattılar, mıntıka sattılar. Ego kendilerine sordum, ‘ne büyüklüğünde tekne sattınız?’ Türkiye genelinde 30 çıngı satıldı. 12 bin mağaza var. Yani tamamen insanları şaşırtıcı olmak, tamamen insanların oradan alışveriş etmesini tedarik etmek amacıyla yapılan aynı reklam çalışması. Vatandaşların tekneyi matlup işsiz yok, ekmeği zor alıyor. Burada nahak ticaret yapılıyor. Nedeniyle tertipsiz yasasının bir zaman önceki çıkması geçişsiz. Sayın Reisicumhur defalarca söyledi, bunlar ukubet yaşamak suretiyle, denetleme cereyan etmek aracılığıyla fiyatları sabitleştirildi. Ama maatteessüf bildiğiniz üzere, aldığınız temas üründe daha çok kendileri pazarı paylaşmış, a markette yağ grubu, b markette arıtıcı grubu, c market da hangi yapıyor gazlı içecekler. Nereye gitseniz orada tuzak ürünle karşılaşmanız mümkün. Bununla geleneksel yapıdaki esnafın mücadelesi gibi değil.”



Share: