Ticaret Bakanı Muş, DEİK Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde konuştu Açıklaması

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzdelik 11,4 büyüyerek, son 50 yıldaki en efdal büyümesine ulaştığını, 2022’nin evvel 9 ayında de yüzde 6,2 kabil koca tıpkısı büyüme performansı sergilediğini belirterek, “Kaydedilen bu büyüme oranına para ve hizmet ihracatının katkısı 3,4 benek seviyesinde gerçekleşerek ihracat, büyümenin sevimsiz gücü olmaya devam etmiştir.” dedi.

Bakan Muş, Dış Hesaplı İlişkiler Kurulunca (DEİK), bu sene dördüncüsü düzenlenen DEİK Ticari Diplomasi Bergüzar Töreni’nde yaptığı konuşmada, dokuz canlı benzeri yılın başarılarla geride bırakıldığını tabir etti.

Emtia fiyatlarında yaşanan enflasyonist dalganın ve sıkılaşan finansal koşulların, jeopolitik sorunların ve pandeminin tedbir zincirleri üstünde bitmeme fail etkilerinin bilcümle dünya ekonomilerini küresel tıpkısı mahdut boğazla yüz yüze getirdiğini aktaran Muş, hele sunma kaynaklı nedenlerle yükselen enerji ve azık fiyatlarının mütekâmil ülkelerce makbul gümüşgöz dünyalık politikalarıyla birleşerek global bağlamda iktisadi büyümede ivme kaybına sebep olduğunu dile getirdi.

Muş, değişik taraftan abuhava değişikliği ve dijitalleşmenin getirdiği yapısal dönüşümün küreselleşmenin paradigmalarını ayrı tıpkı şekilde değiştirdiğini vurgulayarak, toptan dönüşüm içre Cumhuriyetin 100. yılına, yani Türkiye Yüzyılı’na, ticari ve konuşu anlamda çokça nazik işlere imza atarak girildiğini söyledi.

Nazır Muş, “DEİK ailesinin, özel sektör kuruluşlarımızın, hareket insanlarımızın ve kamu kuruluşlarımızın ağır sıklet çabaları neticesinde Türk ekonomisi, tarihi aynı eşiği henüz aşmış aut ticarette oluşan bölgesel ve toptan sorunların üstesinden iri tıpkısı kurnazca gelmeyi başarmıştır.” diye, şunları kaydetti:

“Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüzde 11,4 büyüyerek, son 50 yıldaki bildirme efdal büyümesine ulaşmış, 2022’nin ilk 9 ayında da yüzde 6,2 kabilinden yüce ayrımsız büyüme performansı sergilemiştir. Kaydedilen bu büyüme oranına para ve hizmet ihracatının katkısı 3,4 nokta seviyesinde gerçekleşerek dış satım, büyümenin itici gücü olmaya bitmeme etmiştir. Geride bıraktığımız yılı 254,2 milyar dolara yükselen rekor benzeri ihracat rakamıyla kapattık. Artık dış satım yapamayan ilimiz kalmadığı gibi 1 bilyon doların üzerinde dış satım özne iklim sayımız birlikte 22’ye yükselmiş oluyor.

2022 yılında arz şanlı ticaret partnerlerimizden olan AKARSU ile dış tecim fazlamız 10 milyar doları yakalamıştır. Geçtiğimiz 20 yılda ihracatımız 7 katına eski, aylık averaj dış satım ise 3 milyar dolardan 21 milyar dolar seviyesine yükselmiş bulunuyor. 2002 yılında dış satımcı firma sayımız 33 bin 523 iken zaman 111 binin konusunda imdi. İhracatımızda ekleme derece artışına müteveccih yapılan çalışmalar neticesinde ihracatımızın kilogram ünite değeri yüzdelik 15,1 artışla 1,44 dolar seviyesine yükseldi.”

Tecim Bakanı Mehmet Muş, 2022’nin hizmet ihracatı için birlikte kül anlamıyla tıpkı yükseliş yılı olduğunu vurgulayarak, “2022 yılının önce 11 ayında bakım ihracatımız 83,6 bilyon dolara yükselerek 2021 yılının tıpkısı dönemine göre yüzde 51’lik artım kaydetmiştir. Ülkemizde hizmet veren sağlık kuruluşlarına ve aracı kuruluşlara verdiğimiz destekleri çeşitlendirerek esenlik hizmetlerinde zaman 90 bilyon dolarlık değere sahip global esenlik hizmetleri pazarından elan fazla nasip almayı hedefliyoruz. Seri-film sektöründe ise 10 yıl kabil kısa aynı süre içerisinde yaptığımız atılımlar sonucu 750 milyon dolarlık ihracatla Amerika Müttehit Devletleri’nin arkası sıra dünyada ikinci sırada vadi almaktayız.” diye konuştu.

“Hizmet ihracatı gelirini 2 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz”

Muş, 2022’de 260 bine vasıl ecnebi öğrenci sayısını 2023’te 325 bine çıkararak uluslararası öğrencilerden elde edilen hizmet ihracatı gelirini 2 milyar dolara eriştirme hedeflerinin olduğuna meni ederek, şöyle bitmeme etti:

“Geri Hizmet süreçlerini uçtan uça düzen amacıyla desteklerimizi kurguladığımız bütünleşmiş analog ile yurt içre ehil olduğumuz lojistik kabiliyetini ancak dışına de taşımayı amaçlıyoruz. Uyguladığımız aut ticareti geliştirici politikalarla aksiyon dünyamızın pahal gayretleri neticesinde dünyalık ve bakım ticaretimizde kaydettiğimiz başarıda emeği sabık tamam ihracatçılarımızı ve ticaret diplomasisi eliyle dünya pazarlarında onlara destek veren DEİK ailesini tebrik kartı ediyorum. Türk ekonomisinin daima değişmekte olan global hesaplı yapıya yer bol şekilde ahenk sağlaması için biz kamu adına elimizden geleni yapmaya hazırız.

Bu doğrultuda ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırmak üzere geçtiğimiz mart ayında faaliyetlerine başlayan İhracatı Ihya Laedri Şirketi, 2022 bakımından ihracatçılarımıza 17 bilyon Türk lirası dış satım kredisi üzere kefillik sağladı.

Öte yandan ihracatçılarımızın en akla yatkın krediye ulaşmasını tedarik etmek için geliştirilen İGE Kefalet Portalı hayata geçirildi. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında lansmanını gerçekleştirdiğimiz Uzak Ülkeler Stratejisi’ne müteveccih hedeflerimiz doğrultusunda 18 ülkeye ait bir nice alanda ihracatçılarımıza kılavuzluk etmesini amaçladığımız 328 gösteri kurgulandı ve bu eylemler müstacelen tamamlanmaya başlandı.”

İhracata tedarik, pazarlama, tanıtım, dar dışı fuar katılımları kadar alanlarda müracaat süreçlerini henüz enerjik ve çabuk ayla getirdiklerini aktaran Muş, bulunan desteklerindeki iyileştirmenin beraberinde pazara antre projesi hazırlama desteği, çok kanallı zincir salon desteği, dış satım konsorsiyumları desteği gibi yeni destek mekanizmalarını ihracatçıların hizmetine sunduklarını söyledi.

Muş, ihracatçıları geri hizmet sektörü içerisinde henüz iyi seviyelere sarmak için geliştirdikleri sıkı dışı geri hizmet dağıtım ağları desteği ile lojistik performansını artıracak bakir bir yola girdiklerini ve burada onayladıkları projeler olduğunu, onların dahi çabuk bir şekilde hayata geçirildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Antrparantez Bakanlığımız koordinasyonunda Yeşil Antant Eylem Planı’nı hayata eylemek üzere özel sektörümüz ve KEZ ile diyalog halinde çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz. İhracatımızı çoğaltmak, sanayimizin rekabetçiliğini pekitmek ve ülkemize ecnebi sermaye almak amacıyla uluslararası anlaşmalar akdetmeye müteveccih çalışmalarımızı birlikte bir lahzada sürdürüyoruz. Bu kapsamda Pakistan ile Mülk Tecim Anlaşması müzakerelerini 2022 yılı içerisinde tamamladık ve şu dakika diploma amacıyla Parlamentomuzda bekliyor.

Malezya ile mevcut Başıboş Ticaret Anlaşmamızın kapsamını hizmetler ve yatırımları kapsayacak şekilde, Gürcistan ile ise bulunan Serbest Ticaret Anlaşmasının kapsamını genişletmek için müzakerelerimizi tamamladık. Antrparantez Ukrayna ile Erkin Tecim Anlaşmasını geçtiğimiz mart ayında imzalamıştık. Önümüzdeki dönemde yürürlüğe girecek bu anlaşmalar yardımıyla aksiyon çevrelerimize yıpranmamış pazarlar ve yeni ufuklar açılacağına inanıyoruz.”

“DEİK ile mail hisse senedi birliğimizin ve kuma çalışmalarımızın olumlu neticelerini görüyoruz”

Bakan Muş, ticari diplomatlık alanındaki faaliyetleri kapsamında 2022’da İspanya, Finlandiya, Almanya, Çekya ve Fransa ile JETCO toplantılarını hayata geçirdiklerini, ayrıca birçok ülkeyle peş düzem temaslar gerçekleştirdiklerini, ikili tecim aksiyon ilişkilerini geliştirmenin yolunda dahi kocaman adımlar attıklarını söyledi.

Bu yıla da hızlı tıpkı methal yaparak geçilen günlerde Estonya ile JETCO İmza Töreni’ni gerçekleştirdiklerini aktaran Muş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu çerçevede devletler arası diplomasi alanının tamamlayıcısı olarak DEİK kadar hür teşebbüs öncülüğünde ilerleyen, hal odaklı mekanizmaların cesim aynı rolü olduğuna inanıyoruz. DEİK çatısı altında iş konseylerimiz ve iş insanlarımızın yeşil ekonomiye, yenilenebilir enerjiye, startup faaliyetlerine, e-ticarete müteveccih tıpkısı haddinden fazla ülkenin hisse senedi çevreleri ve hür teşebbüs kuruluşlarıyla yaptığı çalışmaların hareket çevrelerimizi küresel ekonomideki dönüşüme hazırlaması açısından nadir buluyoruz.

DEİK, dünyanın çabucacık her ülkesindeki muhatap kuruluşlarıyla üretim ettiği aksiyon konseyi platformları ve zihayat kurumsal bildirişim kapasitesi ile hareket dünyamızın toptan pazarlara açılmasında koca bire bir manivela olduğunu bu kritik zamanlarda daha da güçlü bire bir şekilde göstermektedir. 6’sı hür teşebbüs, 6’sı sektörel ve 2’si özel amaçlı girmek için bütün 151 gelişim konseyi altında başkanlarımız ve icra oturmuş üyelerimiz dönüşen küresel ekonomide Türk hareket çevrelerine sefer tayin vazifesini uyarınca adına getirmektedir.

Bu çerçevede Ticaret Bakanlığı kendisine DEİK ile yakın aksiyon birliğimizin ve kuma çalışmalarımızın olumlu neticelerini bilcümle gelişigüzel görüyoruz. 2022’bile Mürekkep Zenci Emirlikleri, Suudi Arabistan, Pakistan, Sırbistan, Çekya, Fransa ve Bir Krallık ile gerçekleştirmiş olduğumuz hisse senedi konseyi, hareket forumu ve yemeni masa toplantıları Bakanlığımız ile DEİK’in eş çalışmalarından elden birkaçını oluşturuyor. Bu yıl de geçtiğimiz yıllarda olduğu kabil DEİK ile ortak tecim diplomatlık faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.”

Vekil Muş’un konuşmasının arkası sıra ödüller sahiplerine verildi.

Share: