Ticaret Bakanı Muş, KUL-Türkiye İş Forumu’nda konuştu Açıklaması

Tecim Bakanı Mehmet Muş, Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra Türkiye’nin baştan nesir çalışmalarına başlayacağını, MEMLUK karışma ortaklarıyla canlı kazançlı iş birliğine ve ticari ilişkilere eş olmanın daha cesim ağıl geldiğini söyledi.

Bakan Muş, BENDE Tecim Odası’nda düzenlenen KUL-Türkiye İş Forumu’na katıldı.

Muş, burada yaptığı konuşmada, 6 Şubat’ta meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye’nin güneydoğu bölgesinde 11 ili havi haddinden fazla geniş aynı alanda yıkıma bozukluk olduğunu ve 47 bini fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bölgede tahminî 3 hafta kaldığını tamlayan Muş, “Depremlerin acilen arkası sıra ivedili müzaheret ve toparlanma üzere devletin kamu kaynaklarını ve imkanlarını seferber ettik.” dedi.

Muş, önceliklerinin yardım çalışmalarını en hızlı ve hareketli şekilde tırtıklamak ve yaraları çekmek olduğunu, bu hedefe ulaştıklarını anlattı. Bundan sonraki önceliklerinin gerekli hazırlıkları düzenlemek ve güvenli yerleşme alanlarını bina etmek olduğuna işaret fail Muş, felaketin işletmeler üzerindeki etkisini tespit etmek için da şümullü bire bir tetkik yaptıklarını bildirdi.

Muş, vergi muafiyetleri, fehamet destekleri, direkt mali yardımlar kadar bölgeye özel politikaları bile çabukça hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, şöyle bitmeme etti:

“Kayıplarımızı cins olan en gelişmemiş sürede telafi etmeye ve insanlarımızı günlük yaşamlarına döndürmeye kararlıyız. Toparlanma uğrunda ilerlerken depremlerden hem resülmal hem da hisse senedi gücü kendisine bunaltıcı etkilenen bu illerimizde ticaretimizin deprem öncesi seviyelere hangi devir ulaşacağını bilemiyoruz. İplik, nesiç, polat ve halı kadar belirli sektörler özellikle gelmek üzere KÖLE karışma dünyayla olan tedbir zincirlerimizde kesinlikle çok balaban etkisi olacaktır. Bu nedenle bu kabil tedarik zincirlerini temas iki yönde bile sürdürmemiz ve desteklememiz gerekiyor.”

“ABD dahil ortaklarımızla ruhlu iktisadi gelişim birliğine sahip olmak elan kebir ağıl geldi”

Bu pres zamanlarda özellikle ESIR koyulmak için birçok devlet ve arsıulusal kuruluştan destek geldiğini anımsatan Muş, depremlerden takkadak saatler sonradan MEMLUK hükümetinin tezelden seferber olduğunu ve insani arkalama sağladığını, KÖLE Ticaret Odası’nın da mehabetli miktarda ayni ve mali yardımı organize ettiğini söyledi.

Muş, bundan ahir aşamanın şehirleri yeniden inşa etmek olduğunu belirterek, evvel etapta kestirmece 800 bin konutun düz yazı edileceğini, şehirleri çok henüz çağcıl ve sürdürülebilir tıpkısı şekilde baştan inşa etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bu bağlamda beceri kapasiteye iyesi olmak kadar finansmanın da önemini vurgulayan Muş, bu ay Brüksel’üstelik Avrupa Birliği’nin (DENIZ) sülale sahipliğinde bire bir donörler konferansının düzenleneceğini bildirdi.

Muş, “Ticari açıdan, yapım malzemeleri kadar baştan mensur ve ait sektörlerin üretimleri atiklik kazanacak ve bu sektörler anlaşılan kısa vadede girişimcilerin gaye alacağı potansiyel alanlar olacaktır. Mıntıka ekonomilerini çabucak normalleştirmemiz değil, güçlendirmemiz gerektiği üstelik ayan. Zira sürdürülebilir şehirler düz yazı etmemiz ve bunun üzere birlikte istihdam yaratmamız gerekiyor. Bu nedenle baştan mensur çabalarının yanı sıra ESIR dahil ortaklarımızla dinç hesaplı hareket birliğine ve ticari ilişkilere iyesi olmak elan koskocaman arkaç geldi.” şeklinde konuştu.

“İkili yatırımlarımızı tezyit etmek üzere hala çokça kayran var”

Mehmet Muş, Türkiye ile ÇAKER arasında son 10 yılda ticari ilişkilerin arttığını görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, iki mevki arasındaki iş birliğini elan dahi ileriye yürütmek istediklerini tabir etti.

Muş, devamla şunları kaydetti:

“Haddinden Fazla gani bir yıl geçirdik. 2002 yılındaki 6,4 milyar dolar olan düet tecim hacmi, güzeşte yıl 38 bilyon dolara yükseldi. Ticarette olduğu gibi temas iki yönde da envestisman akışının artarak MEMLUK’den 14,3 milyar dolara, ESIR’ye ise 9,7 milyar dolara ulaştığını gözlemliyoruz. Ancak alelhusus MEMLUK’nin 8 trilyon dolarlık devasa doğrudan yabancı envestisman stoku dikkate alındığında, ikili yatırımlarımızı bırakmak için hala haddinden fazla düzlük var.

Kendimizi tamamen henüz kıvrak, daha rekabetçi ve erkinci tıpkısı gelişim ortamı oluşturmaya adadık. Bir Nice ÇAKER şirketinin bölgesel merkezlerine ev sahipliği yapıyoruz ve bu hisse senedi birliğini genişletebiliriz.”

KUL’li yatırımcıların Türkiye’nin hayatiyetli istihsal altyapısı ile güre ve eğitimli nüfusundan faydalanabileceğine inandıklarını ifade eden Muş, “Türkiye’nin süregelen teknolojik ve yeşil dönüşümüne hizmet edecek projelerle alelhusus ilgileniyoruz. İnovatif, AR-GE yavaş ve ekleme değeri faziletkâr im ve bakım yatırımlarını hızlı heveslendirme ediyoruz.” dedi.

“Depremlerin peşi sıra konuşu faaliyetin şipşak toparlanmasını bekliyoruz”

Ticaret Bakanı Muş, güdük vadede depremlerin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceği beklentisi olmasına karşın yeniden düz yazı programının Türkiye ekonomisinin dinamizmi ve gücüyle ayrıntılı vadede elan yüksek hesaplı büyüme sağlamasının beklendiğini aktararak, son dönemdeki verilerin Türkiye ekonomisinin gücünü ve ülkeye mahsus güvenin en majör göstergeleri olduğunu vurguladı.

Muş, “Depremlerin ardından konuşu faaliyetin tezelden toparlanmasını bekliyoruz. Ancak pazarlarımızı peyda tutmalı, şirketlerimizi desteklemeli ve henüz gür tıpkısı aksiyon ortamı üzere çalışmalıyız.” dedi.

İklim değişikliği, yükselen pahalılık, toptan salgınlar ve arsıulusal çatışmalar kabilinden günümüz sorunlarının sadece arsıulusal hisse senedi birliğiyle ele alınabileceğini tamlayan Muş, hele faziletkâr enflasyonun devam etmesinin mütekâmil ülkelerdeki agresif akçasal sıkılaşmalara nöbet açtığını, bunun üstelik gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarını tetikleyerek finansmana erişimi zorlaştırdığını vurguladı.

Muş, bu şartlar altında dünyanın büyük bire bir bölümünün salgından sürdürülebilir ayrımsız şekilde toparlanmasının, yenilenebilir enerjiye geçişin veya dijital devrimi yakalama üzerine envestisman ika şansının olmadığına tanık olduklarını aktararak, “Bu tehditler karşısında Türkiye ve ÇAKER’nin kazançlı aksiyon birliğini ticaret ve yatırımlarda, hassaten üçüncü ülkelerde elan de ileriye taşıyarak dayanıklı benzeri ati nesir edebileceğine inanıyoruz.” dedi.

Bu edisyon dönemde hesaplı hisse senedi birliğini geliştirmenin her iki ülkenin birlikte yararına olduğuna inandıklarını vurgulayan Muş, buna müzaheret etmek amacıyla hareket insanlarına “elan gazla fırsatın önünü açma” çağrısında bulundu.

Share: