‘Tırmık’ başat sularının sürüklediği iri kaya parçaları ve dikme kütüklerine boğaz vermeyecek

‘Tırmık’ başat sularının sürüklediği nazik kayaç parçaları ve ongun kütüklerine argıt vermeyecek

Maşrık Karadeniz Bölgesi’nde önce dominant tırmığı projesi Söğütlü Deresine kuruluyor

DSİ 22. Bölge Müdürü Cengiz Eğlek Kılıçaslan:

“Şişman çaplı yüzer materyalleri baskın tırmığıyla tutmayı hedefliyoruz”

TRABZON – Azamet Su İşleri Umumi Müdürlüğünce Trabzon ve ilçelerinde sonuç dönemde yapılan akarsu yapılarının artması bölgedeki baş döndürücü risklerinin azalmasında balaban alım çalım oynuyor. Bu kapsamda Doğu Karadeniz’üstelik ilk yeğin tırmığı projesi Söğütlü Deresi’nde mensur edilirken, yapılan ‘Tırmık’ hâkim sularının sürüklediği iri kaya parçaları ve ongun kütüklerine geçit vermeyerek tutak.

Yapılan mücahede ile ilişik bilgiler veren DSİ Trabzon 22. Havza Müdürü Cengiz Eğlek Kılıçaslan, taşkınla mücadelede strüktürel tedbirler kapsamında yenilikçi projelerden olan dominant tırmığı projesini Şark Karadeniz’bile geçmiş adına Söğütlü Deresi’nde uyguladıklarını söyledi. Kılıçaslan “Şuanda çalışmaları bitmeme eden Akçaabat Söğütlü Vadisi Islahı inşaatı ile gelişigüzel Söğütlü Deresi’nde ötede risklerini minimize etmeyi hedefliyoruz. Bu hisse senedi kapsamında da Söğütlü Deresine dominant tırmığı düz yazı ettik” dedi.

Kılıçaslan, başat tırmığı sebebiyle yukarı havzalardan gelebilecek odun, kütük demir gibi yüzücü malzemeleri tuzaklayıp, mansaptaki güreşçi köprüsü ve menfezleri tıkamasının önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydederek yeğin tırmığı ile gelişigüzel bütün bin 255 metre ölçüsüz arama yapısının inşa edileceği Söğütlü Vadisi Islahı işini, 2023 yılı içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Yağışlar ve mütebeddil abuhava koşullarıyla bu arada taşkınların nitelikleri değişmeye başladığını rapor eden Kılıçaslan, “Şarki Karadeniz  Bölgesi ülkemizin bildirme haddinden fazla yağmur düz bölgesi. Yağışlar ve mütebeddil iklim koşullarıyla beraber taşkınların nitelikleri değişmeye başladı. Bizler üstelik buna alın hem yapısal hem de yapısal sıfır tedbirler almaya başladık. Henüz önce geçirgen tersip bentleri moloz bariyerleri üzere yapılar nesir ettik. Burada da hâkim tırmığı projesini evveli şişman teessürat yaşadığımız Söğütlü Vadisinde mensur ettik. Bu çalısmayla yüzer materyalleri ve olası tıpkısı göçü sonrası oluşacak büyük kaya hareketlerini tuzaklayarak aşağıdaki köprü ve menfezlerde her tıkanmaya neden olmamasını sağlamaya amaçlıyoruz. Bu sayede birlikte baş döndürücü sularının dere yatağı dışına çıkmadan vatandaşların özlük dünyalık güvenliğini sağlamayı hedefledik” dedi.

“Gün Doğusu Karadeniz’üstelik önce olacak”

Sel tırmığı projesinin Maşrık Karadeniz’bile önce geçerli proje olacağını kaydeden Kılıçaslan, “Şarki Karadeniz’üstelik ilk olarak uygulanmış bir proje olmakla bu arada yeniden bölgemizde uygun derelerde inşasını yapmayı planlıyoruz. Bunlarla ait yaşadığımız taşkınlara yönelik yenilikçi projeler üretmeye devam ediyoruz. Solaklı Vadisinde, Manahoz Vadisi’nde üstelik bu model planlamalarımız kâin. Onları birlikte bu projeden sonraları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Akıbet zamanlarda alelhusus Kastamonu’dahi, Bozkurt’ta sabık sene Güneysu’da daha geçmiş Çamlıktepe’birlikte yaşadığımız taşkınlara baktığımızda artık vakit kaybetmeden başat sularının gelmediğini bunların heyelanla beraber tetiklendiğini görüyoruz. Bu heyelanlarla bu arada üstelik arkasında yüzer materyaller getirdiği, iri kayaç kütlelerinin de getirdiğini görüyoruz. Bunun çabucak klasik yol ıslahları ile çözüme kavuşamayacağını görüyoruz ve bunlarla dayalı bire bir nevi avangart yapılar oluşturarak hem bölgemizin hem de ülkemizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Bu yapılar iri oranda riskleri bayağı çekecek. Kent taşkınlarının genişlik balaban nedeni güreşçi köprüsü ve menfezlerin tıkanmasıdır. Köprü açma tıkanmalarının temel nedeni bile yukarı havzadan mevrut yüzer materyaller ve rusubi malzemelerdir. Bu rusubi malzemelerin ayrımsız kısmı tersip bentlerimizle  tutabiliyoruz amma balaban yetenekli yüzer materyalleri ve kayaları üstelik hâkim tırmığıyla tutmayı hedefliyoruz” diyerek konuştu.



Share: