TMO, 22 Ağustos’ta 11 noktada fındık alımına başlayacak

YER Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık alımı amacıyla seçme nev teknik enfrastrüktür, depolama, personel ve finansman hazırlıklarını tamamladı. 22 Ağustos’ta, önceki etapta 11 noktada 70 ekiple fındık alımları başlayacak. Derya oluşması durumunda ise gurur noktalarının sayısı 45-50’ye kadar artırılacak. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ” Türkiye, acun fındık üretiminin yüzde 65’ini gerçekleştiriyor. Ürettiğimiz fındığın yüzdelik 80’i ihraç ediliyor” dedi.

2006 yılından bu yana yaptığı engelleme alımları, as ve imalat faaliyetleriyle fındık sektörünün sunma heybetli paydaşı olan TMO, sabık zaman 23 Ağustos-31 Çatlak 2021 tarihleri beyninde 50 bin üreticiden 77 bin titrem gurur yapmıştı. Gelgel kampanyası boyunca im bedeli yerine müstahsil hesaplarına 2 milyar 50 bin teklik ödenmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sene bindi ödemeleri (düzlük bazlı, süt ve tezek) ile alay malay ‘Levant kalite’ fındık amacıyla ortalama fındık çalım fiyatını kilosu 54 TL adına açıkladı. TMO, kullanılmamış mevsim kabuklu fındık çekicilik fiyatlarını yüzdelik 50 akva çöz fındık esasına göre; Giresun nitelik için kilosu 53 TL, Levant kalite amacıyla 52 TL, Taşkın kalite üzere ise 51 TL olarak belirledi. TMO, fiyatların belirlenmesinin peşi sıra 22 Ağustosta 11 noktada 70 ekiple fındık alımları amacıyla hazırlıklarını tamamladı. Bu kapsamda, 22 Ağustosta ilk etapta 11 bekçi kendisine belirlenen Kocaeli Başmüdürlüğü’ne vabeste Düzce, Adapazarı, Kocaali; Samsun başmüdürlüğe sınırlı Çarşamba Şeker; Kalabalık Başmüdürlüğe kapalı Altınordu, Fatsa, Ünye; Giresun Başmüdürlüğe ilişkin Tirebolu, Gestalt; Trabzon Başmüdürlüğe vabeste Arsin Çelebi ve Ankara Başmüdürlüğe sınırlanmış Alaplı’da 70 ekiple fındık alımlarına başlayacak. Bahir oluşması durumunda ise hava noktalarının sayısı 45-50’ye büyüklüğünde artırılacak. Türkiye’deki rekolte sayımına bakarak fındık üretiminin benzeri eski sezona göre yüzde 12’lik artma ile 765 bin ton olacağı aritmetik ediliyor.

‘ÜRETEN HERKESİN YANINDAYIZ’Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, TMO’nun fındık alımları üstüne seçkin tür ustalık altyapı, ambarlama, personel ve finansman hazırlıklarını tamamladığını bildirdi. Bakan Kirişci zaman yaptığı mukayyet açıklamada; kabuklu fındık alımlarına 22 Ağustos’ta başlanacağını hatırlatarak  alımların geçmiş yıllarda olduğu üzere randevulu yapılacağını ve randevuların TMO’nun genel ağ sitesinden alınabileceğini belirtti.TMO’nun fındık sektörünün arz koskocaman kuruluşlarından biri haline geldiğini vurgulayan Icra Vekili Kirişci, “Bu zer kurumumuz sağlıklı ve sürdürülebilir tıpkısı etraf ortamı oluşturulmasına müteveccih eke katkılar sağlamakta. Bundan hakeza üstelik katkılarını sürdürecek. Tığ bütün kurumlarımızla üreten herkesin yanındayız” dedi.Nazır Kirişci, fındığın, Türkiye’nin yeryüzü önemli tarımsal ürünlerinden birisi olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzdelik 65’ini gerçekleştiriyor. Ürettiğimiz fındığın yüzde 80’i ihraç ediliyor. Seçkin yıl sağladığı 2 milyar dolar civarındaki ihracat geliri ile zirai nişane ticaretimizin yeryüzü balaban ürünü olma vasfına sahiptir. Hedefimiz, büyüklük ekonomisine henüz aşkın katkıda çıkmak” ifadelerini kullandı.

Share: