TMO fındık alımlarına başladı

Yerey Mahsulleri Ofisi (TMO), Kalaba’üstelik fındık alımına başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının arkası sıra hazırlıklarını mütemmim TMO, Kalabalık’nun Altınordu ilçesindeki Organize Endüstri Bölgesi’nde antrepo kiraladı.

TMO, önceleri “www.tmo.gov.tr” adresi üzerinden randevularını alan üreticilerden, Giresun kalite fındığın kilogramını 53, levant kaliteyi 52 ve taşkın kaliteyi 51 liradan alıyor.

Bahçelerin hasadını tamamlayarak ürününü patoza veren ve arkası sıra fındığını kurutan üreticilerin TMO’ya ilgisinin ise evvel dolaşma az çok çok olduğu gözlendi.

Kalaba Valisi Tuncay Sonel, TMO’nun Altınordu ilçesindeki fındık çalım deposunu musahabe ederek, çalışmaları yakından inceledi.

Yetkililerden bilgelik alan Sonel, gazetecilere, fındığın ön halkı amacıyla az çok cesim bir ekincilik ürünü olduğunu vurgulayarak, “Halen iri tıpkı afiyetle fındık bahçelerinden ürünlerin hasadı sürüyor.” dedi.

Kalabalık’da fındık rekoltesinin 240 bin ton olduğunu tabir eden Sonel, “Bugün itibarıyla TMO, Ordu’üstelik fındık alımlarına başladı. Öncelikle sezonun, bütün üreticilerimize ve göz temsilcilerine oflaz olmasını diliyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Cumhur Reisi Erdoğan’ın Cıvıl Cıvıl ziyareti sırasında açıkladığı fındık fiyatının, üreticiler eliyle kıvançla karşılandığını kaydeden Sonel, “Şu anda her aksaklık yok. TMO eğlenceli şekilde fındık alımlarına başladı ve bitmeme ediyor. Buraya ürününü getiren çiftçilerin dahi gayet kıvançlı olduğunu gördük.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin fındık üretiminde dünyada bir numara tam vadi aldığını hatırlatan Sonel, “Ülkemizde de Kalaba evvel sırada. Dekarda 250 kilograma kadar ürün aldığımız bahçelerimiz oldu. Burada himmet gösteren İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü yetkililerini dahi kutluyorum.” sözlerini paylaştı.

Sonel, TMO’ya önce fındık getiren üreticinin nişane analizinin yapıldığı bilgisini üstelik vererek, “Üreticimizin randıman kalitesi 53 geldi. Bu ürünün karşılık karşılığı ise 55,12 lira oldu. Üreticimiz bahçesine hizmet yaptığı antlaşma verim dahi gür oluyor.” açıklamasında bulundu.

Üreticiler TMO’nun devrede olmasından kıvançlı

Ordu’bile TMO’ya fındık getiren üreticilerden Şanlı Çipo ise TMO’nun güzeşte yıllarda olduğu kabil bu mevsim birlikte devreye alınması karşısında çokça mutlu olduklarını söyledi.

İlk kere bu rakamlarda fındık fiyatının açıklandığını aktaran Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve emeği geçenlere teşekkürname etti.

Demir, bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, üreticinin beraberinde olduğunu belirterek, “Fındığı çok olanlar bu fiyata seviniyor. Bana göre bedel çokça pir.” dedi.

Işıklı Yüksel de “TMO’nun fındık alımı yapmasına çokça sevindik. Eğer TMO fındık alımı yapmasa erkin piyasada bedel çokça bağan kalırdı. Burada mağdur olan birlikte bizler olurduk.” diye niteleyerek konuştu.

Share: