TMO, Ordu’da fındık alımına başladı

ORDU’de kullanılmamış mevsim fındık alımına, Arazi Mahsulleri Ofisi’nce (TMO) başlandı. Ofiste alımı yapılan sezonun önceki fındığının 53 verim geldiğini kaydeden Kargaşa Valisi Tuncay Sonel, “Denk 55 lira 12 kuruş olarak belirlendi. Bu de şurası gösteriyor; çiftçilerimiz bahçelerine hizmet yaptığı devir, destek alındığı ant fazlalaşan oluyor” dedi.

TMO eliyle Cıvıl Cıvıl’nun Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde, eskimemiş zaman fındık alımına zaman başlandı. Bütün üzerinden randevu oluşturan üreticiler, fındıklarını TMO kurum noktasına götürdü. TMO görevlileri bile ilk kendisine fındık çuvallarından camekân aldı. Yapılan incelemede, benzeri üreticiye ilgilendiren fındıkta 53 randıman geldi. Yüzde 5 nem oranı çıkan fındık üzere üreticiye, kilo başına 55 lira 12 kuruş ödeme yapılacak. TMO’nun evvel günde üreticilerden 25 bin tona andıran fındık alımı yapacağı belirtildi.

Kargaşa Valisi Tuncay Sonel da TMO’nun fındık kurum deposunda incelemelerde bulundu. Fındığın Ordu üzere olmazsa olmazlardan olduğunu tamlayan Sonel, ” Türkiye’nin muhtelif illerinden, üste mikro dışından mevkisi, işi ne olursa olsun Ordulu hemşerilerimiz fındık bahçelerinde. Şişman bire bir keyifle bahçelerde ürünler toplanıyor. Bu yıl fındık rekoltemiz 240 bin titrem. Bugün bakımından Yer Mahsulleri Ofisi’miz periferi kesimden itibaren fındık alımlarına başladılar. Öncelikle sezonun çiftçilerimize, Cıvıl Cıvıl’muza, ülkemize yalabık olmasını diliyoruz” dedi.’PANDEMİDE ÇİFTÇİLERİMİZ BAHÇELERİYLE MEŞGUL OLDU’Pandemide muteber kısıtlamalarla gelişigüzel üreticilerin bahçelerine baktığını ve fındıkta verimin artığını kaydeden Ilbay Sonel, “Biraz hafta evvel Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Kalabalık ziyaretinde fındığın fiyatını açıklaması birlikte çiftçilerimiz ortada kıvançla karşılanmıştı. Şu an bire bir arıza yok. TMO’muz ahenkli aynı şekilde alımları ve analizleri yapıyor. Biz adamakıllı, hayır olsun diliyoruz. Artımlı olsun diliyoruz. Doğrusu fındık üretiminde dünyada Türkiye bir numara, ülkemizde birlikte Cıvıl Cıvıl geçmiş tam. Ekincilik müdürlüğü personelimizin ve ilgilendiren birimlerimizin emekleriyle 3 bin emsal bahçe oluşturulmuştu. Dönümde 250 kiloya kadar verim aldığımız bahçeler oldu. Pandemi sürecinde yaşamış olduklarımızın üstelik bunda etkisi var. Çünkü çiftçilerimiz bahçeleriyle çalişir oldular. Temizliğini, bakımını yaptılar ve bu de rekolteye yansıdı. Biz emeği geçenlere çok teşekkürname ediyoruz. Çiftçilerimize bile körpe, artağan kazançlar diliyoruz” diye niteleyerek konuştu.SEZONUN İLK FINDIĞINA 55 LİRA 12 KURUŞ Ofiste alımı yapılan sezonun önce fındığının 53 randıman geldiğini dahi belirten Ilbay Sonel, “Bugün Perşembeli çiftçimizden evvel fındık alımında çözümleme yapıldı. 53 randıman fındık geldi. Fiyatta 55 teklik 12 kuruş yerine belirlendi. Bu üstelik şunu gösteriyor; çiftçilerimiz bahçelerine hizmet yaptığı antlaşma, bindi alındığı antlaşma bereketli oluyor” dedi. Fındık üreticisi Münevver Yüksel bile “TMO’nun buraya kurulması yetiştirici için haddinden fazla evire çevire bire bir öz.  Mehabet olmadığı ahit millet olanaksız, millet olmadığı antlaşma ululuk olmaz. Devletimiz bağımlı ki bizi güçlendirdi. Çok teşekkürname ederim. Allah razı olsun onlardan” diyerek konuştu. Ofise fındığını getiren Şanlı Demir ise “Şu anda dördüncü sıradayım. Bu zaman hiç beklenmeyen aynı değer verildi. Çok güzelce. TMO devrede olmasa fındık fiyatları 35-40 TL’yi geçmezdi. Toprak Mahsulleri Ofisi üreticinin, çiftçinin yanında. Sunturlu tıpkı husus. TMO bunu devam ettirsin. Önümüzdeki yılda bile alımlarına bitmeme etmesi gerekiyor” dedi.

Öte yandan TMO, 2022 sezonu fındığının çalım fiyatını 50 randıman levant nitelik amacıyla 52 TL, Giresun nitelik amacıyla ise 53 TL adına açıklamıştı.



Share: