TR82 Bölgesi Mıntıka Planı, çalışmalarının evvel aşaması tamamlandı

TR82 Bölgesi Kesim Planı, çalışmalarının geçmiş aşaması tamamlandı

TR82 Bölgesi Kesim Planı İl Çalıştayları tamamlandı

KASTAMONU – TR82 Bölgesi 2024-2028 Bölge Planı tedarik çalışmalarını yürüten Kuzey Küçük Asya Kalkınma Ajansı, Çankırı, Sinop ve Kastamonu, illerinde yer çalıştaylarını tamamladı. Umumi Kâtip Dr. Serkan Zinde, Bölge planı çalışmalarına başladıklarını belirterek, hazırlayacakları planın gelecek 5 yıllık sürede Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri üzere kalkınma amaçlı aynı yol haritası olacağını söyledi.

Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Umumi Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen TR82 Bölgesi 2024-2028 Yılı Toprak Planı tedarik çalışmaları çerçevesinde Kuzey Küçük Asya Kalkınma Ajansı eliyle 27 Haziran’dahi Çankırı’bile, 29 Haziran’üstelik Sinop’ta yapılan devlet çalıştaylarının sonuncusu Kastamonu’dahi gerçekleştirildi.

TR82 Bölgesi Bölge Planı hazırlık çalışmaları çerçevesinde Haziran ayında düzenlenmesi planlanan ancak yeğin afeti dolayısıyla ertelenen Kastamonu Havza Planı İl Çalıştayı, bölgedeki kamu sektörü, özel sektör ve sivil cemiyet kuruluşlarının katılımıyla Ajansın Bakım Binasında yapıldı.

Katılımcı yaklaşımla planlı icraat çerçevesinde oluşturulan 7 maharet (Hesaplı Göstergeler, Rakiplik Gücü ve Envestisman Ortamı, Nüfusun Genel Durumu ve Beşeri Sermaye, Sosyal Kalkınma, Hayat Kalitesi, Erişilebilirlik ve Altyapı, Doğal ve Tarihi Değerler, Firez, Turizm, İklim Değişikliği ve Belde – Afet Riskleri ve Tarım ve Rustik Kalkınma) masada aynı araya mevrut katılımcılar, konularına ilişkin fikirlerini ortaya koydu. Kesim planına henüz fazla görüşün yansımasını çıkarmak amacıyla “Aut Hissedar Anketi” üstelik düzenleyen KUZKA, buradan ati fikirleri de kesim planına yansıtmayı hedefliyor.

“Yaptığımız çalıştay ile mevcut sorunlara hal önerileri getirmeyi planlıyoruz”

Kuzey Anadolu Bölgesi’ndeki bulunan sorunları ve bunlara hal önerilerinin getirileceği, kâin potansiyelin kullanılabileceği bire bir mıntıka planının oluşturulması amacıyla hazırlık çalışmaları yürüttüklerini belirten KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Canlı, “Zaman Kastamonu’birlikte devlet çalıştayı gerçekleştiriyoruz. 7 tane tematik masada kurum ve kuruluşlarımızdan, sivil toplumdan, hususi sektörden katılan temsilcilerimiz ilişkin bahis başlıkları çerçevesinde hal önerilerini, izlence ve proje önerilerini sunuyorlar. Havza planları planlama hiyerarşisi içerisinde kalkınma planından sonraları dip ölçekli bir çekim. Bu yıl yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı marifetiyle hem lehçe gelişme millî stratejisi hem de havza planları hazırlıkları gerçekleştiriliyor. Yerelde kesim planlarının uygulaması hazırlık çalışmaları kalkınma ajansları vasıtasıyla yürütülüyor, Bakanlığımız birlikte bu çalışmaları eş güdümlü ediyor. Üç ilimizde üstelik kesim planıyla alakalı yaptığımız çalıştaylarımızın sonuncusunu zaman Kastamonu’da gerçekleştirdiğimiz çalıştay ile tamamlamış bulunuyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Çalışmaların neticesinde yılsonuna kadar mıntıka planın taslağının oluşturulacağını söyleyen Genel Sekreter Taze, “Esasen benzeri il çalıştayı gerçekleştirerek burada yapılan çalışmaların akabinde sâdır somut önerileri esasen tıpkısı kıymetlendirme imkanımız olacak. Yapacağımız çalıştay akabinde de mevrut öneriler doğrultusunda çekim metninin revizelerini yaparak tamamlayacağız ve Endüstri ve Teknoloji Bakanlığına üstelik eskiz metinleri ileteceğiz. 2023 yılının ortasında üstelik bölge planının Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Biz de çalışmalarımızı bu takvime bakarak gerçekleştiriyoruz” dedi.

Nahiye Planı ile 3 ilin Kalkınma Gayeli Kere Haritası Oluşturuluyor

Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinin kalkınma amaçlı tıpkısı yol haritası oluşturulduğunu rapor fail Zihayat, “Nahiye planları, bölgede mevcut illerin kâin potansiyelleri ile sorunlarının çözümüne müteveccih aynı misil haritası içeren, öncelikleri ve stratejileri, amaçları net tıpkısı şekilde belirlenmiş ve bunlar havza gerçeklikleriyle ve ilmî verilerle kanıta dair politikalar üretecek şekilde hazırlanmaktadır. Tığ da hazırladığımız nahiye planıyla bu illerimizin önümüzdeki 5 yıllık dönemde odaklanacağı konuları ve öncelikleri belirlemiş olacağız. Bu kesim planıyla belirlenen amaçlar ve hedefler doğrultusunda üstelik ister kalkınma ajansı olarak bizler lüzumlu birlikte farklı alım ve kuruluşlar çalışmalarını buna düzenli bire bir şekilde gerçekleştiriyor olacaklar. Bu anlamda toprak planları önümüzdeki 5 yıla kandil tutak bir mesai olduğunu düşündüğümüzde az çok heybetli bire bir emek” ifadelerini kullandı.

“Havza Planı Bölgenin Potansiyelini Elan Aktif Kullanmamızı Sağlayacak”

İdareciler kendisine üzerlerinde çalıştıkları konuların muvaffakiyetli aynı şekilde uygulanabilmesi için reçetenin çokça sağlam olması gerektiğinin altını çizen Ilbay Avni Şarap ise, şöyle konuştu: “Bu da çokça ongun planlama ile gerçekleşir. Haddinden Fazla mebzul planlama de sahada bu hareket amacıyla kelle yoran, o bölgede dinamik eksperlik alanlarına giren konulara bilgili, çokça iyi analiz eden insanların üretmiş olduğu politikalar ile gelişir. Sahada uygulayacağınız hangi kadar çokça olursa olsun, onlara uygulayacağı politikaları haddinden fazla gür aktarmanız ve politikaların da bölgeyle bile çokça mebzul uyuşması lazım. Türkiye’nin çokça domuzuna bire bir hafızası var ve çok birinci sınıf olgun herif gücü var. Bu insan gücümüzü, geçmişimizdeki tecrübemizi kâin dünyadaki konjonktürü çok dolgunca okuyarak, ülkemizin ve özelde da bölgelerimizin ihtiyaçları ve taleplerini, imkanlarını, potansiyelinin evirileceği aşamayı üstelik çok gür analiz ederek bunları birleştirerek planlamaya tabi tutarsak inşallah bizler üstelik bundan sonraki süreçte kerem, millet olarak neler yapacağımızı bilen, bunun üzere hazırlıklarını, planlarını yapmış fehamet ve usta namına yolumuza devam ederiz”

Kastamonu’nun seçkin alanda bünyesinde ağır anlamda gizil bulunduran tıpkı coğrafya olduğunu aktaran Vali Şarap, şunları kaydetti: “Bunu anlatırken eş keyifli bir şekilde konuşuyor çünkü rastgele konuda bahsedeceğimiz imkan ve kabiliyet var. Tarımdan hayvancılığa, sanayiden turizme, spordan sahile rastgele konuda bünyesinde benzersiz imkanlar barındıran bire bir coğrafya. Bu coğrafyada biz idarecilere düşen arz makro görevlerden tıpkı tanesi bile elimizdeki bu imkan ve kabiliyetleri makul tıpkı şekilde hazırlayıp planlamak. Bu dahi Kastamonu özelinde siz kızıl arkadaşlarımızın özelikle sivil toplum kuruluşların andıran demet ve desteğiyle özelikle bu yörenin insanlarının, bu işe kelle yoran insanların analizleri, yorumları, önerileri bizim açımızdan akıbet mertebe balaban.”

Açılış konuşmalarından sonraları Kastamonu’daki amme, özel sektör ve sivil topluluk kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla tematik masa çalışmalarına geçildi. Hep 7 tematik masada Kastamonu’ya ilişkin sorunlar ve hal önerileri ele makbuz. Uzmanlık alanlarına bakarak tematik masalara ayrılan katılımcılar belirlenen konularda ilin sorunlarını masaya yatırdı. Henüz sonra katılımcılar tarafından sorunlara ilişik sunulan hal önerileri tıpkı tabloda birleştirildi. Tematik masa çalışmalarının tamamlanması sonrasında ise sorunlar ve çözümlere ait katılımcılardan elde edilen veriler güruh tutanaklarına işlendi.

Yıldız Küçük Asya Kalkınma Ajansı 2024-2028 Yılı TR82 Toprak Planı tedbir çalışmaları çerçevesinde il çalıştayları, vadi çalışmaları ve masa başı araştırmaların tamamlanması sonrasında eskiz nahiye planı hazırlanacak. 2024-2028 Yılı TR82 Kesim Planı’nın 2023 yılının önce yarısında Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.



Share: