“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi” katılımcıları İstanbul’a ulaştı

“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi”ne katılan ekiplerin Türkiye’deki ikinci durağı İstanbul oldu.

Türkçe Cumhuriyetlerin kuruluşunun 30. yılı etkinlikleri kapsamında 9 bin 100 kilometrelik parkurda ilk defa düzenlenen ralli kapsamında Milli Saraylar Dolmabahçe otoparkında etkinlik düzenlendi.

Rallinin organizatörü, Doğu Gün Batısı Dostluk ve Hazar Rallisi Derneği Başkanı Nadir Serin, etkinlik öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Ağustos’ta Budapeşte’deki Gül Baba Türbesi’nden yola sâdır ralli ekibinin, geçkin Edirne’üstelik kaldığını zaman üstelik İstanbul’a ulaştıklarını söyledi.

Bursa, Ankara, Kargaşa, Artvin, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan’dan geçerek Kırgızistan’de sona erecek ralliye 15 komütatör ile Türkiye, Almanya, İtalya, Avusturya, Özbekistan ve İran’dan 30 kişinin katıldığını belirten Serin, şunları kaydetti:

“Amacımız doğuyla batıyı, iki değişik medeniyeti ayrımsız arada buluşturmak, Türkçe Cumhuriyetlerin tanıtımı ve Orhun’a akilane benzeri gezi yani bilinmeyene doğru bir seyahat diyelim. Çünkü imdi insanlar macera ve hakikat şovdan hoşlanıyor. Tığ da bunu yapmaya çalışıyoruz.”

“Tuna ve Orhun isimleri alelhusus seçildi”

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Bıçakçı de planlaması 2019’üstelik başlayan ve bugün hayata geçirilen projenin Dışişleri Bakanlığı, Ekin ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, TÜRKSOY ve Şarki Gün Batısı Hukuk ve Sulh Rallisi Derneği hisse senedi birliğinde düzenlendiğini söyledi.

Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi’nin ilk defa düzenlendiğini ve değişik ülkelerden avantür severlerin katıldığı etkinliğin gelenekselleşmesini istediklerini tamlayan Çakıcı, şunları kaydetti:

“Tuna ve Orhun isimleri hele seçildi zira esasta bu rallinin bittiği yasakçı Orhun yazıtlarının bulunduğu Moğolistan kendisine planlanmıştı ancak çizik geçişlerindeki benzeri mızıka sorunlardan etraf biz bu ralliyi Tuna’dan başlattık. Orhun’a büyüklüğünde götüremeyeceğiz ama gönlümüz Orhun’a kadar gidecek. Ralli Kırgızistan’de sonuç bulacak.”

TÜRKSOY’un daimi üyeleri Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ile Türk dünyasında kurulan önceki işbirliği teşkilatı olduğuna meni fail Bıçakçı, bu ülkelerin rallinin durakları ortada saha aldığını anlatım etti.

Ralli araçları modelleri ve aksesuarlarıyla dikkati çekti

Etkinliğe bindi veren ülkelerin başkonsolosluklarından ve destekleyici firmalardan temsilciler da etkinlik kapsamında sahneye çıkarak istişare yaptı. Konuşmaların arkası sıra etkinliğe katılanlar alay malay hatırat fotoğrafı çektirdi.

Dolmabahçe Sarayı otoparkından Bursa’ya akilane akım eden ralli araçları, modelleri, renkleri, etiketleri ve teferruatlı yola özel hazırlanan aksesuarlarıyla dikkati çekti.

İstanbul’un peşi sıra 2022 Türk Dünyası Ekin Başkenti Bursa’ya ulaşacak yarışmacılar, elan bilahare sırasıyla Eskişehir, Ankara, Tokat, Cıvıl Cıvıl, Trabzon, Rize ve Artvin’e gidecek.

“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi” katılımcıları Macaristan’ın başkenti Budapeşte’birlikte başladığı yolculuklarına Türkiye’deki duraklarının ardından Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile bitmeme edecek.

Share: