“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi” katılımcıları Türkiye’ye ulaştı

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den başlayan “Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi”hangi katılan ekipler Türkiye’ye ulaştı.

Türkçe Cumhuriyetlerin kuruluşunun 30. yılı etkinlikleri kapsamında 9 bin 100 kilometrelik parkurda ilk kez düzenlenecek rallide iki gün önceki Budapeşte’den yola sâdır 6 kol, Kapıkule Cızık Kapısı’ndan yurda methal yaptı.

İl Firez ve Turizm Müdürü Eksiksizlik Soytürk aracılığıyla karşılanan ekiplere, tava ahşa ve şekerli ikram edildi.

Geceyi Edirne’da nâkil katılımcılar, sabahleyin Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler’i konuşma etti.

Güler, gazetecilere yaptığı açıklamada, rallinin katılımcılarını Edirne’da ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi.

Rallide temel amacın parkuru tamamlayarak Kırgızistan’a ulaşmak olduğunu tamlayan Güler, “Türki Cumhuriyetleri bizim üzere haddinden fazla makro. Ezilen, mankafa kalan toplumlara elbette Balaban Alemdar Atatürk önderlik etmişse Türkçe Cumhuriyetler bile Atamızın izinden gidiyor. Ben önümüzdeki yüzyılların Türklerin yüzyılı olacağına inanıyorum. Tarihi İpek Yolu güzergahından geçecek olan ekiplere başarılar diliyorum.” diyerek konuştu.

Rallinin organizatörü Eşsiz Serin üstelik rallinin amacının sosyal tema vererek kültürler arası diyaloğu yetiştirmek olduğunu belirtti.

Rallinin genişlik uzun etabının Türkiye olması dolayısıyla imdi Türkiye tanıtımına ağırlık verdiklerini söyleyen Serin, rallide turistlerin gitmedikleri şehirlere gittiklerini, Avrupa’birlikte bir nice turistin vakit kaybetmeden İstanbul, Antalya, Bodrum, Marmaris ve Kapadokya’yı tanıdığını dile getirdi.

Uzun yıllardır düzenledikleri Europa-Orient/Şark-Gün Batısı Hukuk ve Sulh Rallisi ile bugüne kadar Anadolu’nun tanıtımını çokça gani yaptıklarını rapor fail Serin, “Bunun dönüşleri de oldu. O çerçevede bu yıl İpek Yolu Rallisi yapılması istendi. 4 sene önce başladı bu proje. Güzeşte yıl güzergah çalışması yaptık. Bu sene da başladık. Türk devletlerinin bağımsızlığının 30. yılı vesilesiyle yapılan bire bir tertip.” dedi.

Serin, Türkiye, Almanya, İtalya, Avusturya, Özbekistan ve Kazakistan’dan katılımcıların kayran aldığı 15 aracın ralliye katılacağını, bazı ekiplerin İstanbul’bile konvoya karışma olacağını belirtti.

Valilikten ayrılan katılımcılar, Selimiye Meydanı ve tarihi köprülerde fotoğraf çektirip şehir turu attıktan bilahare İstanbul’a akla yatkın yola çıktılar.

Kırgızistan’birlikte sona erecek

Dışişleri Bakanlığı, Hars ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Doğu Batı Dostluk ve Hazar Rallisi Derneği hareket birliğinde planlı arsıulusal organizasyona Bursa Büyükşehir Belediyesi Firez A.Ş. ile sivil sosyete kuruluşları ve firmalar dahi destek veriyor.

Yarın İstanbul’daki startının peşi sıra İpek Yolu’nun sonuç durağı 2022 Türk Dünyası Ekin Başkenti Bursa’ya ulaşacak yarışmacılar, henüz sonraları sırasıyla Eskişehir, Ankara, Tokat, Cıvıl Cıvıl, Trabzon, Rize ve Artvin’i geçecek.

Ralli, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan’ın geçilmesinin arkası sıra Kırgızistan’üstelik sonuç bulacak.



Share: