Tunç Soyer: “Tarihsel Tıpkısı Külfet Üstlendik”

İzmir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kazançlı temellerinin atıldığı İktisat Kongresi’nden 100 yıl sonradan, Gücük Ay 2023’te İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne familya sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kurultay öncesindeki paydaş buluşmaları ise tecimen ve sanayicilerle devam etti. İzmir Büyükşehir Belediye Reisi Bronz Soyer, “Üstlendiğimiz bu sorumluluğun tarihsel benzeri takı olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Önümüzde hiçbir engel namevcut” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şubat 2023’te “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz” sloganıyla 100 sene aradan sonra yeniden İzmir’üstelik düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için yapılan paydaş buluşmaları sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Reisi Bronz Soyer maraba ve işçi temsilcilerinin arkası sıra bu kere tacir ve sanayicilerle bir araya geldi. Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantının basına açık bölümünde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Reisi Tunç Soyer, 7 bölgeden 71 delege ile ayrımsız araya geldiklerini belirterek “Tığ siyasetçilere, gelecekte Türkiye’yi yönetecek olanlara sabah yeli alacakları, yararlanacakları benzeri hamur ortaya çıkarma arzusundayız. Bugünün siyasi meseleleri ile değil geleceğin politik çözümleri ile ait ayrımsız kurultay olsun istiyoruz” dedi.

“ÖNÜMÜZDE HİÇBİR BARIYER NAMEVCUT”

Katılımcıların eke ayrımsız fariza üstlendiğini dile getiren Başkan Soyer şöyle konuştu:

“Lütfen bu masanın etrafında üstlendiğimiz bu sorumluluğun tarihî tıpkısı tartı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bizi engelleyen, sınırlayan tek şey yok. Kâfi kim sizler bu sorumluluğu, heyecanı paylaşın. Tarihî aynı görev üstlendiğimizi ve geleceğe mum ağrımak zorunda olduğumuzu aklımızdan çıkarmamalıyız. Hepinize ayrı ayrı teşekkürname ediyorum. Zira bugünün açık oturum ikliminde bunun hangi kadar el olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama hep bu zorlukları aşarak benzeri araya mevrut görünmek ve bu heyecanı, umudu taşıyor koyulmak sonuç adım eşsiz.”

“İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Toplantıya site dışında bulunduğu üzere çevrimiçi katılan İzmir Tecim Odası (İZTO) Umumi Heyet Başkanı Mahmut Özgener, İzmir’in haddinden fazla kebir bir yolculuğa çıktığını söyleyerek, “Biz İZTO namına umum ekibimizle bu sürece elimizden gelen kamu katkıyı görmek amacıyla hazırız” dedi.

Ege Bölgesi Endüstri Odası (EBSO) Umumi Heyet Başkanı Ender Yorgancılar ise İzmir İktisat Kongresi üzere planlı buluşmaların önemine özen çekerek iktisat alanında dosdoğru ve sürdürülebilir gelişmenin ancak eğitimle türlü olacağına özen çekti.

Veli Dinç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer üstelik çalışmanın önemine değinerek, kül desteği vereceklerini söyledi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Bahtiyar geleceğin iktisat politikalarını sınırlamak üzere kuma aklın önemine vurgu yaparken, Iye Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Mehmet Ulvi Süsen bile İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin İzmir’dahi yapılacak olmasının önemine değindi.

İzmir’in yanı sıra Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya, Trabzon, Van ve Zonguldak aksiyon dünyasından birçok benibeşer yüz yüze ve devir içi katıldıkları toplantıda önerilerini paylaştı. Komutan Soyer, katılımcıları dikkatle dinleyerek radde aldı.

PAYDAŞLARDAN UZMANLARA

İki kamer sürecek hissedar toplantılarında işçiler, çiftçiler, sanayici ve tüccarlar birbirine koşut olarak toplanacak ve Türkiye ekonomisinin geleceğiyle ilgili asıl soruları tartışacak. beherglas grubun taharri konferansı sonrası ortaya çıkaracakları akıbet bildirgeleri dört ayrı eksper grubunun masasına sunulacak. Bu dört kol İzmir’da geliştirilen döngüsel ekin anlayışının esas bileşenleri olan “birbirimizle”, “doğamızla”, “geçmişimizle” ve “değişimle” uzlaşma başlıkları çerçevesinde ajan gruplarının son bildirgelerini müracaat edecek. Akıbet deklarasyonları Küçük Ay 2023’teki iri kongrenin planlanması için asıl girdi kabul edilecek.

KONGRE EFDAL İSTİŞARE MÜESSES TARAFINDAN YÖNETİLECEK

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin planlama süreci Türkiye ve dünyadaki etkili isimlerden oluşan Kongre Faziletli İstişare Oturmuş eliyle yönetilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Planlama Ajansı sekretarya görevini yürütecek. Asamble, yöre toplantıların çıktılarını ana alarak Şubat 2023’te düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin programı ve sonuç bildirgesini şekillendirecek.

Share: