Tunç Soyer’den ‘Cumhuriyet Altını’ Yazısı: “Yaşa Demokrasi, Yaşasın Cumhuriyet”

İzmir Büyükşehir Belediye Reisi Bronz Soyer, Cumhuriyet’in 99. yapı sene dönümü dolayısıyla benzeri abece kaleme aldı. Yazısında “Ne pahasına olursa olsun, Atamızın bizlere emanetini, Cumhuriyetimizi koruyacağız” diyen Soyer, “Yaşasın demokrasi, yaşa cumhuriyet altını” başlığını kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Reisi Bronz Soyer, yazısında Cumhuriyet’in önemine aksan yaparak getirdiği kazanımları anlattı. Soyer’in “Yaşa el erki, yaşasın Cumhuriyet!” antetli yazısı şöyle:

“Savaşlar ve işgallerle, güçlülerin zayıflara zulmüyle yazılan yabanlık tarihinin kaba döngüsü, bundan 100 yıl önce bu topraklarda kırıldı. Hesaplı ve askeri gücü arkalarına alarak kullanılmamış sömürgeler yapmak hayalindeki istilacılar önce yenilgiyi burada tattı.

Mustafa Eksiksizlik Atatürk önderliğinde verilen tarihin bildirme kibirli direnişi güçlülerin değil haklıların zaferiyle sonuçlandı.

Atatürk vakit kaybetmeden tıpkı askeri dâhilik değildi. Çağının çokça ötesinde bire bir liderdi. Halkının kaderine yan verecek dümen şeklini elan Kurtuluş Savaşı yıllarında belirlemişti. Uğur Cumhuriyet Altını’ti.

Ve savaştan tıpkısı yıl sonraları zafere meal katan o balaban kadem atıldı. 29 Ilk Teşrin 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.

Cumhuriyet, Türk halkı üzere amiyane terim değildir.

Ömrünü halkının istiklaline, bağımsızlığına ve özgürlüğüne adamış tıpkısı neslin, canı ve hatır pahasına kazanıp bizlere bıraktığı sunma zer mirastır Cumhuriyet.

Halkın egemenliğidir. İnsan onuruna yakışan çağcıl demokrasinin asıl taşıdır.

Egemenliği ulusa tasdik fail hile şeklinin adıdır Cumhuriyet Altını.

Kimsesizlerin kimsesidir.

Cumhuriyet, gururlu ve hak tanımaz emperyalistlere alın kazandığımız debdebeli zaferdir.

Anadolu halkı kendi kaderini tayin edemez, garplı sömürgecilerin himayesi olmadan çağcıl bire bir toplum gayrimümkün diye niteleyerek düşünen mandacılara ve yerel işbirlikçilerine mevdu yeryüzü pir cevaptır.

Cumhuriyet, ülkenin anahtarını işgalcilere elleriyle sunan, sonradan da ayrımsız bölüm onların gemileriyle kaçıp giden teslimiyetçilere karşın, bu toprakları canı pahasına kurtaran yurtsever Küçük Asya evlatlarının eseridir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği kabil “Cumhuriyet Altını barışın şekerli güneşidir.” Cumhuriyeti demokrasinin lezzetli güneşiyle aydınlatacak olan ise bizleriz.

Cumhuriyetimizi tekmil değerleriyle ikinci yüzyılına tasrif etmek, onu bina etmek kadar önemlidir. Bunu başarmanın tıpkısı ayağı bayrağımızı, topraklarımızı ve bağımsızlığımızı korumaksa, farklı ayağı ise birbirimize iyilikle evcilleşmek, toprağımızla, suyumuzla ve doğamızla uyum içinde yaşamaktır.”

Share: