Türki Cumhuriyetlerden ressamlar Safranbolu’nun güzelliklerini resimlerine yansıtıyor

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatınca (TÜRKSOY) bu sene 22.’si düzenlenen Ressamlar Buluşması, Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bitmeme ediyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kayran kayran tarihi evleriyle adlı ilçede uray sülale sahipliğinde 5 Eylül’e kadar sürecek etkinlikte, Türki Cumhuriyetlerden 23 ressam çalışma yapıyor.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Şehriyâr Raev, Belediye Reisi Elif Köse ile Azerbaycan Cumhuriyeti TÜRKSOY Temsilcisi ve Proje Koordinatörü Elçin Gafarlı, tarihi çarşıda ve Hıdırlık Tepesi’nde çalışma fail ressamları konuşma ederek icraat hakkında hikmet aldı.

TÜRKSOY Umumi Sekreteri Raev, gazetecilere, TÜRKSOY’un temas yıl Ressamlar Buluşması gerçekleştirdiğini söyledi.

Etkinliğe Türk dünyasından ressamların davet edildiğini tamlayan Raev, “Bu sene 22’ncisini UNESCO Acun Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu’da yapıyoruz. Safranbolu’nun güzelliği ressamlar için iri bir malzemedir. Türk dünyası coğrafyasından mevrut ressamlar buradaki eserleri tuvallerine yansıtacak. Tığ bu tuvallerde Safranbolu’nun kültürel mirasını, Türk dünyası ressamlarının fırçalarından çıkarak dünyaya tanıtacağız.” dedi.

Raev, Safranbolu Belediyesi ile Safranbolu’da yıpranmamış etkinlikler yapmayı düşündüklerini dile getirerek, “Safranbolu’nun UNESCO Acun Mirası Listesi’nde vadi almasını dikkate alarak Türk dünyasının farklı ülkelerinde UNESCO listesinde olan şehirlerin yöneticileriyle burada toplantı yapmayı düşünüyoruz. Bu şehirlerin deneyim alışverişi yapması amacıyla bu fena hâlde bire bir vesile olacaktır.” diye niteleyerek konuştu.

Belediye Reisi Köse dahi TÜRKSOY’a sadık 21 ülkeden ressamları Safranbolu’da ağırladıklarını kaydetti.

Ressamların fırçalarından çıkacak resimleri iptila ettiklerini belirten Köse, “Onların göz açılarıyla Safranbolu’nun değerlendirilmesi bizim amacıyla haddinden fazla yetişkin. Safranbolu’nun tanınması amacıyla uluslararası boyutta çalışmalar yapmayı haddinden fazla önemsiyoruz. Ressamlarımızın çalışması 10 dolaşma sürecek. Çalışmanın böylece ressamların yaptığı tabloları halkımızla buluşturacağız. Sergi açılışımız olacak.” ifadelerini kullandı.



Share: