Türkiye akıbet 22 yılın yeryüzü düşük ocak yağışını aldı

Türkiye genelinde geçen kamer yağışlar, normaline göre yüzde 52 azalarak, sonuç 22 yılın sunma bağan seviyesinde kaldı.

AA muhabirinin Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hava Bilgisi Umumi Müdürlüğünün 2023 Sülale Kocaoğlan Alansal Yağış Raporu verilerinden derlediği bilgilere bakarak, 1991-2020 dönemini kapsayan sülale kocaoğlan yağış ortalaması metrekareye 69,8 kilogram namına gerçekleşti.

Metrekare başına sabık yıl ocakta 87,3 kilogram olan yağış miktarı, sabık kamer 33,2 kilogramda kalarak, sonuç 22 yılın arz düşük seviyesini gördü. Türkiye geneli aile yağışları, normalin ve sabık yılki ev ayı miktarının altında kaydedildi. Yağışlar, ocak ayı normaline göre yüzde 52, sabık yıl familya yağışlarına bakarak yüzdelik 62 azaldı.

Bölge geneli yağışlar ise alışılagelen seviyelerin altında görüldü. Yer çok tenakus, yüzde 74 ile Güneydoğu Rum Bölgesi’nde kaydedildi. Yağışlar, Çanakkale- Antalya hattının batısında normallerin az buçuk üzerinde görülürken, doğusunda ise azaldı. Tenakus oranı Kars, Ardahan, Erzurum çevreleri, Gün Doğusu Akdeniz, İç Rum’nun kuzeyi ve güneyi, Doğu Küçük Asya’nun kuzeydoğusu ile Şırnak, Mardin ve Şanlıurfa çevrelerinde yüzde 80’in konusunda çıktı.

Ocak ayında sunma aşkın yağış metrekareye 145 kilogramla Antalya, sunu birkaç yağış 4,7 kilogramla Kars’a düştü. Normallerine bakarak yağışlarda arz çok tenakus yüzde 87 ile Çankırı, sunu çok artım ise yüzdelik 31 ile Burdur’bile kaydedildi.

Yağışlı çağ sayısı 7,3 oldu

Yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 11,7 ahit olarak hesaplanırken, güzeşte kamer Türkiye genelinde averaj 7,3 devir yerine gerçekleşti.

Yağışlı ahit sayıları, İç Anadolu ve Gün Doğusu Anadolu’nun doğusu ile Mardin, Şırnak, Batman çevrelerinde 3 dolaşma ve altında, Şanlıurfa, Samsun, Antalya, Muğla, Manisa, İzmir, Balıkesir, Bursa çevreleri ile Marmara Bölgesi’nin şimal kesimlerinde 10-15 dolaşma aralığında görüldü.

Ocakta yurdun birçok kesiminde yağışsızlık eleştiri seviyelere ulaştı

Türkiye’de ocakta yağışların azalmasıyla yağışsızlık de çıplak kuzuluk geldi.

Üçer aylık dönemler halinde elde edilen meteorolojik susuzluk analizlerine bakarak, “yabansı kuraklık” şeklinde tanımlanan ileri düzey kuraklığın etkisini gösterdiği iller şöyle sıralandı:

” Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir’in ağız kesimleri, İstanbul, Yalova ve Kocaeli kıyıları, Düzce, Sakarya, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar ile Isparta çevreleri, Ankara’nın doğusu, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Nevşehir, Çankırı, Konya, Karaman, Rize çevreleri ile Bayburt ve Erzincan’ın doğusu, Kars, Muş, Bitlis ve Siirt, Van’ın doğusu, Mersin kıyıları ile Osmaniye’nin çöz kesimleri.”

Share: