Türkiye’de “peş kapı elektronik beyin dokunaklı gayeli yazılımları” tespitleri yüzde 29 azaldı

Kaspersky Security Network’ün kurumsal kullanıcılara müteveccih verilerine göre, Türkiye’de 2022’nin ikinci çeyreğinde tespit edilen üst konu elektronik beyin kötü gayeli yazılım sayısı aynı geçmiş çeyreğe bakarak azaldı.

Kaspersky açıklamasına bakarak, yeryüzü tehlikeli ızdırap amaçlı yazılım türlerinden biri olan “ense kapılar”, siber suçluların kurbanın makinesini alarga yönetebilmesini sağlıyor. Yasal engin yönetim yardımcı programlarının tersine “arka kapılar”, kullanıcının izni yahut bilgisi olmaksızın ayırt ettirmeden kurulur, başlatılır ve çalıştırılır. Ayrımsız posta kurulduktan bilahare peş kapılar üzerinden dosya çevirme, alma, yürütme, bozma, bilgisayardan belirsiz verileri çokluk, etkinliği kaydetme ve henüz ilavesi için emir verilebilir.

Son zamanlarda Kaspersky, dünya genelinde hükümetleri ve sivil cemiyet kuruluşlarını garaz kayran SessionManager ünlü, tayin edilmesi baskı tıpkı “eğin kapı” keşfetti. Bu ense konu, Internet Information Services (IIS) içre acı gayeli benzeri parça olarak kuruldu. SessionManager, e-kez toplamaktan kurbanın altyapısı üzerinde umum denetime büyüklüğünde haddinden fazla muhtelif keder amaçlı etkinliklere olanak tanıyor. İlk yerine Mart 2021’de keşfedilen bu dal husus Afrika, Güney Asya, Avrupa ve Orta Doğu’daki amme ve başka kurumları zılgıt etmeye bitmeme ediyor.

Kaspersky verilerine bakarak Türkiye’de “üst konu” tayin sayısı 2022’nin ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 29 azalarak 111 bin 36 oldu. amma velakin arka kapılardan etkilenen kullanıcı sayısı yüzde 3 azaldı.

“Verileri ağır ezgi adına yedekleyin”

Açıklamada görüşlerine kayran sunulan Kaspersky Toptan Araştırı ve Çözümleme Ekibi (GReAT), Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Bölgesi Başkanı Dr. Amin Hasbini, “dip kapıların”, yetişkin para yahut öz saygı kayıplarına illet olan ve kıygın kuruluşun operasyonlarını kesintiye uğratabilecek aynı seri teferruatlı, ayırt edilmeyen siber çaşıtlık kampanyasını mümkün kıldığını belirtti.

Bu nedenle kurumsal sistemlerin daima namına denetlenmesi ve bilinmeyen tehditler açısından dikkatle izlenmesi gerektiğini aktaran Hasbini, “Enerjik siber tehditler hakkında bilgi iktisap etmek, şirketlerin varlıklarını korumaları amacıyla çok önemlidir. Yıldırma istihbaratı, ağdalı üst kapıların güvenli ve zamanında öngörülmesini sağlayan bir tane bileşendir. Yıldırma istihbaratı, ağdalanmış ve hedefli saldırılara cebin hepsi tıpkı arada himaye sağlayıcı nihai bir ağız dideban kavrama ve cevap çözümü olan Kaspersky Anti Targeted Attack platformunu güçlendirir. Siber düzenlilik ekiplerine umumi bulutlardaki ağ, web, e-el, PC’ler, dizüstü bilgisayarlar, sunucular ve mevhum makineler karşı tam görünürlük sağlar.” ifadelerini kullandı.

Kaspersky uzmanları, kuruluşları dip bap saldırılarından arkalamak amacıyla şunları öneriyor:

“Defans stratejinizi yanal hareketleri ve internete marifet sızmasını tespit etmeye odaklayın. Siber kabahatli bağlantılarını tayin etmek için giden yöndeki trafiğe hele özen edin. Verileri ahenktar namına yedekleyin. Müstacel tıpkı durumda yedeklerinize hızlıca erişebildiğinizden tehlikesiz olun. Özünde genişletilmiş EDR bulunan Kaspersky Anti Targeted Attack kabil bir çözüm kullanın. Bu, dip bap saldırılarını saldırganlar hedeflerine ulaşmadan evvel erken aşamalarda belirlemeye ve durdurmaya yardımcı evet. Kaspersky Endpoint Security for Business (KESB) üzere kötüye yararlanma önleme, çizi kavrama ve zehir gayeli eylemleri mankafa alabilme özelliğine eş tashih motoruyla desteklenen güvenilir aynı kavşak nokta güvenlik çözümü kullanın. KESB ayrıca siber suçlular yoluyla baypas bırakılmasını engelleyebilecek öz kendini dulda mekanizmalarına üstelik sahiptir.”

Share: