Türkiye’deki 3 hayvan hastanesinden biri: Bölgedeki çiftçiler üzere umut oldu

Türkiye’deki 3 efsanevi hastanesinden biri: Bölgedeki çiftçiler amacıyla umut oldu

ÇANKIRI – Çankırı’birlikte 2019 yılında kurulan ve Türkiye’dahi 3 örneğinin bulunduğu hayvan hastanesi, Çankırı, Kastamonu, Çorum ve Ankara’daki hayvan yetiştiricileri ve melez hayvanlarının umudu oldu.

Çankırı’üstelik 2018 yılında mütezayit buzağı ölümlerinin önüne görevlendirmek için Çankırı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yoluyla kurulan Çankırı Hayvan Hastanesi, 3 yıldır rüya olmaya bitmeme ediyor. Bağan tedavi ücretlerinin temenni edildiği hayvan hastanesinde, yapılan buzağı tedavilerinde yaklaşık yüzdelik 75 sükse oranına ulaşıldı. Alanında uzman veteriner hekim ve personellerin hizmet verdiği hastanede, 3 yılda yüzlerce hayvan sağlığına kavuştu. Kastamonu, Çorum ve Ankara’dan da taleplerin alındığı şifahane, efsanevi yetiştiricilerin umudu oldu. Melez hayvanları ve yerel hayvanlar de sağlıklarına kavuşturulan hastanenin ilerleyen süreçte, kent merkezi dışına taşınarak geliştirilmesi hedefleniyor.

“Tedavilerinde yüzdelik 70 ve 80 oranında ayrımsız başarı sağladık”

Sayrılarevi ile ait bilgelik veren Çankırı Maya Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Çankırı Hayvan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çendek, “Çankırı Hayvan Hastanesi umumi heyet başkanlığı yürütmekteyim. İlimiz hayvancılığın sakil olduğu bire bir diyar. köylerde oturan insanlarımızın kavil kaynağının hayvancılık olması sebebiyle, 2018 yılında buzağılarının ölmesi, alelhusus efsanevi hastanesini açmamın sebeplerinden aynı tanesi. Buzağıları yaşatma yerine, köyde oturan insanların hayvanları, buzağıları ölmesin diye niteleyerek hakeza tıpkısı düşünceyle bire bir yola çıktık. 2019 yılının Mabeyin ayında Çankırımıza kazandırmış olduk. Bugüne kadar yapmış olduğumuz buzağı tedavilerinde yüzde 70 ve 80 oranında aynı sükse sağladık. Bunun beraberinde, kanatlı zooloji, sokak hayvanların tedavisinde bile hizmetler vermekteyiz. Hastanemiz 17 personele 24 saat namuslu namına çalışıyor. Bağımlı ki tat canlıyı yaşatabilmek bizim üzere çokça kocaman. İlk dönem kuşkusuz aynı heyecanla hastaneyi açtıysak o heyecanla hem hekim arkadaşlarımız, hem normal personeller, biz bile bitmeme etmekteyiz. Hastanemize Çorum’dan, Kastamonu’dan ve hele Ankara Çubuk’tan hayvanlar getirilmekte” dedi.

“Balaban tıpkı alanda ayrımlı bölümler yaparak devam ettirmeyi düşünüyoruz”

Hayvan hastanesinin geliştirilmesi için planlamalar yaptıklarını tabir eden Çendek, “Ağırlığımız şu anda kocabaş. Çünkü burada tığ buzağıları keyiflendirmek zorundayız hayvan tedavilerini düzenlemek zorundayız. Hastanemizdeki bilcümle ekipmanları baktığınızda içki tahlilleri, çağ sonuçlarını elde edebilmek üzere bu makineleri, bu cihazları hastanemize kazandırdık. İnşallah ilerleyen zamanlarda hastaneyi daha şehir dışına, büyük benzeri alanda değişik bölümler yaparak devam ettirmeyi düşünüyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Ülkemizin 7 bölgesinin 7 tane hastanesinin olması gerektiğini düşünüyorum”

Efsanevi hastanelerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini rapor fail Ömer Çendek, “Türkiye’de 4 devam havan topu hastanesi vardı. Tıpkısı tanesi kapandı, Türkiye’dahi şu anda üç kıta hastanemiz var. Bence ülkemizin 7 bölgesinin 7 lime hastanesinin olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü cihazlarla sonuçlar bağışlamak bir sonuca aksetmek daha cılız oluyor. Bu nedenle hele kocabaş, küçükbaş hayvanları yaşatabilmek amacıyla hastanemizin devlet anlamında yayılması gerekiyor. Yaptığımız tedavilerde yalnız girdi maliyetleri ve alışılagelen maliyetlerin parasını alıyoruz. Yani çok yüksek benzeri para arzu etmiyoruz. Zira burası birliklerin ve üreticinin hastanesi. Devletimizden ve seçme yerden hiçbir gelirimiz yok” şeklinde konuştu.

Hastanede vazifeli Veteriner Doktor Halil İbrahim Sarp, kuvvetli tıpkı hastanede hayvanları sağlıklarına kavuşturduklarını tabir ederek, “Tıpkısı buçuk senedir Çankırı Hayvan Hastanesi’nde hareketli namına çalışıyorum. Şu ped alanında yoğunlaştım. Bu alanda uzmanlaşıyoruz. Bir buçuk senedir türlü hayvanlara baktık. Yer mail zamanda bir karacamız geldi. Onun da tedavisini yapıp Valimize doğaya saldık. Bu dönemde çok aşkın hayvanlara bakıyoruz. Pisik, köpeklere de bakıyoruz. Burası canlı adına çalışıyor. Düzlük hekimlerimiz var., onlar dahi köylerimize giderek oradaki kocabaş hayvanlarla ilgileniyorlar” ifadelerini kullandı.

Share: