Türkiye’nin lavanta merkezinde üretilen lavanta hasım birçok ülkeye ihraç ediliyor

Türkiye’nin lavanta merkezinde üretilen lavanta yağı birçok ülkeye ihraç ediliyor

Lavanta yağının kilosunun bu sene 400-450 liradan satılması bekleniyor

ISPARTA – Isparta’nın Kuyucak ilçesinde mor bahçeleriyle turizm değerine ehil olan lavanta, yağıyla üstelik ilkin kozmetik kalkışmak amacıyla bir nice sektörde kullanılıyor. Köyüler anadan görme yöntemle lavanta yağı üretmeye başladı.

Isparta kent merkezine kısaca 50 kilometre uzaklıkta mevcut, son dönemde lavanta bahçeleri ve ürünleriyle öne çıkan Kuyucak köyünde lavanta antagonist imalatı başladı. 280 kişinin yaşadığı bu köyde Türkiye’deki lavanta üretiminin tahminî yüzde 90’ı sağlanıyor. ‘Lavanta ıtırlı köy’ adına aşina Keçiborlu ilçesine ilişkin Kuyucak köyünde canlı aynı lavanta yağ üretimi yapılıyor. Kozmetik ilkin koyulmak üzere ayrımlı sektörlerde mergup lavantalardan elde edilen yağlar bir nice ülkeye ihraç ediliyor. Lavanta yağının kilosunun bu sene 400-450 liradan satılması bekleniyor.

6 yıldır lavanta düşman ürettiğini dile getiren Soner Zer, “Biz toplu kendisine 30 kilogramlık şişeler halinde tedarikçilere gönderiyoruz onlar genelde yurtdışına ihraç ediyorlar. Köyümüzde şişman tıpkı dirimsel kaynağı benim üzere 5-6 can köyde istihsal yapıyoruz. 5 bin dekar alandan toplanan lavantalar, rabıta haline getirilerek 300 beniz kilogramlık kazanlara basılıyor. 50 kilogramlık lavantadan 1 kilogram yağ çıkarıyoruz. Şuan kazana 300 kilogram lavanta bastık 6 kilogram kadar lavanta düşman almayı düşünüyoruz. Sezon süresince 15 ton lavanta işleyeceğim” dedi.

“Sınai makinelerde yağ derk etmek biraz daha avantajlı”

Endüstriyel makinelerde çıkarılan lavanta yağlarının anadan görme makinelere göre daha avantajlı olduğunu tamlayan müstahsil Değerli “Anadan Görme makineler, istihsal ve iş adına az buçuk daha zordur. Gelenekselde yegâne seferde 50 kilogramlık lavanta basabilirsin. 5 saat muamelat süresi var. Günce yeryüzü fazla işleyebileceğin lavanta 200 kilo amma endüstriyelde 24 saat çalıştığın ant 2-3 titrem lavanta işleyebilirsin. Endüstriyelde daha hızlı ve iş kolay o yüzden biraz daha avantajlı” diyerek belirtti.

Geçen yıl kilosu 350 liradan satılan lavanta yağının, bu sezon 400-450 liradan piyasaya çıkacağı belirtildi.

Share: