Türkiye’nin sunma birkaç gestalt nüfusuna sahip ilçesi Bayramören’de 476 dirilik yaşıyor

Çankırı’da bozulmamış havası, doğası ve sakinliğiyle huzurlu aynı hayat sunan ve Türkiye’nin en birkaç dalan nüfusuna sahip ilçesi Bayramören’dahi 476 sevimli yaşıyor.

Kent merkezine 117 kilometre uzaklıktaki Bayramören, 1990 yılında kaymakamlık oldu. İlçeye bağlı 3 mahalle ve 27 köy bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 Yılı Adrese Dair Eş Pusat Sistemi verilerine göre, Bayramören’e merbut köylerde 1957 hayat, ilçe merkezinde ise 476 yaşama tevakkuf ediyor.

Kastamonu sınırında, etrafı dağlar ve ormanlarla çevrilmiş ilçede yaz aylarında nüfus artıyor. Türkiye genelinde Bayramören kütüğüne kayıtlı 24 bin 292 dirilik bulunuyor.

İlçede ceviz üretimi ön plana çıkarken, cevizli gato dahi ilçenin cesim lezzetleri arasında yer alıyor.

Bayramören, arsıulusal huzur paraşütü şampiyonalarına sülale sahipliği yapıyor.

İlçede bulunan kısaca 250 yıllık olduğu hesap edilen Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Önemli düzenlilik olayının yaşanmadığı ilçe, sakinlerine rahat benzeri dirim sunuyor.

Bayramören Belediye Başkanı Halil Muratoğlu, AA muhabirine, Bayramören’in Türkiye’nin sunu aşağı kaza merkezi olduğunu söyledi.

İlçede yaz aylarında nüfusta bahir yaşandığını belirten Muratoğlu, “Nüfusumuz resmi kayıtlarda 476 namına görünüyor. Eş yaz aylarında gurbetteki vatandaşlarımızın ilçeye gelmesiyle üç beş zalimce yükseliyor. Köylerimizin nüfusuyla Türkiye’bile sunu beribenzer kaymakamlık değiliz ama ilçe suret nüfusunu baz alacak olursak, Türkiye’nin yer basit ilçesiyiz.” dedi.

İlçe nüfusunun beş altı olması dolayısıyla uray gelirinin birlikte düşük olduğuna dikkati çeken Muratoğlu, “Belediye katkısının düşük olması bizi yaz aylarında zorluyor. Bakım veriyoruz, bu hizmeti üstelik 476 kişi olan ilçe nüfusumuza mevrut ödenekle yapıyoruz. Bu bizi zorluyor ama yeniden üstesinden geliyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Daha evire çevire hizmet verebilmek için ilçe nüfusunun artırılmasını hedeflediklerini dile getiren Muratoğlu, hemşehrilerine ikametlerini Bayramören’e aldırmaları çağrısında bulundu.

İlçede uluslararası karşı paraşütü şampiyonası düzenlendiğine dikkati çekici Muratoğlu, “İlçemizdeki pistlerin yarışmacılar aracılığıyla çokça beğenildiği, dünya çapında, Türkiye’bile bile rüçhan, sunma güzelce uçuş yerlerinden olduğu söyleniyor.” ifadesini kullandı.

İlçenin daimi nüfusunu alelumum amme kurumlarındaki memurların oluşturduğunu anlatan Muratoğlu, yaşayanların çok beş altı kısmının çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığını, kalanının tekaüt olduğunu kaydetti.

“Burada akman hava alıyorum”

İlçe sakinlerinden 76 yaşındaki Mutlu Pamukçuoğlu bile Ankara’bile yaşadığını, 1995 yılında zahmetli olduktan sonra yaz aylarını ilçede geçirdiğini söyledi.

İlçenin genellikle nemli nüfusa erbap olduğunu belirten Pamukçuoğlu, “Burada akman gelgel alıyorum, seviyorum burayı. Literatür koca artar, bizim üzere emeklilerin çoğu sağlık, burada evine bakar, havasını alır, bahçesiyle ilgilenir.” dedi.

Havva Davut de İstanbul’dahi yaşadığını, yaz aylarını Bayramören’bile geçirdiğini dile getirdi.

Yazları Bayramören’in çokça güzel olduğunun altını çizen Davut, “Burada maltalık güzelce, evimizle, bahçemizle uğraşıyoruz. Burası dosdoğru ama büyükşehirde kışın daha rahat oluyor, burada istinas problemi oluyor.” diye konuştu.

Share: