Türksoy Ressamlar Safranbolu Buluşması Başladı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) yoluyla anadan görme ayla getirilen ve bu yıl 22’ncisi planlı Ressamlar Buluşması Safranbolu, Safranbolu Belediyesi’nin sosyal tesisinde planlı basın toplantısı ile başladı.

Türkiye ve 10 Türkçe cumhuriyetten 23 ressamın katılacağı ve Safranbolu’nun güzelliklerini tuvallerine yansıtacakları etkinlik, 16-28 Ağustos ortada yapılacak.

Safranbolu Şehremini Elif Köse, “Türk dünyasında kurulan önce teşrikimesai teşkilatı olan TÜRKSOY’un soydaşlarımızı tıpkısı araya getiren bu projesine katkı arz etmek bizleri çokça mutlu etti” dedi. Köse, etkinliğe ilişik şu bilgileri verdi:

“Aramızda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Gagavuz Yeri, Tataristan, Düzlük-Saha, Çuvaşistan, Şimal Makedonya ve Kosova Türk’ü 21 ünlü ressam bulunmakta. Onlar, 16-28 Ağustos günlerinde Tarihi Çarşı’da çizecekleri resimlere Safranbolu’muzun güzellikleri ve tarihini yansıtacaklar.

Aslında bu, TÜRKSOY’un kentimizdeki önceki faaliyeti değil. Safranbolu Belediyesi, TÜRKSOY ilişkilerini hatırlayacak olursak; teşkilatın 12. Fotoğrafçılar Buluşması’nda de 27 şahsiyet benzeri kol 5-11 Ekim 2015 tarihleri ortada Safranbolu’birlikte tıpkı araya gelerek Çarşı SAKEM’de sergi gerçekleştirmişti. Türk Dünyası Fotoğrafçılarının Gözüyle Safranbolu sergisinin cümle fotoğrafları Safranbolu Belediyesi’ne bırakılmış, aynı senenin Uluslararası Altın Zafran Dokümanter Film Festivali’nde TÜRKSOY hususi ödülü verilmişti.

2016’üstelik TÜRKSOY 1. Besteciler Buluşması gerçekleştirildi. TÜRKSOY Ahali Oyunları Ekibi, 2017’de düzenlenen 18. Arsıulusal Zer Safran Dokümanter Film Festivali’nde eylem gerçekleştirdi. Gene TÜRKSOY Karma Suret Sergisi açıldı.

“İLİŞKİLERİMİZİ SIKI TUTUYORUZ”

TÜRKSOY Ressamlar Buluşması’nın 21’inci ise 2019 yılında Türk Dünyası Firez Başkenti Oş’ta gerçekleştirildi. Oş ile tıpkısı sene Ahi Site Antlaşması imzalandı. Yani soydaşlarımızla ilişkilerimizi eli sıkı tutuyoruz. Bu, bizim amacıyla çokça büyük ve manalı. Ben, ressamlarımıza afiyetle yapacakları 10 günlük mücahede süresince muvaffakiyet ve kolaylıklar diliyorum. Çizimlerin sonucunda TÜRKSOY Foto Sergisi açılacak.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sayın Sultan RAEV’in katılımlarıyla 27 Ağustos Cumartesi günü saat 18: 00’de Hıdırlık Azimet Tepesi’nde yapacağımız açılışa umum Safranboluları bekliyoruz. Sergi, buradaki açılıştan bilahare 29 Ağustos-5 Ilkgüz günlerinde Leyla Dizdar Kültür Merkezi’mizde bitmeme edecek.”

Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı ise yaptığı konuşmada, “Öncelikle Sayın Uray Başkanımız Elif Köse Hanımefendi’ye bizleri ağırladığı ve bu pir kentte mihman ettiği amacıyla teşekkür ediyoruz. Değerli ressamlarımız, UNESCO Bırakıt Kenti Safranbolu’nun güzelliklerini resmederek insanlarımıza sunacaklar. Güzel bir aktiflik bizleri bekliyor. Bire Bir öğün henüz tekmil sanatçılarımız yerine sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

Share: