Uçucu İl Kendisine Belirlenen Karabük’te Ocak Dişçilik Uygulaması Başladı

TUNAKAN YILDIRIM

Sağlık Bakanlığı marifetiyle belirlenen 3 pilot iklim ortada kayran düzlük Karabük’te, havari dudak ve diş sağlığı hizmetlerinin genişletilmesi amacıyla ‘Ocak Diş Hekimliği’ uygulaması başladı. Aileler, 2-12 yaş aralığındaki çocuklarını Karabük Karı Diş Hekimliği’ne götürmeye başladı. Karabük’te 28 bin çocuğun yararlanacağı Ocak Dişçilik uygulaması için ise 9 dişçi görevlendirildi.

Çocukların ağır ezgi diş hekimi kontrolünde koruyucu kavşak ve diş sağlığı uygulamalarının yapılacağı tıpkısı sağlık hizmeti olan ve 3 ilin uçucu yerine seçildiği “Eş Diş Hekimliği” uygulaması Karabük’te başladı. Karabük İl Esenlik Müdürü Ahmet Sarı, uygulamayla ilişkin şu bilgileri verdi:

“KORUYUCU TEDBİRLERİN ALINMASINI SAĞLIYORUZ”

“Bakanlığımız eliyle Aile Dişçilik uygulaması Eskişehir, Kırşehir ve Karabük illerinde pilot uygulama namına hayata geçirildi. Bakanlığımız 2023 yılı içerisinde bu uygulamanın tam illere yaygınlaştırılmasını planlıyor. Ev Diş Hekimliği uygulaması 2-12 yaş arası çocuklarımızın ahenktar dişçi kontrolünde yardımcı munsap ve diş sağlığının sağlandığı benzeri keyif hizmeti. İlimizde bu hizmette yararlanacak olan tahminî 28 bin çocuğumuz var. Şu anda 9 diş hekimimiz aile dişçi yerine belirlendi ve çocuklarımızın kayıtları bu hekimlerimize atanmış durumda. Ailelerimiz çocuklarının e-nabız profilleri üzerinden, Merkezi Hekim Termin Sistemi (MHRS) profilleri üzerinden çocuklarının hangi familya diş hekimine mukayyet olduğunu öğrenebilirler ve MHRS üzerinden randevu oluşturarak muayenelerini yaptırabilirler. Tığ muayeneye gelen çocuklarımızın öncelikle mevcut munsap ve diş sağlıklarını ve dişlerinin mevcut durumunun tespitini sağlıyoruz. Bu tespitin ardından risk durumlarını belirliyoruz. rastgele risk söz konusu ise bu riske alın uygulanabilecek havari tedbirlerin alınmasını sağlıyoruz. Örneğin havari “fistül”, akarca şümul uygulaması, flor uygulaması kabilinden uygulamalarımız kâin.

“İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN SERENCAM RÜTBE ÖNEMLİ”

Otama gerekiyorsa ait hekime yönlendirme yapılıyor. Tedavi üzere yapılması gerekenler için hastamız bilgilendiriliyor ve takipleri, tıpkısı ahir periyotları karşı yeniden mevrut çocuklarımıza ve ailelerine bilgilendirme sağlanıyor. Amacımız çocuklarımıza kenar ve diş sağlığı eğitimi çevirmek, diş bakımı, munsap hijyeni üstüne mukteza motivasyonu nail olmak, diş fırçası ve florürlü diş macunu kullanımı hususunda onlara dimağ kazandırmak ve apotr tedbirlerle munsap ve diş sağlığının ahenkli şekilde bitmeme etmesini seçmek gayesindeyiz. Sonunda gittikçe oluşabilecek elan iri sıkıntıların, henüz büyük rahatsızlıkların önlenmesini amaçlıyoruz. Gaga ve diş sağlığı âdem sağlığı açısından serencam evre eke. Sağlığımızın ayrılmaz ayrımsız parçası. Dudak ve diş sağlığı konusunda sunulan ahenktar hizmetler, apotr hizmetler gelecek nesillerin elan metin olmasını, henüz mebzul yetişmelerini sağlayacaktır. Bu anlamda hizmetlerimiz Karabük ilinde başlamış durumda. Umarız hem ülkemiz amacıyla hem Karabük üzere hem bile yekpare çocuklarımız amacıyla anlı şanlı tıpkı uygulama peki.”



Share: