Uçurumun eşiğindeki bu göl felah dağıtıyor

Uçurumun eşiğindeki bu göl şifa dağıtıyor

Sivas’ın Yıldızeli İlçesine sınırlanmış Bakırcıoğlu köyünde mevcut ve köylüler marifetiyle “Uyuz kaplıca” adı verilen uçurumun eşiğindeki göl, şifa dağıtıyor

SİVAS – Sivas’ın Yıldızeli İlçesine kapalı Bakırcıoğlu köyünde bulunan ve köylüler vasıtasıyla “Uyuzlu ılıca” adı sunulan uçurumun eşiğindeki göl iflah dağıtıyor.

Sivas merkeze 30 kilometre köye ise Bakırcıoğlu köyüne 2 kilometre uzaklıkta mevcut romatizmal ve cilt hastalıklarına gani geldiği düşünülen esas suyu çift hastaları marifetiyle ilgi görüyor. Töz suyunun derideki döküntülere, sivilcelere ve hele uyuza mebzul geldiği kanıt ediliyor. Şifalı suyun yarayışlı olduğunu duyan bir nice vatandaş ise hastalığına çare özlemek için ensiz içi ve mahdut dışından binlerce kilometrece kat bitirme ederek göle geliyor. Mavera yandan koruma altına alınan “Uyuz çermiği” oluşturduğu, dünyada eşsiz tanıdık sırt tipi travertenlerle birlikte özen çekiyor.

“Bidonlara doldurup götürüyorlar”

Uyuz çermiğine giren Ebubekir Çamcı, suyun şifasına inanların suları bidonlara doldurup evlerine götürdüklerini belirterek, “Burada şifalı benzeri suyumuz var. Suyumuz yer altından kaynadığı ve hamam tıpkısı su olduğu amacıyla kışın donmuyor. Soğuk havayla ilişki ettiği için üzerinde buharlar oluşuyor. Bu akarsu kaşıntıya, uyuza ve kap hastalıklarına ferah gelmesiyle biliniyor. Vatandaşlar suya girip cağ yapıyorlar evet bile suları doldurup evlerine götürüyorlar. Bu suyun şifasını bilenler kent dışından ve ev dışından geliyor. Umum arasında uyuz çermiği kendisine adlandırılıyor. Bazı Bazı haddinden fazla neşeli olabiliyor. O yüzden banyolar kurulup hizmete geçirilebilir. Mevrut tıpkı henüz geliyor fakat yolların kırıcı olması sebebiyle yollarının düzeltilmesini istiyoruz. İlkbahar ve serencam bahar aylarında vatandaşlar henüz kesif geliyor” ifadelerini kullandı.



Share: