Üçüz genç erkek sahibi çift, iki çocuğun koruyucu ailesi oldu

Niğde’da üçüz evlatlarını üniversitede okutan Meryem ve Yakup Çankaya çifti, yardımcı eş sistemi sebebiyle iki çocuğa yuvalarını açtı.

Hayatını 1998’dahi birleştiren Meryem ve Yakup Çankaya, evliliklerinin önceki yıllarında bala sahibi olamayacaklarını öğrendi. Bir süre otama gördükten bilahare yardımcı familya olmayı düşünen Çankaya çiftinin 2001’birlikte tulum çağa yöntemiyle üçüz bebekleri dünyaya geldi.

Çankaya çifti, çocuklarını büyüttükten sonraları evliliklerinin geçmiş yıllarında düşündükleri koruyucu ocak olma fikrini hayata geçirerek iki eş çocuğa yuvalarını açtı.

Anne Meryem Çankaya, AA muhabirine, çocukları olunca çocuk kazanma düşüncesinin hep ortamında kaldığını söyledi.

Çocukları ortaokul çağına geldiğinde bu düşüncelerini onlarla paylaştıklarını, eşi ile yardımcı familya olmaya karar verdiklerini tamlayan 44 yaşındaki Çankaya, “2017’da tıpkı kız çocuğunu bala edindik, bire bir yıl kaldı, bilahare annesi aldı. Sonradan Talha geldi. Talha’nın problemi vardı, tek curcunalı çıkaramıyordu, tek şeyi belirtemiyordu, kaçıyordu. 3,5 yaşındaydı. Otizmden şüphelendik amma net tıpkısı kişileştirme konulmadı. Bu durumu kardeş kardeş aştık. Onun konuşmasına yardımcı olsun diye Durmuş Azmi’yi aldık. İkisi gelişigüzel şimdi gayet gür gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Talha konuşsun diyerek kızım çevirgeç ve müzakere terapisi bölümünü yeğleme etti”

Çankaya, çocukları aldıklarında alelacayip hissiyat hissettiğini, onlara salt evlatlarına gösterdiğinden elan çok istekle yaklaştığını vurguladı.

Çocukların karında değil, kalpte büyüdüğüne dikkati calip Çankaya, şunları kaydetti:

“Yardımcı sülale olmamız, evde tek dava çıkarmadı üste çocuklarım açısından bile çokça iyi oldu. Çocuklarım, ‘5 kardeşiz’ diyor, ‘benim 5 çocuğum var’ diyorum. Çocuklarım bana çok destek oldu. Kızım, darülfünun tercihi yapacağı dönemde Talha’yı tedavi ettirmek üzere araştırma yapıyorduk. Vesile ve müşavere terapistliği diyerek bir bölüm olduğunu öğrendik. beraber kızım üstelik diş hekimliğini istiyordu ve puanı üstelik yetiyordu. Sırf Talha’nın konuşamamasından kızım miftah ve konuşma terapistliği bölümünü yeğleme etti. Şu an Hacettepe Üniversitesinde okuyor.”

Koruyucu ocak olmayı herkese başvuru eden Çankaya, bire bir çocuğun elinden tutulması, onlara de tıpkı felek verilmesi gerektiğini rapor etti.

Çankaya, onların vakit kaybetmeden sevgiye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Anneydim, üçüz yavru büyüttüm amma onlar gelince hasis daha değişik oldu. Doğuran mı, büyüten mi diyorlar ya çalışma verdiğiniz üzere emeğinizi çok seviyorsunuz. Onları artık seviyorsunuz. Acıma, tabiiyet, gelişigüzel madde daha bile katlanarak büyüyor içinizde. Onun amacıyla bile evimize çokça ayrı katkıları oldu çocukların. Ayrı tıpkısı yaşayış oluyor. 3 çocuğum üniversitede okuyordu, şimdi bile 5 çocuğum darülfünun okuyucu.” diye niteleyerek konuştu.

Bire Bir yemek firmasında etkin baba Yakup Çankaya ise Talha ve Azmi’ye aguş açtıkları üzere çok bahtiyar olduklarını dile getirdi.

Onları kendi çocukları kabilinden benimsediklerini tabir eden Çankaya, “Severek büyütüyoruz. Onlar gelince evimizin neşesi arttı, sevinçliyiz. Herkese havari karı olmayı tavsiye mektubu ederim.” dedi.

“Onlar, evimize geçim ve artağanlık getirdi”

Süleyman Demirel Üniversitesi hemşirelik bölümü akıbet dershane öğrencisi 22 yaşındaki Ahmet Duygusal Çankaya dahi kardeşi Ömer Duygusal’ın Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde hemşirelik, Merve Sena’nın ise Hacettepe Üniversitesinde çevirici ve meşveret terapisi bölümünde okuduğunu söyledi.

Üniversite sınavına hazırlandıkları dönemde Talha ve Azmi’nin evlerine geldiğini anlatan Çankaya, öğüt çalıştıkları için paslı olsalar da seçme şeyin çokça adamakıllı geçtiğini anlattı.

Çankaya, “Onlar, evimize erinç ve artağanlık getirdi. Onları haddinden fazla seviyoruz. Bu yaşanacak tıpkı kalp. Ilkin herif yadırgayabiliyor amma öyle olmuyor. Evimize girdiklerinde kardeşim üzere oldu. Kabullenmekte güçlük yaşamadım. Güdük sürede alıştık. Onlara yuva açmak, ellerinden sancımak çok adamakıllı tıpkısı kalp.” ifadelerini kullandı.

Share: