Uran ve Teknoloji Bakanı Varank, Bartın’da şişko açım töreninde konuştu Açıklaması

Uran ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Nazik teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi, sanayimizin dijital dönüşümünün hızlandırılması ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi konularında yekpare imkanlarımızı şu anda seferber etmiş durumdayız.” dedi.

Nazır Varank, Bartın Ekin Merkezi’nde planlı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Projeleri Şişko Açım ve İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, Gün Batısı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) destekleriyle hayata geçen 28 milyon liranın üstünde değere topluluk 12 projenin resmi açılışı için şehre geldiklerini belirtti.

SOGEP vasıtasıyla toplumun bağıl dezavantajlı kesimlerini içtimai ve kazançlı hayata karışma etmeyi kolaylaştıracak işlemler yaptıklarını nâkil Varank, izlence kapsamında bu yıl hep bütçesi kestirmece 18 milyon lira olan 7 projeyi Zonguldak, Karabük ve Bartın’bile destekleme kararı aldıklarını kaydetti.

Varank, bu projelerle eskimemiş istihdam imkanları oluşturacaklarını, konu değil icraat ürettiklerini vurgulayarak, bölgenin sanayisini, turizmini yapılan yatırımlarla bilcümle beraber kalkındıracaklarını söyledi.

Son 20 yılda Bartın’a ulaştırma, ekincilik, şehircilik ve toplumsal hizmetler özellikle atılmak amacıyla bir nice alanda 10 bilyon lirayı aşan yatırımların yapıldığını nâkil Varank, dâhilen ve dışarıdan parçalanmamış engellemelere karşın Türkiye’nin istihsal, envestisman ve istihdam gündemini canlı tuttuklarını, cemi şehirleri potansiyellerini harekete geçirecek, kalkınmalarını hızlandıracak sayısız proje ve yatırımla buluşturduklarını kaydetti.

“Sanayideki kayıtlı istihdam 5 milyona yaklaştı”

Varank, kentlerin, devlet ekonomisine katkısını azami seviyeye çıkarmayı ve sonunda topyekun kalkınmış bir Türkiye oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Lehçe kalkınma politikalarının beraberinde millî seviyede sanayinin gelişmesi amacıyla üstelik nazik ceht harcadık. Milli uygulayım bilimi hamlesi vizyonuyla hazırladığımız 2023 Uran ve Uygulayım Bilimi Stratejisi çerçevesinde ülkemizin gelişigüzel yönden dışa bağımlılığını azaltacak politikalar uyguluyoruz. Eleştiri teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi, sanayimizin dijital dönüşümünün hızlandırılması ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi konularında parçalanmamış imkanlarımızı şu anda seferber etmiş durumdayız. Hamdolsun bütün bu yoğun çalışmalarımız meyvelerini vermeye bitmeme ediyor. Bakınız, müstevli şartlarına karşın akıbet açıklayan verilere bakarak, sanayideki kayıtlı istihdam 5 milyona yaklaştı.”

Türkiye’de 2009 yılında sanayide kayıtlı çalışanların sayısının 2 milyon 890 bin olduğu bilgisini paylaşan Varank, “Bugün 5 milyon ve 2009’dahi bu ülkenin nüfusu kaçtı? 72 milyon, demincek birçok? 85 milyon. Nüfusumuz yüzdelik 17 civarında kalık. Olur biz sanayideki istihdamı ne kadar artırmışız? Yüzdelik 75 artırmışız. İşte bu, yaptığımız işlerin kuşkusuz kâr verdiğinin bire bir göstergesi. Güvenli olun, bu misil cümle zamanların rekorudur. 12 maaş ihracata baktığımızda 250 bilyon doları geçtiğimizi görüyoruz. Sanayi üretimimiz artmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Icra Vekili Varank, Türkiye’nin sanayi üretiminin artmaya bitmeme ettiğini belirterek, “Haziran ayında sabık yıla nazaran yüzdelik 8,5’lik kebir artma söz konusu. Uygulayım Bilimi tabanlı girişimcilik alanında bile kırcı dizgin revan bire bir tabloyla alın karşıyayız. 2022 yılının önce 6 ayında ülkemizdeki girişimciler, 1,4 bilyon dolarlık bakir envestisman çekmeyi başardı.” dedi.

“Büyüme trendi 2022’birlikte bile bitmeme ediyor”

Türkiye’nin etrafındaki şiddetli çemberine karşın hedeflerine doğru tehlikesiz adımlarla ilerlediğini dile getiren Varank, Kovid-19 salgın döneminde birçok mutluluk çok ağır sıklet sorunlarla boğuşurken, Türkiye’nin faal sanayi altyapısı, birinci sınıf muvasala imkanları ve jeopolitik konumu sebebiyle alternatif ayrımsız global üretim merkezi olma iddiasını vahim şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Geçen sene kaydedilen yüzdelik 11’lik tahaccüm performansının bu iddianın en konkre kanıtı olduğunu tabir fail Varank, bu performansla Türkiye’nin G-20 ve Avrupa Birliği (SUTAŞ) ülkeleri beyninde ilk tam vadi aldığını, 2022’üstelik bile bu trendin devam ettiğini söyledi.

“Elan gönençli aynı Türkiye’yi mensur edeceğiz”

Varank, enflasyondaki sorunun çok şişman kısmının küresel piyasalardaki dalgalanmalardan meydana geldiğine dikkati çekerek, Türkiye’nin yer yağı, doğal gaz ve petrokimyada dışa bağımlı ülke olduğunu, sabık sene yer yağı ve gaz için ödenen 45 milyar dolarlık enerji faturasının bu yıl 100 bilyon dolara çıktığını aktardı.

Enflasyonun nazik kısmının buradaki farklılıklardan geldiğinin altını çizen Vekil Varank, bu sıkıntıları yeryüzü hafif şekilde atlatabilmek üzere vatandaşların imkanlarını müzayede gayreti içerisinde olduklarını dile getirdi.

Varank, “Çokça henüz abat ve müreffeh tıpkısı Türkiye’yi düz yazı edeceğiz. Tığ bunu zamanında başardık. Yüzde 180 enflasyonlardan bu ülkeyi biricik haneli enflasyonlara getirdik mi, getirdik. Esasen başaracağız. Kâfi kim ayrımsız olalım, beraber olalım, bütün birlikte bu ülke için çalışmaya bitmeme edelim. Tığ envestisman, üretim, istihdam ve ihracatı artırmaya odaklı politikalarımızla büyük ve hayatiyetli Türkiye’yi düz yazı edeceğimize inanıyoruz.” diyerek konuştu.

“Çocuklarımızın geleceğini tek ülkeye ipotek ettirmeyiz”

Türkiye’nin öz saf gazını Filyos Limanı’ndan karaya çıkaracağına işaret fail Varank, şöyle bitmeme etti:

“Demin bize inanmayanlar, ‘Orada gaz mı varmış?’ diyenler, emniyetli olun onlar dahi bu imkanlardan faydalanacaklar. Tığ balaban ve hayat dolu Türkiye’yi yapmak için büyük mücadeleler verdik. Zaman Abdülhamid Konak gemisini Akdeniz’den yola çıkarıyorsak ve hep Mağrip’nın engellemelerine, itirazlarına karşın Akdeniz’da sondaj araması yapıyorsak, bunun bedeli o kadar çap değil. Tığ 21 yıldır bunun mücadelesini, kamu mutlak Türkiye’yi mensur etmenin mücadelesini veriyoruz. İşte o kararlılığımızı yapabildiğimiz üzere özlük gemimize Abdülhamid Eğlek ismini koyup Akdeniz’dahi muayene kontrol faaliyetlerine gönderebiliyoruz. Karadeniz’bile yaptıklarımız getirisini getiriyor, emin olun katlanılamaz projeden bahsediyoruz. Ihtimal yarın başka ahit Akdeniz’birlikte dahi bunu bulacak ve tüm dünyaya şunu car edeceğiz: Bizim bittabi 780 bin kilometrekarelik vatanımız varsa, Akdeniz’üstelik üstelik Semavi Vatan’ımız var. Torunlarımızın, çocuklarımızın geleceğini hiçbir ülkeye tutu ettirmeyiz. Garp’ya ipotek ettirmeyiz, öz hâkimiyet alanımızda kendi çalışmalarımızı yaparız ve Gökçe Vatan’de birlikte çokça güzel gelişmeleri nail oluruz.”

Bartın Valisi Nurtaç Aslan ile DOĞRU Öğür Kol Başkanvekili ve Bartın Mebus Yılmayan Bronz de danışma yaptı.

Konuşmaların ardından BAKKA vasıtasıyla onaylanan 12 projenin açılışı ile SOGEP kapsamında destek almaya türe kazanan 7 projenin imza töreni yapıldı.

Törende, TEKNOFEST 2022 Robotaksi ve Efficiency Challenge yarışmasına katılan öğrenciler, araçlarında kullandıkları batak sistem elektronik kartını Vekil Varank’a takdim etti.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Karabük Valisi Fuat Gürel, Bartın Şehremini Cemal Atak, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Hakikat Düz ve girişimciler da törende düz aldı.

Elan bilahare Bartın Birleştirme Endüstri Bölgesi (OSB) İlave Düz Altyapısı ve Söylemez Kauçuk Esas Atma Töreni’hangi iştirak fail Varank, beraberindeki heyetle Bartın Üniversitesi Kutlubey Yerleşkesi’nde incelemelerde bulundu.

Share: