Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Burdur’da konuştu Açıklaması

Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Gün Batısı Akdeniz Kalkınma Ajansı yoluyla bugüne büyüklüğünde Burdur’bile 139 projeye akan fiyatlarla 103 milyon lira destek sağlandığını belirterek, “Böylelikle şehrimizde ve ilçelerimizde 155 milyon lira yatırımın önünü açtık.” dedi.

Varank, Burdur İl Özel İdare Toplantı Salonu’nda düzenlenen Toplumsal Gelişmeyi Tutma Programı (SOGEP) Projeleri İmza ve Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri Teyit Töreni’nde yaptığı konuşmada, yoğun tıpkısı şekilde çalıştıklarını ancak millete intihal, Türkiye’yi da çokça sevdiklerini söyledi.

Burdur’a gelişigüzel antlaşma olduğu üzere yeniden bakım ve projelerle geldiklerini belirten Varank, Gün Batısı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) eliyle bodur sürede Burdur’a kazandırılacak projelerin imza törenini gerçekleştireceklerini tabir etti.

Burdur’un her kent kabilinden öz ölçeğinde talih ekonomisine zer katkılar sağladığını dile getiren Varank, kentin 2021’bile 291 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve aynı geçmiş yıla göre yüzde 36’lık benzeri çoğalma yaşandığını bildirdi.

Burdur’un sonsuz gelişiyor olmasının kendilerini memnun ettiğini söyleyen Varank, kendilerinin dahi destek amacıyla ellerinden mevrut gayreti gösterdiklerini vurguladı.

“Burdur OSB’üstelik abes parsel kalmadı”

Burdur’bile 3 Kombinasyon Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 4 bine mail kişinin istihdam edildiğini tamlayan Varank, şunları söyledi:

“Son dönemde Burdur ikinci OSB’ye da heybetli firmalar envestisman yapmaya başladı. Sonuç 2 yıldaki taleplerle şu anda Burdur’daki OSB’lerimizde tek abes parsel kalmadı. Bu noktada Burdur ikinci OSB ile Bucak OSB’nin genişlemesiyle ilgili taleplerin farkındayız. Bunları da genişlik bodur sürede adına beyan etmek amacıyla yereldeki paydaşlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Kullanılmamış üreteceğimiz parsellerle Burdur’a olan sanayici talebini hızlıca bloke etmek istiyoruz.”

Varank, Burdur’da değişik biriktirme anlayışlarıyla ekleme zer sanayinin bile önünü tahsis etmek istediklerini anlatım etti. Burdur’dahi cebe sanayisinde, tarım makineleri ve mermer ile mermer makineleri ile ilgili koskocaman deneyim bulunduğunu dile getiren Varank, bunların tamamına çevrik projeleri geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Burdur’üstelik sanayinin beraberinde hangi alanlarda rekabetçiliğin öne çıkarılabilir olduğu yönünde icraat yaptıklarını tamlayan Varank, bu anlamda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi BAKA Teknoloji Ihya Bölgesi’nin kent üzere koca aynı üstünlük olduğunu söyledi.

“Burdur’üstelik BAKA ile 139 proje hayata geçti”

BAKA marifetiyle yapılan yatırımlara meni fail Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“BAKA yoluyla bugüne büyüklüğünde Burdur’birlikte 139 projeye cari fiyatlarla 103 milyon lira bindi sağladık. Böylece şehrimizde ve ilçelerimizde 155 milyon teklik yatırımın önünü açtık. 2019’dan beri yürüttüğümüz SOGEB projelerine daha çok bilcümle illerimiz bilinen. Bu programla kadınların, gençlerin, dezavantajlı bireylerin şahsi kapasitelerini artırıyor, onları sosyo iktisadi hayata entegre etme yönünde adımlar atıyoruz. Burdur’üstelik bugüne büyüklüğünde 7 SOGEB projesine yaklaşık 11 milyon teklik destek sağladık. Bugün ise yeniden SOGEB kapsamında önümüzdeki dönemde destekleyeceğimiz 3 projenin imza törenini gerçekleştireceğiz. Projelerimiz sebebiyle azık, tarım ve hayvancılık alanında mülhak derece artışı yakalayacağız.”

Kızılkaya Belediyesi ile 1500 metrekare alanda kurs otunun elenmesi, paketlenmesi ve şişelenmesi yönünde de aynı himmet yaptıklarını dile getiren Varank, bunun melfuf değerli üretime yönelik balaban aynı proje olacağını rapor etti. Çörek otunun olmamış madde yerine satıldığında kilogramının 22 lira, elenerek satıldığında 30 liralık olduğunu söyleyen Varank, ancak standartlara akla yatkın şekilde ambalajlanıp paketlenip satılırsa 100 gramının sayı farkı 20 liralık olduğunu söyledi.

20 teklik tıpkı kaba maddeyi 200 lira aynı ürüne dönüştürülebildiğini vurgulayan Varank, şunları kaydetti:

“Bizim esasen şehirlerimizde, bölgelerimizde yapmamız müstelzim bu. İlçelerimizin potansiyellerine bakıp nerelerde envestisman yaparsak eklenmiş değer oluşturabiliriz, bununla ilişkin çalışmamız geçişsiz. İşte tığ bu manada bakanlığımızla, kalkınma ajansları yoluyla bunu yazmak amacıyla hız gösteriyoruz. İşte bu de bizim eklenmiş ayar oluşturacağımız proje olacak. Bu 3 projeye kısaca 6,5 milyon liralık destek sağlayacağız.”

Icra Vekili Varank, coğrafi işaretlerin temas memleketin kendine özgü değerlerini mandepsi ettiğini, Burdur’un de yöreye saf bir nice ürüne karı sahipliği yaptığını belirtti.

Coğrafi belen tescilinin emeğin, karşı terinin kuşaktan kuşağa aktarılan hikmet ve tecrübenin korunmasını sağladığına belen fail Varank, “Tescilli coğrafi işaret sayısı 2002’de sadece 50’li rakamlardaydı, şu anda bu sayı 1186’ya ulaştı. Tabiatıyla Burdur üstelik bu artışa yardım sağlayıcı illerimizden aynı tanesi. Son 2 yılda Burdur’umuzun Karamanlı cevizi, Karamanlı kişnişi, Dirmil sipsisi, Karamanlı rezenesi, Bucak salebi ve Tefenni rezenesi olmak üzere 6 coğrafi işareti tescil edildi.” diye niteleyerek konuştu.

Burdur’un refahını, rekabetçiliğini, potansiyelini istişare etmek amacıyla hisse senedi insanlarıyla üstelik bir araya geleceklerini belirten Varank, “İş dünyasının önünü elbette daha fazla açıp, şüphesiz henüz fazla istihdam sağlarız, bize önerecekleri ne hususlar bunları dinleyeceğiz.” dedi.

Varank, coğrafi bel belgesi doğrulama töreni sonrası iş insanlarıyla ayrımsız araya geldi.



Share: