Uzlaştırma Bürosuna 2022 yılında mevrut 617 dosyanın yüzdelik 97’si düzenlenen icraat neticesinde çözüme kavuşturuldu

Bayburt Cumhuriyet Altını Başsavcılığı Telif Hakkı Bürosuna 2022 yılında gelen 617 dosyanın tahminî yüzde 97’si planlı icraat neticesinde çözüme kavuşturuldu.

Gelen 617 dosyanın 603’ü ise uzlaştırmacılar marifetiyle nihayete vardırıldı. Çözüme kavuşan dosyaların yüzde 60’ı olumlu sonuçlanırken, yüzde 40’lık kısmına de savca hazırlandı. Telif Hakkı bürosu personelleri, yıl süresince çirkin ve sızlanan arasında uzlaşmaya taşınmak namına kilolu say harcayarak 603 dosyada sonuca varmayı başardılar. Öncelikle zarara uğramış kişilerin zararlarını kabul etmek namına mücahede örümcek uzlaştırmacılar, yavru evlerinde artan çocukların temas kalem ihtiyaçlarının karşılanması, amut dikimi, okulların boyanması, vakıflara mülk bağışında bulunulması üzere sosyete yararına olan işlerde birlikte yakınan ve karanlık ortada orta yolu bularak çevre arasındaki sorunları giderdiler.

Yıl boyunca yaptıkları icraat karşı bilgiler veren uzlaştırmacı Elif Mumcu, neva sağladığı hırsızlık dosyasında dikme dikiminde tarafların uzlaştığını belirterek, “biricik arakçılık dosyasında 2 sakil vardı, yalınlık cezaevinin bahçesi ağaçsız ayrımsız alandı, oraya 30 civarlarında ongun dikimi yaptırdık. Aynı değişik dosyada ise Akşar köyündeki Gençosman İlkokulunu kaba aşağılamak isteyince boyalarını alıp, okulumuzu boyadı. Canip bunu kabul ederken aynı faydam olsun diye niteleyerek yapıyor Tehdit dosyamız vardı onda dahi sokak hayvanlarına abla yardımında bulundu. Bu şekilde yardımlar oldu, normalde 300 liralık bir meblağ bayram konusuyken yan daha fazlasını vereceğini söyledi o şekilde armağan yaparak, dosyayı nihayete vardırdık” diye niteleyerek konuştu.

Ayrımsız başka uzlaştırmacı Ahmet Fırat ise ‘kadına karşı tehdit’ dosyasında kıygın ile görüştüğünde yurtlarda küsurat füru amacıyla şüpheliyle 5 bin liralık uzlaşmaya varacağını söylemesi üstüne, şüpheliyle görüşerek Familya Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki yurtlarda kalan çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi için 5 bin liraya uzlaşmaya varıldığını ve dosyanın kapandığını tabir etti.

Uzlaşmaya peyda olmak için ellerinden geleni yaptıklarını bildiren Fırat, “Çokça çaba harcadığımız anlar oluyor, temelli uzlaşılsın de dosya mahkemeye intikal etmesin diyoruz. Erkek inatçıysa tığ hangi yaparsak yapalım fikrini değiştiremiyoruz. Bu sefer taraflarla bağdaşmak yerine kilolu himmet harcayıp laf hakkında şahsı bilgilendiriyor, işin hukuki boyutlarına değiniyoruz. Antlaşma birlikte çokça balaban karşı tarafa ahit veriyoruz, uzlaştırmanın mahiyetini anlamasına ahit vererek sorunu çözüyor, çözüme kavuşturuyoruz” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda dolandırıcılık dosyalarının hayli çok olduğunu belirten Fırat, evvel etapta mağdurun zararını başlamak adına icraat yürüttüklerini rapor ederek, mağdurun zararını izale gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Fırat, zılgıt, taşlama, arakçılık dosyalarında ise amut dikimi, vakıflara, okullara, barınaklara bağış etme konularında ortalık arasında uzlaşmanın kudretli benzeri şekilde sağlandığını vurguladı.

Kamu yararını gözeten edimlerle sosyete yararı sağlama hedefleri doğrultusunda akım ettiklerini kaydeden uzlaştırmacı Bilal Durmuş, “Kişi öncelikle öz zararını uydurmak istiyor sunma çokça talepler o yönde geliyor. Uzlaştırmacı arkadaşlarla gelen talepler doğrultusunda cereyan ediyor daha sonrasında üstelik amme yararına olacak yararlı işlerde ahenk için gidiyoruz. Tığ da diyoruz iyilikle bu işi çözelim, nihayete vardıralım diyerek ödül yaptırma için, fidan ongun işlerine yönelerek hem taraflarla uzlaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Sosyal medyada ünlülere taşlama edilmesi dosyalarında uzlaşmanın çok el gerçekleştiğine değinen Durmuş, “Içtimai medyada şahıslar istimara yapıyorlar, kendilerince hakaret etmediklerini düşünüyorlar amma yaptıkları yorumlarda hukuki namına hakaret etmiş bulunuyorlar. Bu tür dosyalarda neva nail olmak çokça print. Mahsus ücretlerle mağdurun avukatları bizlere geliyor ve şüpheliyle uyum için başvurmak istiyorlar. Bazı Bazı kamuya müfit işlemler dışında birlikte uyum için revan mağdurlar oluyor” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada insanların kımıldatma edici, kışkırtıcı haberlere değerlendirme yaparken benzeri kat elan düşünmesi çağrısında mevcut uzlaştırmacı Aziz Canaslan, “İnsanlar içtimai medyada taşlama ettiklerinin farkında da değiller, istimara yaptıklarını zannediyorlar amma içeriğine baktığımızda konu hakarete, tehdite büyüklüğünde gidebiliyor. Daha Çok insanlar sadece ceza davasıyla kalmıyor, ünsiyet davası açmaya başladılar ilkin hiç bu kadar sık hukuk davası açılmazdı. Imdi hızla insanlar taşlama davası açabiliyorlar. O yüzden vatandaşlar henüz tetik davranmalı. Telif Hakkı işini uzlaştırmacılar adına şöyle seviyoruz. Bizim hisse senedi yükümüz çok fazla, 100 dosyada diyelim 60 dosyada uzlaşmaya varmışmışız, bu almak oluyor ki 60 dosya mahkemede görülmeyecek, Yargıtay mahkemelerine gitmeyecek anlamına geliyor. Bu 60 dosyadan uzlaştırma eliyle sıyrılmak haddinden fazla fena hâlde diyebiliriz” sözlerini kullandı.

Bununla gelişigüzel uzlaştırmacılar, uzlaşma bürosunun çokça fazla dosya çıkardığını, işlemlerin hızlıca yürütüldüğünü ve kalburüstü sonuçlara ulaştıklarını bildirerek harmoni oranını yüzde 60’lardan elan yukarıya tart gayretin içerisinde olacaklarını söylediler. – BAYBURT

Share: