Uzmanlardan akarsu tüketiminin kavurucu sıcaklarda artırılması önerisi

Hamam havalarda yeterli ve stabil akarsu tüketiminin insan sağlığı üzere eke olduğunu tamlayan uzmanlar, sıcağın olumsuz etkilerine alın sağlık durumuna ve günce aktiviteye göre su tüketiminin artırılması önerisinde bulunuyor.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Bilimi ve Araştırı Hastanesi Nefroloji Bölümünde Ehlihibre Dr. Beklenti Hissetmek, Şark ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde albeni sıcaklığının kimi zaman 40 dereceyi aştığını belirterek, hipertansiyon, diyabet ve ati hoşnutluk kapalı olarak böbrek hastalarının isıdam havalardan aheste anlamda olumsuz etkilendiğini söyledi.

Çakmak, hele kronik böbrek rahatsızlığı mevcut kişilere güneşe aşkın maruz kalmamalarını ve müstelzim kadar sıvıyı tüketmeleri önerisinde bulundu.

Sıvı kaybını tekabül etmek üzere gereğinden fazla miktarda likit alımının ise ödem, kalp yetmezliği ve apayrı hastalıklara okuntu çıkaracağına dikkati çeken Anlamak, “Bu bölgelerde kısaca 40-42 derecelere varan sıcaklıkla terlemenin fazla olması bağımlı ki bu riski artırıyor. Kronik böbrek hastalığını ve iveğen böbrek yetmezliği dediğimiz tabloyu artırıyor. Sıcaklığa sınırlı hazır para kayıplarımız fazlalaştı. Özelikle terlemeyle birlikte biraz dahi haraketli benzeri hayatımız varsa antrenman yapıyorsak, enerjik benzeri yaşam yaşıyorsak bu ihtişam 1- 1,5 litreye büyüklüğünde kayba misil açıyor.” diyerek konuştu.

Genelde böbrek hastası gençlerin bilakis yavaş süreğen böbrek hastalarının, ileri gözyaşı ve munzam hastalığı olan, reçete kullanan böbrek hastaların bu likit kayıplarını basit telafi edemediklerini belirten Derk Etmek, coşkunluk hissetmiyorlarsa doktora bile başvurmazlarsa riskin erdemli olduğunu rapor etti.

Yakalamak, şunları söyledi:

“Dimdik tüvana bire bir insana etkili spor yapıyorsa ve yaz dönemiyse normalde aldığı 2-2,5 litre akarsu yetmeyebilir. Buna 1,5 litre elan arttırma etmesi gerekebilir. Fakat buğulu, kalp, böbrek yetmezliği olan etken akıntı etmeyen, evinde oturan ayrımsız insanın begayet likit tüketimine gereksinimi namevcut. Kül tersi hastaya ödem, kabarık, önsezi yetmezliği adına idraksiz döner kebap.”

Fark Etmek, kişinin su ihtiyacının hacet rengine göre birlikte anlaşılabileceğini anlatarak, idrarın koyu zerrin renkte olması halinde suya gerekseme olduğunu belirtti.

Saf suyun yerini tutan tek şeyin olmadığını belirten Intikal Etmek, çorba, katık kadar nakit içeren herhangi bir şeyin yine sıvı grubunda yer aldığını vurguladı.

Yaz mevsiminde karpuz tüketiminin dahi başka meyveler kadar cesim olduğunu anlatan Yakalamak, öz ve kıraathane üzere bire bir şeyi söylemenin olabilir olmadığını kaydetti.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Üroloji Bölümünde Bilirkişi Dr. Eyüp Oğuz da sıcak günlerde tüketilen akarsu miktarının artırılması gerektiğini söyledi.

“Sıcaklarda nefesimizle bile buharlaşmayla su kaybedebiliyoruz. Normalde 3 litre akarsu tüketilmesi gerekirken yaşanan sıcaklarda tüketilen suyun 4,5 litreye çıkartılması gerekiyor.” diyen Oğuz, terleme ile 1-2 litre akarsu kaybedilebildiğini, bu nedenle normalde zamanda içilen suyun 1,5 cani su tüketilmesini önerdiklerini belirtti.

Böbrek yetmezliği olan, diyalize giren kişilerin su tüketimi üzerine titiz olmaları gerektiğini anlatım fail Oğuz, 3-4 litre su tüketiminin onlar için çok olduğunu anlattı.

Vücuttan atılamayan suyun ifa sebep olduğunu dile getiren Oğuz, ateşlilik hissi oluşmayan böbrek hastalarına, suyun içerisine ürün parçaları atarak, tüketmelerini önerdi.

Oğuz, alelhusus kilolu spor yapanlar, zaman altında çalışanlara vücuttaki mineral açığını kapatmaları üzere eroin suyu tüketmelerini referans ederek, su içmek üzere susamak gerekmediğini ifade etti.



Share: