Uzmanlardan kuraklık uyarısı: “Mümasil bir tarihte yağış gelmezse ekincilik üzere tehlike çanları çalmaya başladı diyebiliriz”

Uzmanlardan kuraklık uyarısı: “Mümasil bire bir tarihte yağmur gelmezse tarım için nâr çanları çalmaya başladı diyebiliriz”

NİĞDE – Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ekincilik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Enerjik, mümasil tarihte yağış gelmemesi yerinde tarımda çetin tehlikelerin olabileceğini söyledi. Çalışkan; fakültenin buğday uygulama tarlasında yaptığı açıklamada, bu yılın çok yağışsızlık geçtiğini kaydetti.

Niğde’nin Kasım, Meyan, Aile aylarının tafsilatlı yıllar yağmur ortalamasının kısaca 110 milim olduğunu, ancak 1 Son Teşrin’dan 18 Familya’a büyüklüğünde 28 milimetre yağmur düştüğünü belirten Enerjik, kente bu sene ince yıllar ortalamasının dörtte biri oranında yağmur düştüğünü söyledi. Aktif, tarladaki bitkilerin haddinden fazla algın, buğday çıkışının de haddinden fazla bir iki olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi;

“Bu dönemde, eğer mümasil bire bir tarihte yağmur gelmezse tarım üzere coşkunluk çanları çalmaya başladı diyebiliriz. Bu sene önümüzdeki 10-15 devir süresince mebzul benzeri yağmur alabilirsek yeryüzü azından verimlerde azalma olsa dahi buğdaydan yine de im ahiz ihtimalimiz var. Amma bu yağmur eksikliğinin etkisini yıllık evet birlikte şu an ekili ürünler üzere düşünmemek geçişsiz. Ayrıntılı vadede yeraltı suları açısından birlikte çokça heybetli risk var. Niğde hilaf suları çokça aşkın olan tıpkı iklim değil. Burada ağırlıklı adına kumpir, gözleme, fasulye gibi ürünleri sulayarak yetiştiriyoruz. Yonca, silajlık mısırlar, sonuç bahçelerimizde balaban oranda karşıt suyunu kullanıyoruz. Bu kuraklıklar, etraflı vadede yer şeş sularının azalması açısından haddinden fazla nazik risk oluşturuyor. Bunun üzere acilen üretim desenlerimizi gözden geçirmemiz, elan az akarsu tüketen ürünlere, artık düz vermemiz gerekiyor.”

Hareketli; kuraklığın olduğu yerlerde bitkisel üretimde şişman düzenlemeye gerekseme duyulduğunu tabir etti. Ekincilik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Istihsal Bölümü Öğr. Üyesi, Prof. Dr. Mustafa Cebbar ise Ev ayının baharat kabil geçtiğini ve bu durumun dağ olduğuna dikkati çekti. Ekili alanlarda bitki çıkışının çokça bir iki ve toprağın belirgin olduğuna bel eden Orion, acil yağmur gelmemesi durumunda güç verim kayıplarının olacağını öngördüklerini anlattı. Orion, bölgenin yağış miktarının almanak 350 milim olduğunu ve şu temel kadar bunun mehabetli benzeri kısmının düşmediği aktararak şunları söyledi;

“Bu yönüyle boğuk günler gözüküyor. 26 Familya’ta kar yağışı bekleniyor. O yağışlarla bu sıkıntıyı belli belirsiz aynı şekilde atlatmayı kâm ediyoruz. Ayrıntılı vadede gâh tedbirlerin çabucak alınması gerekiyor. Bölgede özellikle kışlık bitkilere ciddiyet verilmesi, o yönde teşviklerin olması gerekiyor. aksi hâlde silajlık darı, yonca, patates, şeker hastalığı pancarı kabilinden yazlık ürünlerde, çok fazla akarsu tüketimi var. O dönemde yağmur birlikte olmuyor. Sınırlanmış aynı havzadayız, nehrimiz ve yeterli akarsu kaynaklarımız namevcut. Yegâne kaynağımız yağışlar ve marjinal suları. Uymaz sularının seviyesi birlikte tedricen düşüyor. Tedarik alınmazsa önümüzdeki yıllarda bu konuda zirai üretimde kırıcı teessürat esas gösterebilir. Kışlık ürünler, tahıllar, baklagiller kadar suyu henüz bir iki tüketen, birkaç sulamayla ürün verebilecek türlere yönelmemiz gerekiyor.”

Bu dönemde, alışılagelen şartlarda buğday tarlasının yemyeşil olması gerektiğinin altını çizen Avcı, yağış yetersizliğinden âlem bitkinin topraktan çıkışının tüm anlamıyla gerçekleşmediğini sözlerine ekledi.

Share: