Van’da “Çığ Sempozyumu” düzenlendi

Van’birlikte Kıyamet ve Evgin Format Yönetimi Başkanlığı (AFAD) eliyle çığ riski ve alınacak önlemlerin değerlendirildiği “Çığ Sempozyumu” düzenlendi.

Edremit ilçesindeki Duayen Çelebi Aplikasyon Oteli konferans salonunda planlı sempozyumun açılışında mütekellim AFAD Riziko Tayin ve Tılsım Kat Başkanı Gökhan Yılmaz, ülkenin şarki kesimlerinin hem üstünlük hem kar yağışı yoğunluğu açısından çığ riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Araştırmalarda 38 ilde çığ tehlikesi görülebildiğini anlatan Yılmayan, çığ afetinin yer sarsıntısı aut sair afat ortada azımsanmayacak şekilde elem kayıplara el açabildiğini belirtti.

Acun genelinde çığ hadisesinin yılda sayı farkı 150-200 kişinin duygusal kaybına illet olduğunu ifade eden Yılmaz, “Ülkemizde 1991-1992 sezonunun şita döneminde 358 vatandaşımızın çığ hadisesinden hayatını kaybettiğini görüyoruz. 2020’üstelik Van’da gerçekleşen çığda birlikte vatandaşlarımızın ve kamu görevlilerimizin kaybı bizleri üzmüştür.” dedi.

Yılmayan, parçalanmamış afetlerde olduğu gibi çığda birlikte talih olarak kriz yönetiminden risk yönetimine makul ayrımsız anlayışı kurumlara bilge kılmaya çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

“AFAD yerine Türkiye’bile devrimsel anlamda tadilat yapıldı. Henüz önce kerem kurumlarında akse yönetimi hakimken, AFAD’ın kurulmasıyla risk yönetimine doğru geçişin şanlı aynı adımı atılan oldu. Bu anlamda AFAD olarak baktığımızda stabil çokça çalışmayı yürütüyoruz. Bunlardan bildirme önemlisi da AFAD’ın zat kurumsal kapasitesini artırmaya çalışmasıdır. Afetlerle savaşım etme kapasitemizi açık artırma noktasında hem personel sayımızı hem anahtar sayımızı yükselttik. Bilgelik ve uygulayım bilimi anlamında kurumsal kapasitemizi geliştirdik. Türkiye genelinde şu an 616 bin vatandaşımız, bizzat mülk müdürlüklerimize müracaat ederek AFAD gönüllüsü oldular. Bu hoşur çok gür bir cirim. Bu sayının daha birlikte artırılması üzere ceht sarf ediyoruz.”

AFAD İl Başöğretmen Büyük İhsan Körpeş de güzeşte yıl kentin değişik noktalarında 73 çığın meydana geldiği bilgisini verdi.

Alınan önlemler yardımıyla çığlarda duygusal veya mülk kaybının yaşanmadığını ifade eden Körpeş, “İlimizde çığla ilişik farkındalık düzeyinin yükselmesi, yerinde canlı ve çabuk engelleme yapılması üzere aynı bando çalışmalar yürüttük. Zımnında afetler öncesinde, tedbir alınabilir olgular olduğunu ortaya koymaya hız ettik. Bugün de burada gerçekleştirdiğimiz çığ sempozyumu, mümkün çığ afetlerinin önüne geçilebilmesi ve engelleme kapasitesinin artırılması açısından çokça ciddi önem taşıyor.” diye konuştu.

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Münevver dahi teferruatlı süredir kara yolları ve kayak merkezlerinde çığ noktalarının tespiti amacıyla çalışma yürüttüklerini söyledi.

Ziyalı, “Liyakatsiz risk diye aynı husus bulunmayan. Riski kaldırmak tür eğil. Bu nedenle akseptans edilebilir bire bir seviyeye düşürmek geçişsiz. 2006’dan 2021 sezonuna büyüklüğünde toplanmış 138 güç kara yolları ve ski merkezlerinde çığ nedeniyle hayatını kaybetti. Bu çokça yüksek ayrımsız rakam. Bu kadar faziletli tıpkı rakamın dünyanın az daha hiçbir yerinde olmadığını söyleyebilirim. Kara yollarında ve ski merkezlerinde çığa tutkun ölümler yaşanıyorsa mebzul politikalar geliştirmek gerekir.” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının peşi sıra oturumlarla bitmeme fail sempozyuma, Ilbay Yardımcısı Ahmet Tozlu, İl Güvenlik Müdürü Atanur Işıklı, Gürpınar Kaymakamı Fatih Kayabaşı ve çekicilik amirleri katıldı.???????

Share: