Vekil Gelgel, Kağıthane’de kentsel inkılap konutlarının ad çekme çekimi töreninde konuştu Açıklaması

Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Meram Gurur, Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana mevrut depreme ilgili, “Eğer korkulu hasarlı binamız varsa da elan önceki Van’da, Bingöl’dahi, Elazığ’de, İzmir’üstelik olduğu kabilinden Düzce’mizde bile gereken inşaatları bildirme aceleci şekilde başlatacağız ve vatandaşlarımıza değişik depremlerde olduğu kabilinden gine evlerini konfirmasyon edeceğiz.” dedi.

Alım, Kağıthane Yahya Eksiksizlik Mahallesi’nde kentsel transformasyon kapsamında yenilenen konutların kura çekimi törenindeki konuşmasında, Düzce’üstelik saat 04.08’da meydana gelen, Ankara ve İstanbul ilkin doğmak için mekân illerde mahsus 5,9 büyüklüğündeki depremden etkilenen vatandaşlara “esbak olsun” dileğinde bulundu.

Depremden hızla sonra Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ait mecmu kurumların afet alanında çalışmalara başladıklarını tamlayan Gelgel, Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak hasar belirleme çalışmalarını başlatmak üzere 37 kol, bina izlem cihazları, duraksız laboratuvarları ve eş güdüm araçlarını bölgeye sevk ettiklerini söyledi.

Hızlı ayrımsız şekilde ekiplerle hasar tayin çalışmalarını yaptıklarını dile getiren Kurum, “Hasar gören binalarımızda tayin çalışmalarımızı inşallah çok gücük bire bir süre içerisinde tamamlayacağız. Bu hasar tespitleri tamamlanıncaya kadar vatandaşlarımızın güvenliği üzere evlerine girmemelerini önemle arzu ediyoruz. Dertli kardeşlerimize Allah’tan şifalar diliyoruz. İnşallah sunu kısa zamanda sağlıklarına kavuşurlar.” diyerek konuştu.

Kurum, 1999’daki Düzce depreminden sonradan başlatılan şümullü tahavvül çalışmalarının zaman müspet sonuçlarını kesin aynı şekilde gördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Özellikle serencam 20 yılda yaptığımız düzenlemelerle bu arada Düzce’deki binalarımızın tahminî yüzdelik 75’ini yenilemiş ve yapı stokunu bu sayede depreme güvenli hale getirmiş durumdayız. Görüyoruz kim Düzce depreminde tek vatandaşımız hayatını kaybetmedi, burada çokça şükür bir yıkım olmadı. Hasar gören binalarımız var. Bittabi kim hasar görenlerle ilgili hasar tespitlerimizi yapacağız. Şayet güç hasarlı binamız varsa üstelik elan geçmiş Van’bile, Bingöl’dahi, Elazığ’dahi, İzmir’birlikte olduğu kabil Düzce’mizde dahi müstelzim inşaatları yeryüzü çabuk şekilde başlatacağız ve vatandaşlarımıza ayrıksı depremlerde olduğu kadar gine evlerini doğrulama edeceğiz.”

Şehirleri, azim ve kararlılıkla depreme hazırlamaya bitmeme edeceklerini belirten Çalım, programın ardından Düzce’ye gideceklerini ve depremin eşkâl üssünde tespitlerde bulunacaklarını, vatandaşlarla bire bir araya geleceklerini kaydetti.

“Karı kocaoğlan itibarıyla basamak ve hisse senedi yerlerini teslim etmeye başlıyoruz”

Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Çalım, Reisicumhur Erdoğan’ın ortaya koyduğu ” Türkiye’nin seçme yerinde kentsel dönüşüm” sloganıyla ülkenin dört bir yanında riskli yapıları dönüştürdüklerini, şehirleri yeniden mamure, inşa ve ihya ettiklerini anlatarak, kentsel dönüşüm çalışmalarının genişlik hızlı şekilde devam ettiği şehirlerin başında üstelik İstanbul’un geldiğini belirtti.

Kağıthane’deki kentsel transformasyon projesinin önemine dikkati çekici Hava, Yahya Eksiksizlik Mahallesi’nde direniş duvarının kaymasıyla bir binanın çöktüğünü anımsattı. Hava, olayın ardından bu alandaki 757 özgür bölümden oluşan 134 yapıyı çabucacık boşaltma ettiklerini ve yıkımlarını gerçekleştirdiklerini, doğruluk sahiplerine ve kiracılara hicret ve kira yardımı yaptıklarını anlattı.

Bölgeyi riskli düz car ederek, dev bir kentsel transformasyon sürecini başlattıklarını kaydeden Alım, 688 basamak ve 57 dükkan görünmek için 745 bağımsız fasıl için başlattıkları çalışmaları nihayete erdirdiklerini, mahalleyi farklı mahallelere ve İstanbul’a örnek olacak tıpkı şehircilik eserine kavuşturduklarını dile getirdi.

Icra Vekili Çalım, bugün kullanılmamış yuvaların ve dükkanların kuralarını çekerek adalet sahiplerini belirleyeceklerini aktararak, “İnşallah ocak ayı bakımından basamak ve hareket yerlerini eşsiz Yahya Kemal sakinlerine teslim etmeye başlıyoruz. Tapulu hak sahibi vatandaşlarımızın borçlanma bedeli sayı farkı 220 bin lira, özge kardeşlerimizin sayı farkı borçlanma bedeli 320 bin teklik olacak. Ödemeler ise Haziran 2023’te başlayacak. Burada 15 yıl vadede vatandaşlarımız artık ödenti öder gibi varsa şayet küsurat borçları, gâh vatandaşlarımızın tek borcu çıkmıyor. Zira oradaki gerileme bedelleri erdemli olduğu için. Nedeniyle borcu çıkan vatandaşımız üstelik 15 yıl vadede kira, ödenti öder kabilinden borçlarını ödeyecekler.” ifadelerini kullandı.

“Dönüşüm çalışmalarımıza son hızıyla devam ediyoruz”

İstanbul’u depreme hazırlamak amacıyla özel sektörle beraber 695 bin konutun dönüşümünü gerçekleştirdiklerini kaydeden Kurum, Fikirtepe’da 15 bin konuttan oluşan dev bire bir kentsel tahavvül projesi başlattıklarını, Gaziosmanpaşa’de binlerce kullanılmamış yuvanın çalışmalarını başlattıklarını anlattı.

Esenler’de 60 bin konutluk en majör inkılap projelerinden birini başlattıklarını, Türkiye’nin önce aptal şehrini nesir ettiklerini nâkil Çalım, “Çamlıca Camisi ve çevresinde, Kirazlıtepe, Mebzul ve Mehmet Akif Ersoy mahallerinde dönüşüm konutu sayımız 4 bine ulaştı. Kartal’bile kendinden yıkılan ayrımsız binamız vardı. Onun etrafında bile şu dakika tahavvül sayımız 1500’e ulaştı. Üsküdar’ımızın hemencek yanı başında Ataşehir’birlikte Kutsal Şanlı Çiftliği’nde yıllardır beklenen kentsel transformasyon projesini kararlılıkla sürdürüyoruz. Zeytinburnu Beştelsiz ve Telsiz mahallelerinde, Bağcılar’ımızda Demirkapı Mahallesi’nde, Güngören Tozkoparan Mahallesi’nde, Üsküdar’ımızda, Ümraniye’mizde, Sultanbeyli’mizde tahavvül çalışmalarımıza son hızıyla bitmeme ediyoruz.” bilgilerini paylaştı.

Bakan Kurum, birkaç hafta ilk Beykoz Tokatköy Mahallesi’nde 776 eskimemiş yuva ve 47 dükkanın, Beyoğlu Okmeydanı’nda 778 basamak ve 161 dükkanın temellerini attıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Bütçede bize soruyorlar, diyorlar ki, ‘Beykoz’birlikte, Okmeydanı’nda, Kağıthane’de getirim var.’ Bu projede, Okmeydanı’nda, Beykoz’de devletimizin bu projelere yüzdelik 50-60’a andıran sübvansiyonu bahis konusu kim bugünkü rakamlarla. Tığ buradan mahallede oturan vatandaşlarımız dışında hiçbir vatandaşımızı buraya getirmiyoruz. Burada doğruluk sahibi kimler varsa esasen onlar oturacak. Yüzde 65 sübvansiyonla Kağıthane’de alıyorlar, varsa eğer borçları 15 yıl vadede ödüyorlar. ‘Yahya Kemal Mahallesi’nde bu projeyi 2 yıl içerisinde tamamlayacağız.’ dedik. Şimdi soruyorum o muhalefete, gelsinler baksınlar, ‘Kağıthane’deki inkılap projesinde neresinde getirim vardır, neresinde vatandaşımızın lehine sıfır aynı girişim vardır?’ Gelsinler, söylesinler. Söyleyemezler çünkü tamamen alacak ve iftira peşinde koşuyorlar.”

“Tamamını Mart 2023 tarihine büyüklüğünde tamamlayacağız”

Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Alım, Cumhuriyet Altını tarihinin arz büyük sosyal basamak projesini, Cumhur Reisi Erdoğan’ın 12 Eylül’deki açıklamasıyla 81 ilde başlattıklarını ve 500 bin içtimai göz, 1 milyon yer ile 50 bin iş yeri projesini milletle paylaştıklarını anımsattı.

Ev kampanyasına gençlerden emeklilere, engellilerden martir yakını ve gazilere 5 milyon 135 bin uygulanan müracaat yapıldığını aktaran Gurur, “Allah’a hamdolsun, bu sayılar vatandaşlarımızın projeye topluluk çıktığını, ne büyüklüğünde makul tıpkı hisse senedi yapıldığını gösteriyor. İlk etapta nesir edeceğimiz 250 bin sosyal konutumuzun 50 binini İstanbul’umuza kazandırıyoruz. Sunu güdük zamanda kuralarımızı çekeceğiz. Açıkladığımız günden 40 dönme sonra projemizin temellerini Ankara’dahi büyük tıpkı coşkuyla sayın Cumhurbaşkanı’mızın teşrifleriyle attık. İlk kuralarımızı de 7 Kasım’üstelik çekmeye başladık. Tamamını Mart 2023 tarihine büyüklüğünde tamamlayacağız. İnşallah yekpare yuvalarımızı, bölük arsalarımızı meze verdiğimiz kadar 2 yıl içerisinde tamamlayarak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

Bu projelerin çap-millet dayanışmasının muhteşem örneği olduğunun altını çizen Gurur, ulus bahçeleri yaptıklarını bu bahçelerin depremde içtima alanı vazifesi gördüklerini söyledi.

Çalım, gittiklerini değme facia bölgesinde vatandaşların yaralarını sardıklarını, hiçbir afette kimseyi aç açıkta bırakmadıklarını, büyüklük ve ulus halk ele vererek tam sorunların üstesinden geldiklerini rapor etti.

Türkiye’nin ayrımsız zelzele ülkesi olduğunu, bu kıtipiyoz hareketle son 20 yılda lüzumlu yapı denetimi gerekse zelzele dönüşümü anlamında çok yüce mesafeler itmam ettiklerini tamlayan Çekicilik, şunları kaydetti:

“Deprem hayatımızın bire bir gerçeğidir ve politika üstü tıpkı konudur. Bu meseleye 85 milyon namına tıpkı hassasiyetle yaklaşmalıyız. Biz depreme hazırlık noktasında yapılacak bilcümle çalışmalara, seçme antlaşma olduğu kadar zaman ve ferda dahi avangart olmaya, bindi vermeye hazırız. Beklentimiz hep belediyelerimizin bu konuya, kentsel dönüşüme, zelzele dönüşümüne benzeri hassasiyeti göstermesidir. Bu yüzden belediyelerimizin aziz milletimize vaat ettiği, üstlenme ettiği tahavvül sözlerini, kentsel tahavvül projelerini ivedilikle hayata geçirmeleri gerekmektedir. Hareket ihmale gelmeyen ve telafisi olmayan tıpkısı gerçektir. Şehirlerimizi depremlere, afetlere cebin koruyacak, geliştirecek ve geleceğe taşıyacağız. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın zar ettikleri ‘Türkiye Yüzyılı’na uygun, afetlere cebin işlek, kimlikli, çevreci şehirlerimizi nesir etmeye zaman olduğu kabilinden inşallah 2023 seçimlerinden sonra üstelik inşallah çok elan ruhlu ayrımsız şekilde devam edeceğiz.”

Törene, İstanbul Valisi Ulvi Yerlikaya, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Endişe, Kağıthane Belediye Reisi Mevlüt Öztekin, YANLIŞSIZ Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve bazı vatandaşlar katıldı.

Konuşmaların ardından, noterlik nezdinde kura çekimleri yapılırken Nazır Kurum, temsili namına adalet sahibi vatandaşlara anahtarlarını doğrulama etti.

Share: